Γιατί επιλέγουμε την Κυπαρισσία για τις διακοπές μας;

georgiachristod

(Η κ.Γεωργία Χριστοδούλου υπεύθυνη ξενοδοχειακής μονάδας της πόλης μας απαντά σε ερωτήσεις της μαθήτριας του σχολείου μας της Ε’ Τάξης, Πελίνας Κοκκίνη.)

 

1. Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε στο χώρο σας;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου! Μεγάλωσα στο χώρο του ξενοδοχείου και όλη η ζωή μου μέχρι στιγμής είναι συνυφασμένη με αυτό . Είμαι δε, τρίτης γενιάς ξενοδόχος ! Έκανα άλλες σπουδές (Ελληνική Φιλολογία και υποκριτική) αλλά επέλεξα συνειδητά να ασχοληθώ με την ξενοδοχεία . Υπήρξα ιδρυτικό μέλος της Ένωσης ξενοδόχων & Ιδ τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας και μάλιστα οι συνάδελφοι μου με εμπιστεύτηκαν και με εξέλεξαν πρόεδρό τους από 2008-2013 .

2. Επαρκεί ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων για να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών της πόλης μας και των γύρω περιοχών;

Με δεδομένη την ολοένα αυξανόμενη τάση του τουρισμού στην περιοχή μας, δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι επαρκεί ο αριθμός των ξενοδοχείων κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες . Η περιοχή μας λόγω της ύπαρξης της Costa Navarino αλλά και γενικά λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, προσελκύει όλο και περισσότερες αγορές απ όλα τα σχεδόν σημεία του πλανήτη. Οπωσδήποτε χρειάζονται νέες υποδομές αλλά και εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών .

3. Τα ξενοδοχεία της περιοχής μας είναι προσιτά από οικονομικής άποψης;

Θεωρώ ότι ναι, είναι αρκετά προσιτά από οικονομικής άποψης. Έχουμε καταφέρει να εμφυσήσουμε στα μέλη μας τα οφέλη από τα δελεαστικά πακέτα προσφορών και έτσι έχουν σχεδόν εξαλειφθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας . Η προσωπική μου φιλοσοφία είναι το να φεύγει ο πελάτης απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοχή, θεωρώντας ότι πλήρωσε λιγότερα από αυτά που πήρε, θεωρώντας ότι δεν τον κορόιδεψαν ! Μόνο έτσι θα ξανάρθει και θα κάνει και διαφήμιση !

4. Πληρούνται όλες οι προδιαγραφές για να διασφαλιστεί η προτίμηση στα ξενοδοχεία της περιοχής μας από τους πελάτες;

Πολλά ξενοδοχεία έχουν ανακαινιστεί πλήρως και άλλα ετοιμάζονται να αναβαθμιστούν , οπότε ναι , κατά ένα μεγάλο ποσοστό πληρούνται οι προδιαγραφές. Ωστόσο δεν αρκεί μόνο αυτό . Χρειάζεται να γίνουν πολλές παρεμβάσεις από την πολιτεία όσον αφορά κυρίως την καθαριότητα και το οδικό δίκτυο. Χρειάζεται όμως και από όλους μας προσπάθεια ,ακόμα και από εσάς τα παιδιά, ώστε να αναπτυχθεί αυτό που λέμε τουριστική συνείδηση !

5. Και τι σημαίνει δηλαδή τουριστική συνείδηση;

Είναι ένα τεράστιο θέμα με πολλές προεκτάσεις για το οποίο χρειάζονται ίσως ώρες πολλές για να το αναλύσουμε… αλλά θα προσπαθήσω να στο πω πολύ απλά ώστε να το καταλάβεις… τουριστική συνείδηση έχουμε όταν βοηθάμε τον επισκέπτη – τουρίστα να γνωρίσει καλύτερα τον τόπο μας ή όταν τον βοηθάμε σε κάτι που μας ρωτά και εάν δεν γνωρίζουμε, φροντίσουμε να μάθουμε για να τον πληροφορήσουμε σωστά χωρίς να απαιτούμε αμοιβή για την προσφερόμενη βοήθεια μας, διότι με αυτό τον τρόπο βοηθούμε την ανάδειξη του τόπου μας. Επίσης , όταν δε ρυπαίνουμε τους δρόμους, τις παραλίες , γενικά το φυσικό περιβάλλον , όταν είμαστε ευγενικοί και πάντα με χαμόγελο …αυτά είναι μερικά παραδείγματα τουριστικής συνείδησης που ακόμα και εσείς τα παιδιά πρέπει να αναπτύξετε…

