Απαγόρευση δημοσιοποίησης των θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων με γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ

Ο Μαθηματικός Περιηγητής σεβόμενος την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους περί απαγόρευσης δημοσιοποίησης των θεμάτων των εξετάσεων (που επέχει θέση νόμου αφού υποχρεώνει το Υπουργείο σε έκδοση σχετικής εγκυκλίου και η οποία είχε προηγηθεί) δεν θα δημοσιεύσει θέματα εξετάσεων από σχολεία της χώρας, παρότι έχουν περιέλθει σε αυτόν δεκάδες θέματα από συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα.

Εμείς διαφωνούμε με την απαγόρευση ως προς το διδακτικοπαιδαγωγικό πλαίσιο και πιστεύουμε ότι η δημοσιοποίηση των θεμάτων είναι χρήσιμη, προάγει την διδακτική υποστήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών και κυρίως ανατροφοδοτεί την εκπαιδευτική πράξη, ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη νομική ερμηνεία της Ανώτατης Δικαστικής Αρχής.

Σε συνεργασία με έγκυρους νομικούς κύκλους η απόφαση αυτή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Ισχύει από την δημοσίευση της και μετέπειτα, που σημαίνει ότι δεν έχει αναδρομική ισχύ και επομένως ότι υπάρχει δημοσιευμένο παραμένει ως έχει και
  • Η απόφαση μιλάει για δημοσιοποίηση των θεμάτων της σχολικής μονάδας που σημαίνει ότι αυτή πρέπει να προδίδεται (έμμεσα ή άμεσα) στη δημοσίευση. Επομένως πουθενά δεν απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των θεμάτων όταν δεν προδίδεται η ταυτότητα της σχολικής μονάδας (σχολική μονάδα, εισηγητής, διευθυντής κλπ).

Με βάση τα παραπάνω εμείς στο Μαθηματικό Περιηγητή θα συνεχίσουμε υπεύθυνα να συλλέγουμε τα θέματα και κατόπιν να τα ταξινομούμε, κατηγοριοποιούμε, να τα επεξεργαζόμαστε, να τα μορφοποιούμε και να τα δημοσιοποιούμε ανώνυμα 2 περίπου μήνες πριν τις εξετάσεις , όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια 3 χρόνια όπυ έχει φτιαχτεί  μια τράπεζα θεμάτων που αριθμεί συνολικά περισσότερα από 1800 θέματα για όλες τις τάξεις Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ..

Κάντε κλικ Εδώ για να δείτε τη γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ (Πηγή esos.gr)

Σχετικά με ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Δρ.MΔΕ. Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Νομού Δωδεκανήσου. Συγγραφέας βιβλίων μαθηματικών -Ιστορίας και Διδακτικής.


Περισσότερες πληροφορίες

Δείτε όλα τα άρθρα του/της ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ →

5 σχόλια σχετικά με το “Απαγόρευση δημοσιοποίησης των θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων με γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ”

  1. Στη δημοκρατία δεν μπορεί να απαγορεύεται η διάδοση της γνώσης. και αυτό είναι γνώση για όλους μας.

  2. Πάλι φαούλ. Είναι απίστευτο το ένα μετά το άλλο. Αντί να προτείνουν όλα στο φως να βλέπει ο κόσμος , οι μαθητές οι καθηγητές θαρούν και είναι το μεγάολοοο! μυστικό. Και μη χειρότερα. Ελπίζουμε εσείς να σταθείτε στο ύψος σας γαιτί σας παρακολουθούν χιλιάδες μαθητές και σας διαβάζουν. Βοηθήστε εσείς με τον τρόπο σας.

  3. Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση και τα καλά σας λόγια. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί. Αντίθετα μια καλή πρόταση είναι να δημοσιοποιούνται τα θέματα από την ιστοσελίδα των σχολείων(σε πολλές περιπτώσεις αυτό ήδη γίνεται).

  4. Η δημοσιοποίηση των θεμάτων είναι ό,τι καλύτερο έχει γίνει μέχρι σήμερα διότι αφενός έχουμε μία πολύ πλούσια τράπεζα θεμάτων , αφετέρου μπορούμε να βελτιωνώμαστε ως προς τη δομή και γενικά τη μορφή των θεμάτων. Μπράβο Γιάννη για τη δουλειά που έχετε κάνει και ελπίζω να μπορέσετε να τη συνεχίσετε.

  5. Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση του Μαθηματικού Περιηγητή όσον αφορά τη δημοσίευση των θεμάτων.
    Θεωρώ ότι όταν δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία της σχολικής μονάδας και του εισηγητή, δεν υπάρχει πρόβλημα.
    Η σχολική γνώση, απ’ όπου κι αν προέρχεται είναι ευπρόσδεκτη.
    Άλλωστε, πολλοί εξ ημών έχουμε πάρει ιδέες από παλαιότερα ανηρτημένα θέματα, αφού λειτουργούν συμβουλευτικά για όλους μας (βλέπε “συμβουλευτικός χαρακτήρας” της Τράπεζας Θεμάτων του Υπουργείου).
    Υ.Γ. Πάντως, το κείμενο του Ν.Σ.Κ. είναι βερμπαλιστικό, και το μόνο που κατάλαβα (ή το μόνο που θεωρώ λογικό) είναι να μην διακινούνται οι φωτοτυπίες των θεμάτων με τη σφραγίδα του Κράτους, τα ονόματα και τις υπογραφές εισηγητών και δ/ντή σχολείου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.