ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Στη μεσαιωνική Ευρώπη, η εργασία των παιδιών μέχρι τον 18ο αι. θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο της αγροτικής κοινωνίας. Ήταν βαθιά ριζωμένη η αντίληψη ότι όλοι στην οικογένεια συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων. Το παιδί , από τη στιγμή που αρχίζει να περπατά, συμμετέχει και στις δουλειές της οικογένειας (χωράφι, ζώα, αργαλειό, δουλειές σπιτιού κλπ)

Η ανάπτυξη της βιομηχανίας ,αρχικά στην Αγγλία, πρώτη φάση της βιομηχανικής επανάστασης, άλλαξε τη ζωή των παιδιών των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων. Η ανάγκη για εργατικό δυναμικό στα εργοστάσια, στα ορυχεία, στην υφαντουργία οδήγησε σε μια ραγδαία εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας.

Αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό, ο όγκος και η ευλυγισία τους βοηθούσαν την κίνηση τους ανάμεσα στις μηχανές και μέσα στις στοές, ήταν πιο πειθαρχημένα και υπάκουα από τους ενήλικες. Δούλευαν σκληρά 12-16 ώρες, σε άσχημες συνθήκες, σε ταπεινωτικές δουλειές κάτω από την αυστηρή επίβλεψη των υπεύθυνων , τους οποίους όφειλαν να υπακούουν, γιατί αλλιώς τους επιβάλλονταν ξυλοδαρμοί, απαγόρευση φαγητού και ξεκούρασης.

Προς τα τέλη του 19ου αι. με την επέκταση της τεχνολογίας στη βιομηχανία, μειώνονται οι απαιτήσεις για εργατικά χέρια και κατ΄επέκταση τα παιδιά γίνονται λιγότερο απαραίτητα στην παραγωγή. Αρχίζουν και ψηφίζονται οι πρώτοι εκπ/κοί νόμοι για τα παιδιά ηλικίας 5-13 ετών. Με το πέρασμα των αιώνων, η οικογένεια θα γίνει παιδοκεντρική και θα φέρει στην επιφάνεια την «γονεϊκή αγάπη»

Ο 20ος αι. θα δώσει στα «αόρατα» παιδιά τη θέση τους και θα καθιερώσει την αντίληψη για την χαμένη αθωότητα. Αποτέλεσμα αυτών των μακραίωνων διεργασιών θα είναι η ανάδυση των δικαιωμάτων του παιδιού και η υπογραφή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20/11/1989. Επικυρώνεται από όλα τα κράτη εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας. Στην Ελλάδα επικυρώνεται στις 2/12/1992 με τον Ν.2101. Άποτελείται από 54 άρθρα και χωρίζεται σε 4 τομείς:

  1. Δικαιώματα Επιβίωσης : επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγης, διατροφής, πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες
  2. Δικαιώματα Ανάπτυξης : δικαίωμα στην εκπαίδευση, στο παιχνίδι, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ
  3. Δικαιώματα προστασίας: προφύλαξη από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση
  4. Δικαιώματα Συμμετοχής: ελευθερία να εκφράζουν τη γνώμη τους, να έχουν λόγο στα ζητήματα που αφορούν στη ζωή τους, η θέση τους μέσα στην οικογένεια κλπ.

Αποτέλεσμα εικόνας για παιδική εργασία