18 ΜΑΪΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021, 18 Μαΐου – «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» | schooltime.gr
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

«Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» είναι το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων. Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το ελληνικό τμήμα του ICOM επέλεξε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ως τιμώμενο για τη φετινή Διεθνή Ημέρα.

Σήμερα, επίσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα εγκαινιάσει την κεντρική επετειακή έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21.

Φέτος, η μεγάλη γιορτή των μουσείων έχει ξεχωριστή σημασία, υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Αποτελεί μία ευκαιρία να γνωρίσουμε ξανά από κοντά τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων, αλλά και για τα ίδια τα μουσεία, να υποδεχτούν τους επισκέπτες, που έλειψαν, από τον περασμένο Νοέμβριο, εξαιτίας της πανδημίας», συμπλήρωσε.

Οι χώροι των μουσείων είναι χώροι αλληλεπίδρασης, τόνισε η υπουργός. «Χρειάζονται τη φυσική επαφή, την επικοινωνία θεατή και εκθέματος. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και με ασφάλεια για επισκέπτες και εργαζόμενους, αυτή η επικοινωνία πλέον αποκαθίσταται», κατέληξε.

Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη. 
Παρακάτω ακολουθούν εκπαιδευτικά  παιχνίδια  (Κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο)

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων