Βιβλίο, ένα παράθυρο στον κόσμο…

Η αξία της φιλαναγνωσίας είναι τεράστια, όπως αμέτρητα είναι και τα οφέλη της από την παιδική ακόμη ηλικία.

Μέσα σ΄ένα λογοτεχνικό βιβλίο, το παιδί θα βρει τον εαυτό του, θα ταυτιστεί με τον ήρωα, θ΄απαντήσει σε δικούς του φόβους, σε δικές του επιθυμίες, θα νιώσει πως δεν είναι μόνο του στα συναισθήματά του, θα επικοινωνήσει με την φαντασία του, με τα όνειρά του, θα ταξιδέψει…

Η φιλαναγνωσία δεν είναι μια έμφυτη τάση που ή την έχεις ή δεν την έχεις. Είναι μια λειτουργία που αποκτάται μετά από μια μακρόχρονη και συστηματική παιδεία. Η ανάγνωση παραμυθιών πριν τον ύπνο από τη βρεφική ακόμη ηλικία , εκπαιδεύει τον μικρό μελλοντικό αναγνώστη σε μία συνήθεια λογοτεχνικής καλλιέργειας. Το δικό μας,  επίσης, προσωπικό παράδειγμα θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη δική του συμπεριφορά απέναντι στην ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.

Η παιδική λογοτεχνία, ως καθαρή μορφή τέχνης, είναι επένδυση στη ζωή του παιδιού. Ως εναλλακτικό μέσο αγωγής, με τα θετικά πρότυπα των ηρώων που προβάλλει, ποτίζει την παιδική ψυχή με τις ανθρώπινες αξίες, με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την ειρήνη, την ελευθερία, το περιβάλλον, τα συναισθήματα..

Υπάρχουν παιδιά που ανυπομονούν να κατακτήσουν τον μηχανισμό της ανάγνωσης, μόνο και μόνο για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις σελίδες των βιβλίων μόνα τους. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε κάποιοι είναι να πείσουμε τα παιδιά που η ανάγνωση ενος λογοτεχνικού βιβλίου έρχεται τελευταία στη λίστα των προτεραιότητων τους ή μπορεί να μην υπάρχει και καθόλου.

Πόσες φορές δεν βρεθήκαμε στη θέση να είμαστε έτοιμοι να ξεστομίσουμε εκείνο το θρυλικό “Ανοιξε επιτέλους και κανένα βιβλίο!!!!”

Το μεγαλύτερο σφάλμα μας είναι να σπρώχνουμε τα παιδιά στο διάβασμα υπό την επήρεια νεύρων ή με τη μορφή τιμωρίας. Το  μυστικό είναι  να προωθήσουμε το καταλληλο βιβλίο την καταλληλη στιγμή, σε κάποιες στιγμές χαλάρωσης, σε μια βόλτα στην έκθεση βιβλίου ή σ΄ένα οργανωμένο βιβλιοπωλείο, όπου το παιδί θα έχει τη δυνατότητα να έρθει από μόνο του σ΄επαφή με όποιο βιβλίο του προκαλέσει το ενδιαφέρον.

Ας το αφήσουμε να το ξεφυλίσσει, να το μυρίσει, να ρωτήσει, να χαζέψει, να ταξιδέψει μόνο του…..άλλωστε , σ΄αυτό το ταξίδι της ανάγνωσης ενός βιβλίου, ο καθένας μας ξεκινάει με διαφορετικές αποσκευές και επιστρέφει με διαφορετικές εικόνες….

Σχετική εικόνα