Αγριολούλουδα, λιλιπούτειοι προάγγελοι της άνοιξης!!!

 Όσο υπάρχουν αγριολούλουδα, η άνοιξη πάντα θα ακολουθεί το χειμώνα…              

  Σίγουρα όλοι έχουμε μια ιδαίτερη αγάπη για τα αγριολούλουδα… Τα αγριολούλουδα που κάθε χρονιά καλωσορίζουν την άνοιξη, που αρχίζουν να ξεπροβάλλουν δειλά-δειλά καθώς μας αποχαιρετά ο χειμώνας, λιλιπούτεια και κοντυλογραμμένα, εύθραυστα, αέρινα αλλά και δυναμικά… Μικρές ζωγραφιές του Θεού, προάγγελοι της πιο γλυκιάς εποχής που η πλάση όλη λουλουδίζει και στολίζεται υμνώντας την ομορφιά της ζωής… Μικροσκοπικά και τόσο ντελικάτα φυτρώνουν σε κάθε γωνιά του τόπου μας ‘ σε αφιλόξενα βράχια, σε ξερά και διψασμένα χώματα όσο και σε τοπία εύφορα και καταπράσινα.. Με κίνδυνο να τσαλαπατηθούν από ανθρώπους, ζώα και μηχανήματα, με τον αγέρα να μαστιγώνει τα αραχνοϋφαντα πέταλά τους, με την παγωνιά, τη βροχή ή την ξηρασία να ταλαιπωρούν το ευαίσθητο κορμάκι τους και τα άπληστα χέρια των περαστικών να το ξεπατώνουν από τη μάνα γη μέχρι να το δουν να σβήνει μαραμένο στις παλάμες τους, εκείνα επιμένουν να ξαναγεννιούνται, να ξεφυτρώνουν και να μας χαμογελούν χρωματίζοντας το βλέμμα και την ψυχή μας..

Σε όσους, βέβαια, δεν προσπερνούμε με μάτια κλειστά…

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!

Η θέση της Ελλάδας σε συνδυασμό με το ανάγλυφό της που περιλαμβάνει πλήθος από ψηλά βουνά και εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτών, την έχει προικίσει με μια πλούσια χλωρίδα που πλησιάζει τα 6000 διαφορετικά είδη.

O τεράστιος αυτός αριθμός σε σχέση με την έκτασή της που είναι μόνο 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, την κατατάσσει στην πρώτη θέση σε χλωριδική πυκνότητα στην Ευρώπη.                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Περίπου το 15% αυτών των ειδών είναι ενδημικά και βρίσκουν συνήθως καταφύγιο στην ασφάλεια των φαραγγιών και των βουνών, εκεί που η παρουσία του ανθρώπου είναι μειωμένη στο ελάχιστο.

Ιδιαίτερα τα βουνά, από τη Ροδόπη μέχρι την Πίνδο, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό και τον Ταΰγετο καθώς και οι τρεις μεγάλες οροσειρές της Κρήτης, φιλοξενούν πλήθος σπάνιων και μοναδικών ειδών, που σε συνδυασμό με τις καταπληκτικές διαδρομές που προσφέρουν ορίζουν την Ελλάδα σαν τον βοτανικό παράδεισο της Ευρώπης.

1. Η Καμπανούλα

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!Ένα ιδιαίτερα όμορφο αγριολούλουδο της Ευρώπης. Η μεγαλύτερη ποικιλία του είδους εντοπίζεται στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν 70 είδη καμπανούλας. Το σπανιότερο είδος καμπανούλας είναι το Κωδώνιον των Ορειάδων που φύεται μόνο στον Όλυμπο και το Κωδώνιον του Κέλσιου που φύεται μόνο στα βουνά της Αττικής.

2. Η Παπαρούνα

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!Υπάρχουν πολλά είδη παπαρούνας (100 περίπου) που είτε είναι αυτοφυή λουλούδια των αγρών είτε καλλιεργούνται. Το πιο σημαντικό είδος του γένους είναι η Μήκων η υπνοφόρος, γνωστή με τις ονομασίες παπαρούνα και αφιόνι. Είναι ιθαγενές της Ελλάδας και ανθίζει κάθε άνοιξη. Το πιο γνωστό είδος στην Ελλάδα είναι η κοινή παπαρούνα των αγρών (Μήκων η ροιάς).

