Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη
Παραγωγικοί τρόποι διαχείρησης του χρόνου μας στο σπίτι
Μπεκρή Γαρυφαλιά:Ψυχολόγος του Κ.Ε.Σ.Υ Μαγνησίας.
Για αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων κανένας μας δεν ήταν προετοιμασμένος. Ας συνειδητοποιήσουμε όμως ότι ο χρόνος, που μας δίνεται με τα παιδιά μας, είναι πολύτιμος και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε σε βάθος!
Σε αυτή τη νέα και διαφορετική πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας, πρέπει να ανακαλύψουμε παραγωγικούς τρόπους διαχείρισης του χρόνου μας, που να συνδυάζονται και με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας. Η καθημερινότητά μας αυτές τις μέρες πρέπει να περιλαμβάνει κάποια στοιχεία επανάληψης και σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην καταπίεση και στα υπερβολικά όρια. Το πρόγραμμά μας πρέπει να δίνει στα παιδιά στιγμές απασχόλησης και να τα κινητοποιεί να ανακαλύψουν ιδέες για να περνούν ευχάριστα. Ακολουθούν λοιπόν κάποιες προτάσεις:
Ώρα μελέτης:
Τηρούμε ένα καθημερινό σχολικό πρόγραμμα. Προσπαθούμε να το εντάξουμε στις πρωινές ώρες, που είναι πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές. Εκτός από τη μελέτη της δασκάλας τους, υπάρχουν ένα σωρό εκπαιδευτικά sites που διαθέτουν απίθανο υλικό!
Ώρα παιχνιδιού:
Παίζουμε με την ησυχία μας και παίζουμε για να νιώσουμε χαρά. Ζωγραφίζουμε, κάνουμε θέατρο, κατασκευάζουμε με απλά υλικά, τραγουδάμε δυνατά, κάνουμε παιχνίδι θησαυρού μέσα στο σπίτι, παίζουμε επιτραπέζια!
Ώρα βιβλίου:
Εντάσσουμε το διάβασμα σε καθημερινή βάση. Παίζουμε θεατρικό παιχνίδι, τραβάμε video την παράσταση μας, γράφουμε το δικό μας παραμύθι. Το βιβλίο Covibook της Manuela Molina το πιο όμορφο παιδικό βιβλίο, για να μάθουν τα παιδιά τα πάντα για τον κορονοϊο με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν στα ελληνικά εδώ!
Ώρα δημιουργικής απασχόλησης:
Πάμε μια βόλτα με τα πόδια, με το ποδήλατο σε μέρος που δεν έχει πολύ κόσμο. Διαφορετικά μένουμε σπίτι και χορεύουμε-ακούμε μουσική. Φυτεύουμε λουλούδια στο μπαλκόνι μας ή φακές σε κεσεδάκι και καθιστούμε τα παιδιά υπεύθυνα να τα φροντίζουν.
Ώρα φαγητού:
Προσέχουμε όλοι πολύ την διατροφή μας αυτές τις μέρες. Τρώμε από βαρεμάρα και πολύ πιο συχνά. Μπορούμε να εντάξουμε τα παιδιά στη διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού ως μια διασκεδαστική δραστηριότητα.
Ώρα του παιδιού:
Επιτρέπουμε στο παιδί να περάσει κάποιο χρόνο μόνο του και να τον αξιοποιήσει ανάλογα. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά παιχνίδια αρκεί όμως να τηρούμε όρια και κανόνες. Υπάρχουν και πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις στο διαδίκτυο, όπως παιδικές θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου online!
Ώρα ύπνου:
Φροντίζουμε να βάζουμε τα παιδιά για ύπνο και να τα ξυπνάμε την ίδια ώρα. Καλό είναι να μην μένουμε με τις πυτζάμες όλη μέρα αλλά να ντυνόμαστε και να περιποιούμαστε τον εαυτό μας
Ας συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο χρόνος, που μας δίνεται τώρα με τα παιδιά μας, είναι πολύτιμος και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε σε βάθος. Ωραία είναι αυτά που προτείνουμε αλλά θα υπάρξουν και μέρες που δεν θα γίνεται τίποτα με πρόγραμμα και δεν θα υπάρχει διάθεση. Ας προσπαθήσουμε όλοι να το κάνουμε όσο μπορούμε πιο ξεχωριστό και γεμάτο αναμνήσεις.!!