Νοέ 15
15

Γιατί υποτιμάς την ελληνική γλώσσα;

Η γενιά των γκρικλισ

Πόσοι από μας δεν έχουν αναρωτηθεί γιατί να μη μαθαίνουμε πιο συστηματικά και κυρίως την αγγλική, την πρώτη σήμερα παγκόσμια γλώσσα; Πόσες φορές δεν είπατε ότι τα αρχαία είναι άχρηστα, αφού είναι μια «νεκρή» γλώσσα;  Πόσες φορές δεν σας έχουν κατακρίνει, επειδή χρησιμοποιείτε τα greeklish, θεωρώντας ότι έτσι θα καταστρέψετε την ελληνική γλώσσα;

Νομίζω ότι πρέπει να τηρήσουμε μια ισορροπία: να παρακολουθούμε τις εξελίξεις της εποχής που επιβάλλει τη χρήση της αγγλικής, αλλά παράλληλα να αναγνωρίζουμε την αξία της ελληνικής γλώσσας.

Η ελληνική είναι η μόνη γλώσσα που μιλιέται 4.000 χρόνια έχοντας αλλάξει μόνο την «εξωτερική της εμφάνιση», όχι όμως τη δομή της και τις ρίζες των λέξεων της. Κατά την μακρά της ιστορία δέχθηκε επιρροές από άλλες γλώσσες, κάτι πολύ φυσιολογικό, αφού η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς εξελίσσεται και μεταβάλλεται. Παράλληλα έδωσε σε άλλους λαούς λέξεις και βασικές έννοιες, για να μπορέσουν να χτίσουν τον δικό τους πολιτισμό. Τέτοιες λοιπόν ανταλλαγές είναι φυσιολογικές και δεν απειλούν καμιά γλώσσα, αντίθετα πιστοποιούν ότι αυτή είναι ζωντανή.

Όταν λοιπόν μια γλώσσα, όπως η ελληνική, μιλιέται και δημιουργεί πνευματικά προϊόντα τόσα χρόνια, όταν ακόμα δίνει λέξεις σε άλλες γλώσσες για την επιστήμη και την τεχνολογία, όταν υπάρχουν λέξεις της σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, οφείλουμε να την κατακτήσουμε στον μέγιστο βαθμό. Εξάλλου ένας πολίτης του παγκόσμιου «χωριού» πρέπει να σέβεται όλες τις γλώσσες και όλους τους πολιτισμούς, πόσο μάλλον την ελληνική που εμπνέει τον πολιτισμό όλου του δυτικού κόσμου.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *