Ημέρα μνήμης των γεγονότων του Πολυτεχνείου η σημερινή!…
Ακολουθεί ένα αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου που θυμίζει σε όλους μας ότι η ατίθαση νεανική ψυχή θα αντιστέκεται σε κάθε μορφής καταπίεση και θα καλεί πάντα σε ξεσηκωμό για τα ιδανικά της ισότητας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας!
Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ Μια πρωτότυπη προσέγγιση στα γεγονότα του ’73. Μέσα από τα µάτια μιας γάτας «περνά» η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην ταινία. Ο δημιουργός του φιλμ αξιοποίησε πραγματικές λήψεις από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 και τα «δείχνει» μέσα από τα μάτια μιας γάτας που ήταν στο Πολυτεχνείο τη μοιραία νύχτα, πριν από 12.410 συν μία ημέρες.
Βίντεο για ευαισθητοποίηση και συζήτηση (κυρίως για μεγάλες τάξεις) Μιας και η επέτειος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 έφτασε, δείτε εδώ ένα video που δημιουργήθηκε από την εκπαιδευτική τηλεόραση.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου όπως απεικονίστηκε μέσα από ζωγραφιές των μαθητών, όπως ήχησε στα αυτιά και την καρδιά μας μέσα από το συγκλονιστικό ραδιοφωνικό μήνυμα του σταθμού των φοιτητών, όπως πολύ εύστοχα συνδυάστηκε με το συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και την χαρακτηριστική φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση και έτσι όπως απαθανατίστηκε από τους φωτογράφους της εποχής.
Το βίντεο φτιάχτηκε για να συνοδεύσει το σχολικό θεατρικό έργο του Δημήτρη Μαριόλη «Η ιστορία μιας νύχτας» και να διηγηθεί, όσο πιο απλά γίνεται, στα παιδιά, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 ως την 21η Απριλίου 1967.
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ; ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 17η ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Για την 41η επέτειο εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης ετοίμασαν μια ταινία βασισμένη στο θεατρικό «Εμένα με νοιάζει» που γράφτηκε από το δάσκαλο Θωμά Μενεξέ τον Οκτώβριο του 2005. Η ταινία με απλό τρόπο επιχειρεί να παρουσιάσει την περίοδο της επταετίας της Χούντας των συνταγματαρχών και τα γεγονότα που ακολούθησαν μέχρι τη βραδιά της 17ης Νοεμβρίου 1973. Μέσα από μικρά σκετσάκια και τραγούδια με χιούμορ και μεράκι, οι μικροί μαθητές μεταφέρουν το κλίμα της εποχής. Η διασκευή, η σκηνοθεσία και η επιμέλεια του υλικού έγινε από το δάσκαλο της Ε΄ τάξης Τσαρούχα Γιάννη.