Τα πιο γνωστά πιάτα της αγγλικής κουζίνας

Beef Wellington

Το Beef Wellington είναι ένα αγαπημένο πιάτο της αγγλικής κουζίνας και συναντάται σε ακριβά συνήθως εστιατόρια. Είναι ένα κομμάτι μοσχαρίσιου φιλέτου τυλιγμένο μέσα σε ζύμη και ανάμεσα απλώνεται πάστα μανιταριών. Το πιάτο αυτό φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τον προσωπικό chef του Arthur Wellesley, του 1ου Δούκα του Wellington, που έζησε από το 1769 μέχρι το 1852 και έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «ήρωας του Βατερλό».

Sunday roast με Yorkshire pudding

Το παραδοσιακό κυριακάτικο ψητό του αγγλικού τραπεζιού θέλει μοσχάρι ή αρνί στο φούρνο και μια καλοεκτελεσμένη Yorkshire pudding στο πλάι. Ένα πλήρες πιάτο περιλαμβάνει ψητό κρέας, ψητές πατάτες ή πουρέ, μια Yorkshire pudding, βραστά λαχανικά και φυσικά μπόλικη σος gravy να περιλούζει το κρέας και τις πατάτες. Η Yorkshire pudding είναι ζύμη με αυγά, γάλα και αλεύρι, αφράτη και τραγανή που ταιριάζει γάντι με την gravy.

Fish and chips

Φυσικά ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά πιάτα της αγγλικής κουζίνας που την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Τo fish and chips βέβαια, δεν είναι ένα πιάτο που φτιάχνεται συχνά στα αγγλικά σπίτια, αλλά περισσότερο τρώγεται σαν street food. Αποτελείται από μεγάλα φιλέτα ψαριού (συνήθως μπακαλιάρου) βουτηγμένα σε κουρκούτι και τηγανισμένα, που σερβίρονται μαζί με μπόλικες τηγανητές πατάτες και φυσικά αρκετή σος ταρτάρ. Πολλοί συνοδεύουν τα φιλέτα και με ένα μπολάκι πουρέ αρακά.

Shepherd’s Pie

Η Shepherd’s pie ή γνωστή και ως Cottage pie, είναι μια πίτα με κρέας («του βοσκού»), χωρίς ζύμη ή φύλλο, με μια στρώση από πουρέ πατάτας. Ο όρος «cottage pie» προήλθε το 1791, όταν η πατάτα ήταν το φαγητό των φτωχών (δηλαδή των αγροτών εκείνη την εποχή). Στις πρώτες συνταγές, λέγεται ότι χρησιμοποιούνταν τα υπολείμματα των κρεάτων από τις προηγούμενες μέρες, τα οποία καλύπτονταν με πουρέ πατάτας. Ο όρος «shepherd’s pie» πάλι, εμφανίστηκε το 1877, σαν συνώνυμο του «cottage pie», για τις πίτες που είχαν κυρίως μοσχάρι.

English Breakfast

Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για το πιο νόστιμο, θρεπτικό και πλήρες πρωινό που μπορείτε να βρείτε σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κλασικό English breakfast περιλαμβάνει μπέικον, λουκάνικα λεπτά, αυγά (ποσέ ή τηγανητά), μανιτάρια και ντομάτες ψητές και baked beans (φασόλια με σάλτσα ντομάτας). Είναι απολαυστικό και σε γεμίζει ενέργεια για όλη την ημέρα.

Haggis

Αν και το haggis δεν πρωτοφτιάχτηκε στη Σκωτία, είναι το εθνικό της πιάτο. Το haggis μοιάζει με μεγάλο παραγεμισμένο λουκάνικο, από στομάχι αρνιού γεμισμένο με εντόσθια, κρεμμύδι, μπαχαρικά και βρώμη. Σερβίρεται μαζί με μια σος από ουίσκι και πουρέ πατάτας.

Trifle

Ίσως το γνωστότερο από όλα τα αγγλικά επιδόρπια. Το trifle φτιάχνεται με παχιά κρέμα ζαχαροπλαστικής, φρέσκα φρούτα, κέικ και σαντιγί. Τα συστατικά αυτά απλώνονται σε στρώσεις. Το κέικ περνά από λίγο λικέρ ή κρασί port για να μαλακώσει και να πάρει γεύση.