Εφτά χριστουγεννιάτικα ποτά από όλο τον κόσμο που θα κάνουν θραύση στο ρεβεγιόν

Για ένα απολύτως επιτυχημένο ρεβεγιόν δεν αρκεί μόνο το καλό φαγητό, πρέπει να έχεις προνοήσει και για τα ποτά που θα ανεβάσουν τη διάθεση των -ενήλικων- καλεσμένων σου στα ύψη. Πέρα από κρασί, ουίσκι και ρούμι, μπορείς να έχεις φτιάξει και ένα γιορτινό κοκτέιλ, που σίγουρα θα εντυπωσιάσει.

Eggnog (ΗΠΑ)

Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κοκτέιλ, με βασικό υλικό τα… αβγά. Ναι, ξέρουμε σε ξενίζει αρκετά, ωστόσο πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ του κόσμου, που το συνηθίζουν κυρίως στις ΗΠΑ. Μην σε τρομάζουν τα υλικά του, αξίζει να το δοκιμάσεις και σίγουρα και οι καλεσμένοι σου θα το βρουν πολύ ενδιαφέρον.

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:
12 αβγά ολόφρεσκα, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
200γρ. ζάχαρη + 2 φλιτζάνια επιπλέον
½ φλιτζάνι νερό
1 λίτρο κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
1 λίτρο γάλα πλήρες, χλιαρό
1 λίτρο bourbon
250ml ρούμι
λίγη κανέλα για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Ετοιμάζεις ένα σιρόπι βράζοντας σε κατσαρολάκι τα δύο φλιτζάνια ζάχαρη με το μισό φλιτζάνι νερό. Ανακατεύεις μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρεις ένα σιρόπι. Χτυπάς τα ασπράδια των αβγών στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα. Μόλις η μαρέγκα σχηματίζει μαλακές κορυφές ρίχνεις μέσα λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι, σε πολύ μικρή ροή, σαν κορδόνι, για να παστεριωθούν τα ασπράδια.

Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει στερεώνεις στο χείλος της ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ (μπεν μαρί) και ρίχνεις μέσα τα 200γρ. ζάχαρη και τους κρόκους των αβγών. Χτυπάς με σύρμα ζαχαροπλαστικής ή μίξερ χειρός μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Ταυτόχρονα θα παστεριώνονται και οι κρόκοι.

Ανακατεύεις στη μαρέγκα το μίγμα των κρόκων μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ενσωματώνεις την κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί, το γάλα, το bourbon και το ρούμι. Ανακατεύετε πάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αδειάζεις σε μεγάλο γυάλινο μπολ βάζοντας μια κουτάλα για να σερβίρονται μόνοι τους οι καλεσμένοι, ρίχνοντας σε ποτηράκια. Το eggnog σερβίρεται πασπαλισμένο με κανέλα.

 

Glogg, όπως λέμε γιορτινό ζεστό κρασί (Σουηδία)

Έχει πατρίδα του τη Σουηδία, όμως πίνεται φανατικά σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη (στη Γερμανία και την Αυστρία το λένε gluehwein) ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών. Φτιάξτε το κι εσείς για ένα ζεστό καλωσόρισμα στους καλεσμένους σας.

 

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:

  • 1 μπουκάλι κρασί κόκκινο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 5γρ. τζίντερ σε φέτες
  • 5γρ. αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού
  • 2 καψουλάκια πράσινο καρδάμωμο
  • 1 αστεράκι αστεροειδή γλυκάνισο
  • 15 καρφάκια γαρίφαλο
  • 80γρ. ζάχαρη

Για το σερβίρισμα

  • φιλέ αμυγδάλου
  • μαύρη σταφίδα
  • βότκα, ρούμι ή κονιάκ (προαιρετικά)

Διαδικασία

Ρίχνετε το κρασί σε μια κατσαρόλα μαζί με τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη και το βάζετε να ζεσταθεί καλά, χωρίς να αφήσετε να πάρει βράση. Ανακατεύετε στο ενδιάμεσο για να διαλυθεί η ζάχαρη.

Αφήνετε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς για μια ώρα να ανακατευτούν τα αρώματα και στη συνέχεια φιλτράρετε το κρασί και το μεταφέρετε ξανά στο μπουκάλι. Κλείνετε με το πώμα και το διατηρείτε τουλάχιστον για 1 εβδομάδα.

Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξαναζεσταίνετε το κρασί, μοιράζετε σταφίδες και φιλέ αμυγδάλου στα ποτήρια και απογεμίζετε με ζεστό κρασί. Αν θέλετε προσθέτετε λίγο αλκοόλ, όπως ρούμι, κονιάκ ή βότκα.

 

Bombardino (Ιταλία)
Το γιορτινό κοκτέιλ των Ιταλών θυμίζει πολύ το eggnog, αν και το Bombardino σερβίρεται ζεστό και γαρνιρισμένο με σαντιγί. Λέγεται ότι πρωτοδημιουργήθηκε από έναν Γενοβέζο, που ήθελε να φτιάξει ένα ζεστό ποτό για τους σκιέρς, τους οποίους αν κρίνουμε από την ποσότητα του αλκοόλ μάλλον ήθελε να μεθύσει για να ξεχάσουν το κρύο. Πολύ καλή επιλογή συνεπώς αν δεν έχεις σκοπό να ανάψεις θέρμανση στο ρεβεγιόν σου…

Για να φτιάξεις 1 ποτήρι θα χρειαστείς:
45ml μπράντι
90ml Zabov Zabaglione (λικέρ με βάση τα αβγά)
Κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
κανέλα

Διαδικασία
Ζεσταίνεις ελαφρά το λικέρ σε κατσαρολάκι. Βάζεις το μπράντι σε ποτήρι και όταν το λικέρ έχει ζεσταθεί καλά (χωρίς να βράσει όμως), το ρίχνεις μέσα στο ποτήρι με το μπράντι και ανακατεύεις. Γαρνίρεις με σαντιγί και κανέλα και απολαμβάνεις.

 

Sorrel punch (Τζαμάικα)
Το γιορτινό ποτό στη Τζαμάικα έχει βάση το ρούμι αλλά και τον ιβίσκο, που δίνει στο τοπικό κοκτέιλ την απαραίτητη εξωτική νότα. Το Sorrel punch εκτός από αποξηραμένο ιβίσκο περιέχει πολλά μπαχαρικά, σερβίρεται δροσερό και συνήθως συνοδεύεται από κέικ φτιαγμένο επίσης με ρούμι.

 

 

 

 

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:
8 φλιτζάνια νερό
170γρ. αποξηραμένο ιβίσκο
140γρ. τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
4 καρφάκια γαρίφαλο
1 ξυλάκι κανέλας
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζάνι ρούμι λευκό
1 φλιτζάνι απλό σιρόπι ζάχαρης
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού χυμό λάιμ
πάγο για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζεις το νερό. Αποσύρεις από τη φωτιά και ρίχνεις μέσα τον ιβίσκο, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Κλείνεις με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνεις στην άκρη το μίγμα για 1 ώρα.

Στη συνέχεια σουρώνεις σε μεγάλο γυάλινο μπολ, προσθέτεις το ρούμι, το σιρόπι, το χυμό πορτοκαλιού και λάιμ και ανακατεύεις καλά. Μεταφέρεις το μπολ στον μπουφέ, μαζί με βάζοντας μια κουτάλα για να σερβίρονται μόνοι τους οι καλεσμένοι, ρίχνοντας σε ποτηράκια και δίπλα φροντίζεις να υπάρχει πάγος για όσους θέλουν το κοκτέιλ τους πιο δροσερό.

 

Cola de mono (Χιλή)
Το όνομα του σημαίνει “ουρά της μαϊμούς” και όσο παράξενο και αν μοιάζει τώρα που το ξέρεις αυτό, το Cola de mono είναι το χριστουγεννιάτικο κοκτέιλ της Χιλής. Φτιάχνεται με γάλα εβαπορέ, καφέ, ζάχαρη, μπράντι ή ρούμι και μπαχαρικά και είναι ένα ποτό που εύκολα σε «ξεγελάει» να πιεις περισσότερο από όσο θα έπρεπε, γι αυτό αν το φτιάξεις φρόντισε εσύ και οι καλεσμένοι σου να το καταναλώσετε υπεύθυνα.

 

 

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:
1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ
½ φλιτζάνι νερό
¼ φλιτζανιού ζάχαρη
3 καρφάκια γαρίφαλο
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι λευκό ρούμι ή μπράντι
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

Διαδικασία
Βάζεις σε κατσαρόλα το γάλα με το νερό, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο και την κανέλα. Τα ζεσταίνεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνεις μέσα τον καφέ και ανακατεύεις να διαλυθεί. Προσθέτεις τέλος το εκχύλισμα βανίλιας και το μοσχοκάρυδο και αποσύρεις από τη φωτιά.

Αφήνεις για 20 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια αφαιρείς τα γαρίφαλα και την κανέλα. Ρίχνεις στο μίγμα το ποτό, ανακατεύεις, μεταφέρεις σε μπουκάλι που κλείνει και το παγώνεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρισμα. Όταν το βάλεις σε ποτήρια το γαρνίρεις αν θέλεις με τριμμένη κανέλα ή μοσχοκάρυδο.

 

Hot toddy (Σκωτία)
Το αγαπημένο ζεστό ρόφημα των Σκωτσέζων σερβίρεται τόσο τα Χριστούγεννα όσο και όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ θεωρείται και φοβερό γιατρικό κατά του κρυολογήματος. Θα μπορούσε να θυμίζει και τσάι δηλαδή, αν στη συνταγή του δεν πρόσθεταν τόσο αλκοόλ.

 

Για να φτιάξεις 1 ποτήρι θα χρειαστείς:
1 φλιτζάνι βραστό νερό
4 καρφάκια γαρίφαλο
φλούδα από 1 λεμόνι
2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
χυμό από ½ λεμόνι
60ml bourbon ή ουίσκι

Διαδικασία
Ρίχνεις τη ζάχαρη στο φλιτζάνι με το καυτό νερό και ανακατεύεις να διαλυθεί. Καρφώνεις τα γαρίφαλα στη φλούδα λεμονιού και τη ρίχνεις μέσα στο νερό. Τέλος, ανακατεύεις μέσα το χυμό λεμονιού και το ποτό. Όπως μαρτυράει και το όνομα του, το Hot toddy πίνεται ζεστό.

 

Ponche Navideño (Μεξικό)
Οι Μεξικανοί δεν απαρνιούνται την τεκίλα ούτε τα Χριστούγεννα, γι αυτό και μαζί της φτιάχνουν ένα φρουτένιο ποντς, που σερβίρεται ζεστό. Τα φρούτα που προστίθενται συνήθως στο Ponche Navideño είναι guava, μήλο, αχλάδι, δαμάσκηνα, φέτες πορτοκαλιού, καθώς και tejocotes -ένα γλυκόξινο μεξικάνικο φρούτο που μοιάζει με μήλο.

 

 

 

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:
16 φλιτζάνια νερό
2 ξυλάκια κανέλας
8 καρφάκια γαρίφαλο
200γρ. tejocotes ή μήλα φιρίκια
6 γκουάβα
2 μέτρια κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
1 μέτρια αχλάδι, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
1 φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα
½ φλιτζάνι σταφίδες
1 μέτριο πορτοκάλι σε φέτες
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
τεκίλα ή μπράντι (υπολόγισε 30ml ανά ποτήρι)

Διαδικασία
Βάζεις σε μεγάλη κατσαρόλα το νερό με την κανέλα, το γαρίφαλο και τα tejocotes και βράζεις σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις για περίπου 10 λεπτά, να μαλακώσουν τα φρούτα.

Αποσύρεις από τη φωτιά. Αφαιρείς τα tejocotes από την κατσαρόλα, τα αφήνεις να κρυώσουν, τα ψιλοκόβεις και τα ρίχνεις πάλι πίσω στο μίγμα με τα μπαχαρικά. Προσθέτεις τα υπόλοιπα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα και τη ζάχαρη και σιγοβράζεις ξανά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.

Αποσύρεις από τη φωτιά και βγάζεις από την κατσαρόλα τα μπαχαρικά. Σερβίρεις σε ποτήρια, φροντίζοντας να προσθέσεις σε καθένα την ενδεδειγμένη ποσότητα ποτού, καθώς και μερικά κομμάτια από τα φρούτα.

Καλά Χριστούγεννα!!

