Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής

nhsteia

Eπιμέλεια  Ραφαήλ Καλής  Ε’Τάξη

Η νηστεία  νομοθετήθηκε στον Παράδεισο. Έχει την ίδια ηλικία με την ανθρωπότητα. Η πρώτη εντολή που έλαβε ο Αδάμ από τον Θεό ήταν: να μη φάτε από τους καρπούς του δένδρου της γνώσης του καλού και του κακού. Επειδή δε νηστέψαμε τότε, διωχθήκαμε από τον παράδεισο· ας νηστέψουμε λοιπόν τώρα, για να επιστρέψουμε σ’ αυτόν..

Η νηστεία είναι όπλο στη μάχη εναντίον του διαβόλου. Πρέπει να καταλάβουμε όμως, ότι η αληθινή νηστεία δεν είναι μόνο η νηστεία των φαγητών, αλλά και η απαλλαγή από τις κακίες και πάθη μας.
Η Σαρακοστή ονομάζεται έτσι, γιατί διαρκεί 40 μέρες. Ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και nnnnnnnnnnfagito_thalassinaδιαρκεί μέχρι και την Παρασκευή, πριν από το Σάββατο του Λαζάρου. Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν περιλαμβάνεται στη Σαρακοστή, όμως η νηστεία της έχει ιδιαίτερη σημασία. Στη διάρκεια της Σαρακοστής δεν τρώμε κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά καθώς και λάδι εκτός ορισμένων ημερών.
Για πoιο λόγο νηστεύουμε τις σαράντα αυτές ημέρες; Την παλιά εποχή πολλοί πιστοί συμμετείχαν στην Θεία Κοινωνία χωρίς καμιά προετοιμασία. Βλέποντας λοιπόν οι πατέρες της Εκκλησίας αυτή την ακαταστασία, αφού μαζεύτηκαν, καθιέρωσαν σαράντα ημέρες νηστείας, προσευχών, ακρόασης του θείου λόγου και συνάξεων.
Αν όμως σε ρωτήσει κάποιος, για ποιoν λόγο νηστεύεις, μην πεις ότι νηστεύεις για το Πάσχα ή για τη Σταυρική θυσία του Χριστού. Γιατί δε νηστεύουμε για το Πάσχα ούτε για τον Σταυρό, αλλά για τα δικά μας αμαρτήματα, επειδή πρόκειται να προσέλθουμε στα μυστήρια. Το Πάσχα δεν είναι αιτία νηστείας ούτε πένθους, αλλά υπόθεση χαράς. Ο Σταυρός, συνέτριψε την αμαρτία, έγινε αιτία συμφιλίωσης και εξάλειψης της έχθρας, άνοιξε τις πύλες του ουρανού, έκανε τους εχθρούς φίλους, επανέφερε τον άνθρωπο στον ουρανό. Δεν πρέπει λοιπόν να πενθούμε ούτε να θλιβόμαστε, αλλά να χαιρόμαστε. Να λυπόμαστε μόνο για τα δικά μας λάθη και αμαρτήματα. Γι’ αυτό νηστεύουμε!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
nnnnnnnnnnnnnSARAKOSTIANA o-dinnnnnnnnnnnnnnmitris-grigorakis-milaei-gia-ta-ofeli-tis-nisteias-kai-mas-proteinei-diaita-1-315x236ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΓΕΝΙΚΑ:
Ερώτηση: Ποιες είναι οι νηστείες της εκκλησίας μας;
Απάντηση: Η νηστεία των Χριστουγέννων (40 ημέρες), η νηστεία του Πάσχα (50
ημέρες), των Αποστόλων , του Δεκαπενταύγουστου και κάποιες άλλες ημέρες.
Ερώτηση: Γιατί νηστεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή;
Απάντηση: Νηστεύουμε Τετάρτη σε ανάμνηση της Τετάρτης που πάρθηκε η καταδικαστική απόφαση κατά του Κυρίου και Παρασκευή σε ανάμνηση της ημέρας του θανάτου Του. Οι μοναχοί νηστεύουν και κάθε Δευτέρα σε ανάμνηση της γιορτής των Αγίων Αγγέλων.
Ερώτηση: Γιατί νηστεύουμε;
Απάντηση: Νηστεύουμε για να συνηθίσουμε στην εγκράτεια. Για να
εξασκήσουμε τον εαυτό μας να συγκρατείται και να μην παρασύρεται στην
αμαρτία, στις κακές πράξεις, στους πειρασμούς.
Αν δε νηστέψουμε δεν μπορούμε να συγκρατηθούμε και στα άλλα πάθη( ψέματα,
κλεψιές, κακές κουβέντες).
Ερώτηση: Είναι η νηστεία απαραίτητη στον άνθρωπο; Γιατί;
Απάντηση: Ναι είναι απαραίτητη, γιατί συνηθίζει τον άνθρωπο να μην ασχολείται μόνο με τα γήινα.
Ερώτηση: Με τη νηστεία αποτοξινώνεται το σώμα μας. Τι πρέπει να κάνουμε για την ψυχή μας;
Απάντηση: Τα ψυχικά πάθη δημιουργούν άλλου είδους τοξίνες, τις «πονηρίες»
(θυμός, άσχημες σκέψεις, καταχρήσεις, άσχημα νοήματα…), όπως τις ονομάζουν οι Άγιοι. Για να αποτοξινωθεί ο άνθρωπος από αυτές τις τοξίνες οι Άγιοι διδάσκουν Προσευχή. Τις πονηρές σκέψεις θα τις φράζουμε με προσευχή, προσοχή ,εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση