Η Διοργάνωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και τα καθήκοντα των Οργανωτικών Επιτροπών Ολυμπιακών Αγώνων αναθέτονται από τη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) στη διοργανώτρια χώρα.
Διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων – Πλοήγηση
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) (International Olympic Committee [IOC]) είναι υπεύθυνη για την ανάθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) (National Olympic Committee [NOC]) της διοργανώτριας χώρας, καθώς και στην ίδια τη διοργανώτρια πόλη.
Η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή σχηματίζει μια Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ), γνωστή ως Organising Committees for the Olympic Games (OCOG), για να αναλάβει τη διοργάνωση. Η ΟΕΟΑ αποτελείται από τα μέλη της ΔΟΕ στη χώρα, τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της ΕΟΕ, τουλάχιστον ένα μέλος που εκπροσωπεί και ορίζεται από την πόλη υποδοχής και γενικά εκπροσώπους των δημοσίων αρχών και άλλες ηγετικές προσωπικότητες.
Η ΟΕΟΑ είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τον Ολυμπιακό Χάρτη και τη σύμβαση που έχει συναφθεί μεταξύ της ΔΟΕ, της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της διοργανώτριας πόλης (Host City Contract), καθώς και τις οδηγίες της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες λειτουργούν ομαλά και σύμφωνα με τα καθορισμένα πρότυπα και κανόνες.
Το έργο της Οργανωτικής Επιτροπής καλύπτει διάφορους τομείς της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τα κύρια καθήκοντα της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων είναι:
- Να παρέχουν ίση μεταχείριση σε όλα τα αθλήματα του προγράμματος και να διασφαλίζουν ότι οι αγώνες διεξάγονται σύμφωνα με τους κανόνες των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών (IFs) (International Sports Federations).
- Να δημιουργήσουν, εάν είναι απαραίτητο, τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις: χώρους αγώνων, στάδια και αίθουσες προπόνησης και να παρέχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
- Να φιλοξενήσουν τους αθλητές, τη συνοδεία τους, τους επισήμους.
- Να οργανώσουν ιατρικές υπηρεσίες.
- Να επιλύσουν προβλήματα μεταφοράς.
- Να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης προκειμένου να προσφέρουν στο κοινό την καλύτερη δυνατή ενημέρωση για τους Αγώνες.
- Να διοργανώσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις που αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο του εορτασμού των Ολυμπιακών Αγώνων.
- Να συντάξουν την Τελική Έκθεση για τον εορτασμό των Αγώνων στις δύο επίσημες γλώσσες και να τη διανείμουν εντός δύο ετών από τη λήξη των Αγώνων.
— Organising Committees for the Olympic Games (IOC)
Από το 1896 και την πρώτη Ολυμπιάδα της σύγχρονης εποχής, έχουν πραγματοποιηθεί 29 Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες σε 23 διαφορετικές πόλεις και 23 Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες σε 20 διαφορετικές πόλεις. Ωστόσο, λόγω των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, τρεις Θερινές Ολυμπιάδες (1916, 1940, 1944) και δύο Χειμερινές (1940, 1944) δεν πραγματοποιήθηκαν.
Στη λίστα δεν περιλαμβάνονται οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1906, που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, καθώς δεν αναγνωρίζονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Επίσης, οι Θερινοί Αγώνες του 2020 στο Τόκιο αναβλήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, λόγω της πανδημίας COVID-19, και διεξήχθησαν στο καλοκαίρι του 2021.