Τόκιο

Το Τόκιο είναι η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Αποτελεί ένα από τα 47 νομαρχιακά διαμερίσματα της Ιαπωνίας και περιλαμβάνει την ιδιαίτερα αστικοποιημένη κεντρική περιοχή του Τόκιο, που είναι η καρδιά της ομώνυμης μητροπολιτικής περιοχής. Περισσότερα

Τα πιο γνωστά πιάτα της αγγλικής κουζίνας

Beef Wellington

Το Beef Wellington είναι ένα αγαπημένο πιάτο της αγγλικής κουζίνας και συναντάται σε ακριβά συνήθως εστιατόρια. Είναι ένα κομμάτι μοσχαρίσιου φιλέτου τυλιγμένο μέσα σε ζύμη και ανάμεσα απλώνεται πάστα μανιταριών. Το πιάτο αυτό φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τον προσωπικό chef του Arthur Wellesley, του 1ου Δούκα του Wellington, που έζησε από το 1769 μέχρι το 1852 και έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «ήρωας του Βατερλό». Περισσότερα

Αξιοθέατα του Λονδίνου

British Museum – Βρετανικό Μουσείο

Είναι ένα από τα καλύτερα και γνωστότερα αξιοθέατα του Λονδίνου, με πολλούς να το θεωρούν ως το καλύτερο μουσείο. Προσφέρει αρχιτεκτονική ομορφιά και στεγάζει μια τεράστια συλλογή από χειροποίητα αντικείμενα και έργα τέχνης από κάθε γωνιά του πλανήτη. Εκεί θα βρείτε, φυσικά, και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο μουσείο, επομένως φροντίστε να φορέσετε άνετα παπούτσια για να το γυρίσετε. Περισσότερα

Αξιοθέατα του Παρισιού

Πύργος του Άιφελ (Tour Eiffel)

Πύργος του Άιφελ - αξιοθέατα Παρίσι

Ο Πύργος του Άιφελ, με ύψος 324 μ., κόβει την ανάσα! Το πιο γνωστό ίσως ορόσημο της Ευρώπης και αναμφίβολα το πιο διάσημο σύμβολο του Παρισιού, εντοπίζεται στο 7ο Διαμέρισμα στην περιοχή Champs de Mars. Χτίστηκε από τον γνωστό για τις επαναστατικές ιδέες του αρχιτέκτονα Γκούσταβ Άιφελ για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889, η οποία πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό της Γαλλικής Επανάστασης του 1789.

Έχει 1.665 σκαλιά, που φτάνουν μέχρι τα 125 μ., και αντίστοιχα 3 ορόφους στα 95 μ., 125 μ. και 310 μ. αντίστοιχα. Από το τρίτο επίπεδο η θέα εκτείνεται στα 80 χλμ. Περισσότερα

Τα πιο γνωστά πιάτα της γαλλικής κουζίνας

Κρεμμυδόσουπα (Soupe à L’oignon)

Από τα πιο χαρακτηριστικά, απλά και πολύ νόστιμα γαλλικά πιάτα που η φήμη του έχει φτάσει μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Σερβίρεται ιδανικά με μια μεγάλη φέτα ψημένης μπαγκέτας σκεπασμένη με λιωμένο τυρί. Περισσότερα

Παρίσι

Το Παρίσι, γνωστό και ως η Πόλη του φωτός, από τότε που εφοδιάστηκαν οι κύριες λεωφόροι του με φανούς γκαζιού το 1828, είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας και της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς και μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης. Περισσότερα

Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα και ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα ως μικρό αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ, από όπου και πήρε το όνομά του. Σήμερα αποτελεί το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Περισσότερα

Νέα Υόρκη

Η Νέα Υόρκη είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό και η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι, επίσης, ένας από τους πιο πυκνοκατοικημένους αστικούς οικισμούς στον κόσμο.

Η πόλη βρίσκεται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και το κέντρο της είναι χτισμένο επάνω στο νησί Μανχάταν.

Η πόλης της Νέας Υόρκης χωρίζεται σε 5 διαμερίσματα:

  • Manhattan
  • Queens
  • Brooklyn
  • Bronx
  • Staten Island

Για περισσότερες πληροφορίες: https://el.wikipedia.org/wiki/Νέα_Υόρκη