6. Διοργανώνονται ξεναγήσεις των πελατων στα αξιοθέατα της περιοχής; 

Και βέβαια διοργανώνονται αλλά κυρίως από τα τουριστικά γραφεία που φέρνουν πελάτες σε εμάς. Όμως υπάρχει η δυνατότητα και από εμάς σε συνεργασία με taxi & mini bus να διοργανώσουμε κάποια ξενάγηση στην περιοχή .

7. Οι αποστάσεις είναι μικρές για τη μετακίνηση και εξυπηρέτηση των τουριστών ή χρειάζονται μεταφορικό μέσο;  

Έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε σε μια περιοχή που αποτελεί το κέντρο για πολλές εξορμήσεις και αξιοθέατα γύρω μας. Για τα πολύ κοντινά μέρη όπως πχ η Άνω ή Παλιά πόλη και το κάστρο ίσως να μη χρειάζεται μεταφορικό μέσο. Αλλά για τα άλλα σίγουρα χρειάζεται. Μην ξεχνάμε όμως ότι μεταφορικό μέσο είναι και το ποδήλατο που μάλιστα είναι διαδεδομένο και προτιμάται πολύ από τους Τουρίστες (παρέχουν αρκετά ξενοδοχεία αυτήν τη δυνατότητα).

8. Πώς προβάλλετε εσείς οι ξενοδόχοι την περιοχή μας; 

Με πολλούς τρόπους όπως πχ. με έντυπα (που θα σου δώσω να μεταφέρεις και στους συμμαθητές σου) , με συμμετοχή μας σε εκθέσεις τουρισμού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές που καλούμε στην περιοχή και βέβαια μέσω του διαδικτύου. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε δώσει πολύ βάρος στην ανάδειξη και των αγροτικών προϊόντων γιατί πιστεύουμε ότι μέσω των προϊόντων μας αναδεικνύεται και η περιοχή.

9. Και πώς τα αναδεικνύετε δηλαδή; 

Χρησιμοποιώντας τα στα διάφορα εδέσματα που προσφέρουμε από το πρωινό έως το βραδινό γεύμα. Ο επισκέπτης – τουρίστας πρέπει να φύγει απο την περιοχή με γεμάτες τις  αισθήσεις του από τη φύση ολόκληρη, την όραση (να δει τα διάφορα αξιοθέατα) , την ακοή (να ακούσει τους ελληνικούς ήχους από τα τραγούδια και τις μουσικές μας), την όσφρηση (να μυρίσει τα φαγητά μας , τη φύση ), τη γεύση (ελληνική κουζίνα και γεύσεις τοπικές ) , την αφή (να πιάσει στα χέρια του όλη την Ελλάδα) . Πρέπει να ζήσει μέσα από την αλήθεια της περιοχής μας, τη δική του αληθινή εμπειρία !

10. Είστε ευχαριστημένη από την επιλογή σας να ασχοληθείτε με τον Τουρισμό;

Είμαι σίγουρη ότι αν ξαναγεννιόμουν πάλι το ίδιο θα επέλεγα ! Απλά θα φρόντιζα να σπούδαζα κάτι πιο σχετικό με αυτό. Όχι ότι οι σπουδές μου δε  με βοήθησαν,- ίσα  ίσα μάλιστα αποτέλεσαν πολύτιμο εφόδιο- αλλά πιθανώς να κατάφερνα πιο γρήγορα αλλά και πιο εύκολα τους στόχους μου. Γι αυτό λοιπόν ΠΡΟΣΟΧΗ στον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό σας που θα σας οδηγήσει στο να επιλέξετε σωστά αυτό που θα κάνετε στη ζωή σας!

 Ευχαριστούμε τo ξενοδοχείο APOLLO για τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                      Όταν οι εικόνες μιλούν..

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση