Ιαν 17
30

Λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Κάτω από (Νεοελληνική γλώσσα) από στις 30-01-2017 και με ετικέτα

Λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Flag_of_Europe_svg

Θα έχετε ακούσει για την απόφαση των Άγγλων στο δημοψήφισμα για αποχώρηση από την Ε.Ε. . Παράλληλα θα ακούτε ότι ακροδεξιά κόμματα αυξάνουν συνεχώς τα ποσοστά τους, γιατί συγκινούν όλο και περισσότερους πολίτες με τις ξενοφοβικές τους απόψεις. Τι γίνεται; Μήπως το όνειρο της ενωμένης και ελεύθερης Ευρώπης γκρεμίζεται και στη θέση του υψώνονται τείχη φόβου και εσωστρέφειας;

Τι είναι όμως η Ευρώπη; Μια ήπειρος , ένα σύνολο χωρών ανόμοιων που όμως στη βάση τους έχουν πολλά κοινά στοιχεία: κοινή η θρησκεία και η πίστη στην αγάπη για τον συνάνθρωπο, κοινή η προέλευση των γλωσσών, κοινό το πολίτευμα, η δημοκρατία, τα Συντάγματα και η αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινές οι αξίες και η πίστη στην υπέρτατη αξία Άνθρωπος.

Τον δρόμο τον άνοιξαν οι αρχαίοι Έλληνες που δημιούργησαν αυτό τον αξιοθαύμαστο πολιτισμό που σέβεται τον ορθό λόγο, την αρμονία και το κάλλος, την δημοκρατία και την ατομική αξία. Στον Μεσαίωνα, ενώ αυτές οι αξίες διατηρήθηκαν , δεν ήταν το πρώτο μέλημα των μορφωμένων. Ξαναζωντάνεψαν στην Αναγέννηση δίνοντάς μας τα υπέροχα έργα τέχνης του Ντα Βίντσι και του Μιχαήλ Άγγελου. Όμως στον Διαφωτισμό αυτές οι αξίες όχι μόνο ξαναζωντάνεψαν, αλλά έγιναν και πράξη με τη δημιουργία των πρώτων Συνταγμάτων. Στη σημερινή εποχή οι αξίες αυτές στην Ευρώπη θεωρούνται δεδομένες και αυτονόητες τόσο που καμιά φορά τις ξεχνούμε παρασυρόμενοι από το κυνήγι του πλούτου και των υλικών αγαθών.

Τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση; Μια ένωση λαών με κοινές αξίες: την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό, την πρόοδο και την εξέλιξη, την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, ανθρώπων και ιδεών. Ας μη το ξεχνάμε αυτό κι ας μη προτάσσουμε τον εγωισμό, τα ατομικά συμφέροντα, την πλεονεξία. Ας μη γκρεμίζουμε αυτό το όνειρο για έναν κόσμο ειρηνικό. Μόνο όταν είμαστε μαζί, ενωμένοι μπορούμε να διατηρήσουμε τις αξίες μας, να παραμείνουμε Άνθρωποι, να κατορθώσουμε πολλά και για μας και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *