Η τεχνική της διήγησης

Βασική προυπόθεση για να φτάσει ένα λογοτεχνικό κείμενο στο παιδί είναι μια επιτυχημένη διήγηση. Τα λογοτεχνικά κείμενα που διαβόζονατι στο νηπιαγωγείο μπορεί να είναι από διάφορα ελληνικά λαϊκά παραμύθια ή παραμύθια άλλων χωρών, μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις σε όμορφη λογοτεχνική απόδοση, δημοτικά και ένταχνα ποιήματα, πεζά και ποιητικά έργα.

Συντελεστές στην επιτυχημένη διήγηση είναι η φιλική ατμόσφαιρα μεταξύ των νηπίων αλλά και μεταξύ των νηπίων και της νηπιαγωγού, η σωστή επιλογή του χρόνου ανάμεσα στις δραστηριότητες ώστε να υπάρξει μια κατάσταση χαλάρωσης. Η κατάλληλη επιλογή του χώρου που μπορεί να είναι η γωνιά της βιβλιοθήκης, η γωνιά της συζήτησης, μια γωνιά με μαξιλάρια ή κάποιος άλλος άνετος χώρος. Τέλος η σωστή απόδοση του κειμένου γίνεται με απλότητα, αμεσότητα και ενθουσιασμό.

Η αυθόρμητη απασχόληση των νηπίων στην γωνιά της βιβλιοθήκης, η οποία πρέπει να είναι ένας ζωντανός και ελκυστικός χώρος, έχει σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με τα λογοτεχνικά έργα και μακροπρόθεσμα την δημιουργία ενός σωστού αναγνώστη.