3. Ο Κρόκος

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!Γνωστός και με τις ονομασίες «ζαφορά» και «σαφράνι», είναι ένα φυτό από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο. Το σαφράν προέρχεται από τον ύπερο του άνθους του φυτού κρόκος, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι «Κρόκος ο ήμερος».

Το χωριό Κρόκος στην Κοζάνη είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας στην οποία καλλιεργείται συστηματικά το φυτό, εδώ και πολλά χρόνια.

4. Η Περικοκλάδα

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!Καλυστέγη η φρακτώδης, ένα όμορφο αναρριχητικό αγριολούλουδο, που καλλιεργείται συχνά σαν καλλωπιστικό και το συναντάμε στους κήπους. Αναπτύσσεται σε χαμηλά υψόμετρα και σε δροσερά σημεία.

5. Η Άκανθα

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!Ένα πολύ συνηθισμένο είδος αγριολούλουδου, στον μεσογειακό χώρο. Το πιο κοινό είδος Άκανθας είναι η Άκανθα η ακανθώδης, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο είδος. Ο πιο εντυπωσιακός εκπρόσωπος του είδους είναι η Άκανθος η απαλή. Είναι το ομορφότερο είδος και χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό.

Δεν έχει αιχμηρά αγκάθια και είναι διάσπαρτη στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Την άνοιξη εντοπίζεται σχεδόν σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.  Αυτό το είδος άκανθας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το κορινθιακό κιονόκρανο.

6. Η Μολόχα

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!Μαλάχη η άγρια, είναι το συνηθέστερο είδος μολόχας. Είναι ιδιαίτερα διεσπαρμένο φυτό σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και σε πολλά ακόμα μέρη. Αναπτύσσεται από την παράκτια ζώνη μέχρι αρκετά μεγάλο υψόμετρο.

7. Η Καλέντουλα

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!Ένα όμορφο αγριολούλουδο, που συγγενεύει με την μαργαρίτα και είναι πολύ συνηθισμένο στη μεσογειακή ύπαιθρο. Αναπτύσσεται σε χαμηλά υψόμετρα και χρησιμοποιείται και ως καλλωπιστικό.

8. Η Παιώνια

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!Ιδιαίτερα όμορφο κι αυτό το αγριολούλουδο που συναντάμε στη ελληνική ύπαιθρο και γενικότερα στη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα συναντώνται πέντε είδη παιώνιας. Από αυτά το πιο διαδεδομένο είναι η Παιώνια η αρσενική που φύεται σε πολλά βουνά της Ελλάδας, ενώ σπανιότερες και ιδιαίτερα όμορφες είναι η Παιώνια του Κλούσι, που φύεται στην Κρήτη και στην Κάρπαθο (οι ντόπιοι την ονομάζουν πηγουνιά) και η Παιώνια της Ρόδου, που είναι ενδημική στη Ρόδο.

9. Το Κρίνο

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!Ιδιαίτερα όμορφο αγριολούλουδο με παγκόσμια εξάπλωση. Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε είδη, τα περισσότερα στη βόρεια Ελλάδα. Από τα γνωστότερα είδη κρίνου είναι το Λείριον το πάλλευκο, γνωστό ως «κρινάκι της Παναγίας» και το Λείριον της Ροδόπης, εντυπωσιακό είδος ενδημικό στην Ελλάδα.

10.  Το Κυκλάμινο

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!Κυκλάμινο το Γραικό-είναι το πιο κοινό είδος κυκλάμινου, από τα πέντε που συναντάμε στην Ελλάδα. Την ονομασία του άλλωστε την οφείλει στο γεγονός ότι το συναντάμε κυρίως στην Ελλάδα και στα ανατολικά παράλια του Αιγαίου.

11. Η Μαργαρίτα

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!Ένα πολύ κοινό αγριολούλουδο σε όλη την Ευρώπη. Η επιστημονική της ονομασία είναι Ανθέμις η Χία. Μονοετές φυτό, που ευδοκιμεί σε χαμηλά και μέσα υψόμετρα.

12. Η  Ίρις (βοτανική)

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει δέκα είδη από αυτό το αγριολούλουδο, της οικογένειας των Λειριωδών.  Τα σπέρματα, οι ρίζες και τα φύλλα των περισσότερων ειδών περιέχουν μια τοξική ουσία, στην οποία οφείλονται πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, καθώς και μια πτητική κετόνη, την ιράνη, στην οποία οφείλονται οι αρωματικές τους ιδιότητες.

13. Η Τουλίπα

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!Στην Ελλάδα βρίσκονται σαν αυτοφυή εννέα είδη τουλίπας. Τα πιο σημαντικά είναι:
Τουλίπα η κυματόφυλλος, η πιο ωραία από τις ελληνικές τουλίπες. Τα άνθη της έχουν σχήμα κουδουνιού, εσωτερικά έχουν πορφυρό χρώμα και μια στενή ζώνη χρυσοκίτρινου χρώματος.
Τουλίπα η νότια, η οποία έχει στενά φύλλα, χρυσοκίτρινα εσωτερικά άνθη και κόκκινα εξωτερικά.

Τουλίπα της Κρήτης, με κατάλευκα άνθη που στις άκρες του είναι ροζ.
Τουλίπα της Χίου. Τέσσερα είδη τουλίπας φύονται στη Χίο, τα τρία από αυτά αποκλειστικά στη Χίο. Οι ντόπιοι τις ονομάζουν «Λαλάδες».

14. Η Αλκέα

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!Ένα πολύ όμορφο αγριολούλουδο, διαδεδομένο κυρίως στη νότια Ευρώπη. Λέγεται και δεντρομολόχα. Πολυετές φυτό, που το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα. Στην Ελλάδα πιο κοινή είναι η Αλκέα η ωχρή.

15. Το Ορνιθόγαλο

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!
Το αστέρι της Βηθλεέμ-έτσι λέγεται λόγω του σχήματός του. Ένα ιδιαίτερα όμορφο αγριολούλουδο της μεσογειακής υπαίθρου. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 20 είδη.

16. Η Ανεμώνη

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!

Η ονομασία ανεμώνη προέρχεται από τη λέξη άνεμος εξ αιτίας της υπόθεσης που έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες ότι τα φυτά αυτά άνθιζαν μόνον όταν φυσούσε άνεμος.

Υπάρχουν 150 περίπου είδη ανεμώνης. Πολλές ποικιλίες καλλιεργούνται σε κήπους και πάρκα για τα όμορφα άνθη τους. Πολύ κοινή στην Ελλάδα είναι η Ανεμώνη η ταόμορφος (Anemone pavonina). Θα την βρείτε σε λιβάδια και χωράφια. Πολυετές, ποώδες φυτό με ρίζα κονδυλώδη, ανθίζει την άνοιξη και τα άνθη της έχουν έντονο κόκκινο χρώμα.

17. Άστρο της θάλασσας
22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!

Ετήσιο φυτό που συναντάμε σε παραθαλάσσιες περιοχές. Το ανθός έχει κίτρινο κεφαλάκι με γαλάζια πέταλα.

18. Φθινοπωρινό ρείκι

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!

Πανέμορφη μυρωδάτη καμπανούλα στολίζει το φθινοπωρινό τοπίο σε βραχώδεις και ασβεστολιθικές πλαγιές.

19. Μανδραγόρας

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!

Φυτό που δεν έχει βλαστό με άνθη 5 πετάλων που πιστεύεται ότι έχει αναλγητικές και υπνωτικές ιδιότητες.

20. Νάρκισσος

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!

Σε πετρώδεις και υγρές τοποθεσίες συναντάμε αυτό το μικρό και ιδιαίτερο νάρκισσο που φέρει λεπτό βλαστό και με 1-2 λευκά άνθη.

21. Γαλακτώδης ορχιδέα

22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!

Από το ωραιότερες άγριες ορχιδέες που συναντάμε σε φρύγανα η σε αγρούς με άνθη από 5-45 με ιδιαίτερο άρωμα.

22. Ασφόδελος
22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας!

Πολυετές φυτό με γραμμοειδή φύλλα, βλαστό κούφιο με άνθη λευκά η ρόδινα 16-24 με μεσαία ρόδινη νεύρωση. Το συναντάμε σε πετρώδεις και αμμώδεις τοποθεσίες.

Πηγή: dinfo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων