Δεκ 14
14

Γιουσαφτζάι Μαλάλα:Βραβείο Νόμπελ για ένα αυτονόητο δικαίωμα;

malala-641x428

Πόσες φορές δεν διαμαρτυρηθήκατε για το σχολείο σας και τον φόρτο υποχρεώσεων με τον οποίο σας επιβαρύνει; Πόσες φορές δεν σκεφτήκατε ότι θα ήταν καλύτερο να μην υπάρχουν σχολεία και ότι δεν χρειάζεστε την εκπαίδευση; Θα μου απαντήσετε : πολλές…  Δεν αναλογιστήκατε όμως ποτέ ότι η εκπαίδευση είναι βασικό δικαίωμα όλων και ότι δεν το απολαμβάνουν όλα τα παιδιά σε αυτόν τον πλανήτη….

Γιατί πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο; Οι λόγοι είναι πολλοί. Συνήθως, πάντως, επειδή οι γονείς τους δεν διαθέτουν χρήματα και γι’ αυτό τα χρησιμοποιούν για την κάλυψη βασικών αναγκών της οικογένειας. Πάντως σε μουσουλμανικά κράτη υπάρχει και μια μερίδα φανατικών- τους αποκαλούμε Ταλιμπάν ή Τζιχαντιστές- οι οποίοι πιστεύουν ότι τα κορίτσια δεν πρέπει να μορφώνονται καθόλου! Σε μια τέτοια χώρα γεννήθηκε και μεγάλωσε η Γιουσαφτζάι Μαλάλα.

Η Μαλάλα είναι από τα τυχερά κορίτσια: ο πατέρας της είναι δάσκαλος και διηύθυνε το δικό του σχολείο, τη Σχολή Χουσάλ, στο χωριό τους, τη Μιγκόρα, στην κοιλάδα του Σουάτ της επαρχίας Μπατζούρ στο Πακιστάν. Έτσι έλαβε επιμελημένη μόρφωση και ,επειδή είναι έξυπνη, διακρίθηκε σε πολλά μαθήματα και δραστηριότητες.  Όμως πλήρωσε ακριβά την «ξεροκεφαλιά» της να επιμένει να πηγαίνει στο σχολείο παρά την απαγόρευση που επέβαλαν οι Ταλιμπάν στην περιοχή τους. Τον Οκτώβριο του 2012, καθώς επέστρεφε με το σχολικό λεωφορείο στο σπίτι της, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από φανατικούς μουσουλμάνους. Κατάφερε να ξεπεράσει τον σοβαρό αυτόν τραυματισμό, καθώς νοσηλεύτηκε σε εξειδικευμένο νοσοκομείο της Αγγλίας. Εκεί, στο Μπέρμιγχαμ, ζει σήμερα με την οικογένειά της.

Αυτή η άνανδρη απόπειρα δολοφονίας της σημάδεψε τη ζωή της: δεν την φόβισε, δεν την έκανε να σιωπήσει, αλλά της έδωσε τη δύναμη να παλέψει και να διεκδικήσει το δικαίωμα της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα τα κορίτσια. Για τη δράση της βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Διεθνή Αμνηστία. Προσκλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και μίλησε για τη σπουδαιότητα του δικαιώματος της εκπαίδευσης. Τελικά φέτος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Γιατί η Νορβηγική Επιτροπή βράβευσε με το βραβείο Ειρήνης ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι από το Πακιστάν; Γιατί το δικαίωμα στην εκπαίδευση, δικαίωμα αυτονόητο για μας όμως όχι για όλους, είναι ένα από τα βασικότερα δικαιώματα. Όλοι λένε ότι το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από τα παιδιά. Όμως μόνον αν αυτά είναι μορφωμένα, μπορεί ο κόσμος να αλλάξει και να γίνει καλύτερος, ειρηνικός, χωρίς φανατισμούς και μισαλλοδοξίες. Ένας τέτοιος αγώνας λοιπόν είναι αξιέπαινος και ένα τέτοιο κορίτσι, με τόση ψυχική δύναμη, αξίζει την εκτίμηση όλων μας.Αφήστε μια απάντηση