ΜΠΑΡΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

COVID 19 στα παιδιά: Τα βασικότερα συμπτώματα

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | ΜΠΑΡΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος 2020 11:25 μμ |

Οι στομαχικές διαταραχές, η διάρροια και οι εμετοί είναι πιο συχνοί ως συμπτώματα της νόσου Covid-19 στα παιδιά από ό,τι ο βήχας, σε σχέση με τους ενηλίκους που συμβαίνει το αντίστροφο, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κουίνς (Queen’s) του Μπέλφαστ, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», ζητούν να αναθεωρηθεί ο κατάλογος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας με τα βασικά συμπτώματα της Covid-19 στα παιδιά, ο οποίος σήμερα περιλαμβάνει τον πυρετό, το συνεχή βήχα και την απώλεια γεύσης ή όσφρησης.
Οι Βρετανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι τα στομαχικά συμπτώματα αποτελούν κάτι συχνό στα παιδιά.
«Η διάρροια και οι εμετοί αποτελούν καλύτερη πρόγνωση από τον βήχα ή τις αλλαγές στην όσφρηση ή τη γεύση. Αν θέλουμε πραγματικά να διαγνώσουμε τη λοίμωξη Covid-19 στα παιδιά, πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε από τη διάρροια και τους εμετούς και όχι από τα συμπτώματα στην ανώτερη αναπνευστική οδό», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Τομ Γουότερφιλντ.
Όπως είπε, με βάση τα τρία έως τώρα βασικά συμπτώματα (πυρετό, βήχα, απώλεια όσφρησης-γεύσης), η διενέργεια τεστ στα συμπτωματικά παιδιά μπορεί να αποκαλύψει το 76% των κρουσμάτων, αν όμως στο κατάλογο των συμπτωμάτων προστεθούν τα γαστρεντερικά συμπτώματα, τότε το ποσοστό φθάνει το 97%.
Η έρευνα έγινε την περίοδο Απριλίου έως Ιουλίου και αφορούσε σχεδόν 1.000 παιδιά ηλικίας δύο έως 15 ετών, κανένα από τα οποία δεν είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για Covid-19. Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 7% των παιδιών είχαν αναπτύξει ήδη αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Το 31% των παιδιών με Covid-19 είχαν πυρετό, το 19% γαστρεντερικά συμπτώματα και το 18% πονοκέφαλο. Τα περισσότερα παιδιά ήσαν ασυμπτωματικά, γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμπτώματα όπως η διάρροια και οι εμετοί θα πρέπει να χτυπάνε «καμπανάκι» στην οικογένεια ή στο σχολείο ότι μπορεί το παιδί να έχει λοίμωξη Covid-19. Από την άλλη, σύμφωνα με τον Γουότερφιλντ, μια καταρροή ή ένα φτάρνισμα κάλλιστα μπορεί να οφείλεται σε απλό κρυολόγημα.
Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King’s College) επιβεβαίωσε ότι «ο βήχας ως σύμπτωμα Covid-19 δεν είναι τόσο συνηθισμένος στα παιδιά όσο στους μεγάλους» και, από την άλλη, ότι «τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι κάπως συχνότερα στα παιδιά από ό,τι στους ενηλίκους».

ΠΗΓΗ:LIBRE.GR

Έβαλαν στόχο να χαρτογραφήσουν τα γονίδια όλων των γνωστών ειδών πολύπλοκης ζωής

Κάτω από: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ | ΜΠΑΡΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Τετάρτη, 17 Ιούλιος 2019 7:52 μμ |

Ball and spoke model of DNA. | Science Museum Group Collection
Επιστήμονες άρχισαν σήμερα ένα ευρύ πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα του 1,5 εκατομμυρίου γνωστών ειδών πολύπλοκης ζωής στη Γη και ο στόχος τους είναι να ολοκληρώσουν το έργο μέσα σε μια δεκαετία
Οι επιστήμονες επισήμαναν πως το Πρόγραμμα ΒιοΓονιδιώματος της Γης (Earth BioGenome Project, EBP) αποτελεί «για τη βιολογία την επόμενη εκτόξευση για τη Σελήνη» μετά το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, ένα εγχείρημα 3 δισεκ. δολαρίων για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA που διήρκεσε 13 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 2003.
Το EBP αναμένεται να κοστίσει 4,7 δισεκ. δολάρια και «θα δημιουργήσει τελικά ένα νέο θεμέλιο για τη βιολογία ώστε να δοθεί ώθηση σε λύσεις για τη διαφύλαξη της βιοποικιλίας και για βιώσιμες ανθρώπινες κοινωνίες», δήλωσε ο Χάρις Λιούιν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ και πρόεδρος του EBP.
«Το να έχουμε τον οδικό χάρτη, τα σχέδια … θα είναι μια καταπληκτική πηγή για νέες ανακαλύψεις, για να κατανοήσουμε τους κανόνες της ζωής, πώς λειτουργεί η εξέλιξη, νέες προσεγγίσεις για τη διαφύλαξη σπάνιων ειδών που κινδυνεύουν να εξαφανισθούν και … νέους πόρους για ερευνητές στους τομείς της γεωργίας και της ιατρικής», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στο Λονδίνο.
Το σχέδιο αυτό θα συμπεριλάβει μείζονες ερευνητικές προσπάθειες σ’ όλον τον κόσμο, περιλαμβανομένου του αμερικανικού προγράμματος με στόχο την εύρεση της ακολουθίας του γενετικού κώδικα και των 66.000 σπονδυλωτών, ενός κινεζικού προγράμματος για την εύρεση της ακολουθίας 10.000 γονιδιωμάτων φυτών και της Global Ant Genomes Alliance, που έχει στόχο να βρει την ακολουθία περίπου 200 γονιδιωμάτων μυρμηγκιών.
Στη Βρετανία, οι ακολουθίες των γονιδιωμάτων των κόκκινων και των γκρι σκίουρων, του ευρωπαϊκού κοκκινολαίμη, της αράχνης Dolomedes plantarius και του βατόμουρου θα προστεθούν σ’ αυτή την ευρεία βάση δεδομένων.
Ο όγκος των βιολογικών δεδομένων που θα συγκεντρωθούν αναμένεται να είναι σε «εξακλίμακα» — περισσότερα απ’ όσα δεδομένα συγκεντρώνονται από το Twitter, το YouTube ή ολόκληρη την αστρονομία.
Ο Τζιμ Σμιθ, επιστημονικός διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Wellcome Trust, δήλωσε πως το πρόγραμμα «θα εμπνέει σε διεθνές επίπεδο» και, όπως και το Πρόγραμμα του Ανθρώπινου Γονιδιώματος, έχει τη δυναμική για να αλλάξει άρδην την έρευνα για τις ασθένειες και την υγεία.
«Από τη φύση θα αποκτήσουμε βαθιά γνώση για το πώς να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για λοιμώδεις νόσους, να εντοπίσουμε φάρμακα για να επιβραδύνουμε τη γήρανση, να δημιουργήσουμε νέες προσεγγίσεις για να θρέψουμε τον κόσμο ή να δημιουργήσουμε νέα βιοϋλικά», είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί η ακολουθία των γονιδιωμάτων λιγότερων από 3.500 είδη πολύπλοκης ζωής ή μόνο του 0,2% περίπου. Σε λιγότερα από 100 εξ αυτών η δουλειά αυτή έχει γίνει σε επίπεδο τέτοιο που να είναι χρήσιμη για τους ερευνητές.
Το σχέδιο είναι το EBP να προσθέσει πολλές χιλιάδες υψηλής ποιότητας ακολουθίες γονιδιωμάτων, για τις οποίες οι επιστήμονες λένε πως θα προκαλέσουν επανάσταση στην κατανόηση της βιολογίας και της εξέλιξης, ενω επίσης θα δώσουν μεγάλη ώθηση στις προσπάθειες διατήρησης και προστασίας της βιοποικιλότητας.
Ο Λιούιν είπε ότι ενδείξεις ταχείας μείωσης της βιοποικιλότητας και αύξησης του αριθμού των ειδών που κινδυνεύουν να εξαφανισθούν υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα του προγράμματος.
«Υπάρχει απελπιστική ανάγκη να καταρτίσουμε τώρα τον κατάλογο της ζωής στον πλανήτη μας», δήλωσε. «Θα το κάνουμε όχι επειδή είναι εύκολο, αλλά επειδή είναι δύσκολο και επειδή είναι σημαντικό να το κάνουμε».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παλλάδιο, ο επίδοξος «βασιλιάς» των μετάλλων που απειλεί να εκθρονίσει τον χρυσό

Κάτω από: ΧΗΜΕΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ | ΜΠΑΡΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Τετάρτη, 5 Δεκέμβριος 2018 10:27 μμ |

Μία σημαντική μεταβολή συντελείται στην παγκόσμια αγορά μετάλλων, με την τιμή του Παλλαδίου να σημειώνει αλματώδη αύξηση και να απειλεί πλέον ευθέως την πρωτοκαθεδρία του χρυσού.

Οι τιμές του παλλαδίου έχουν φτάσει στα ύψη, σημειώνοντας ρεκόρ κατά το παρελθόν έτος λόγω του αυξανόμενου ελλείμματος του πολύτιμου μετάλλου. Η αυτοκινητοβιομηχανία, ο βασικός καταναλωτής του μετάλλου, αναμένεται να αισθανθεί περισσότερο από κάθε άλλο τομέα τον αντίκτυπο από την αύξηση του κόστους.

Την Τρίτη, η αξία του παλλαδίου σημείωσε ρεκόρ, με την τιμή να αναρριχάται στα 1233,82 δολάρια ανά ουγγιά, περιορίζοντας τη διαφορά με την τιμή του χρυσού στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν 16 χρόνια. Την Τετάρτη, το παλλάδιο ξεπέρασε τελικώς το χρυσό, με την τιμή του να σκαρφαλώνει στα 1.251 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η τιμή του χρυσού βρισκόταν στα 1241 δολάρια ανά ουγγιά.

Σύμφωνα με το RT, το παλλάδιο σημείωσε ένα άλμα στην τιμή του της τάξης του 49 τοις εκατό από τα μέσα Αυγούστου, με την Wall Street Journal να θεωρεί το εμπόρευμα από τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές του έτους. Η άνοδος των τιμών για το βιομηχανικό μέταλλο οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, εν μέσω της πρόσφατης μετάβασης από τους κινητήρες με βενζίνη, στους πετρελαιοκινητήρες.

Το παλλάδιο χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε καταλύτες εξατμίσεων που αποσκοπούν στον έλεγχο των εκπομπών καυσαερίων μετατρέποντας τα τοξικά αέρια σε λιγότερο τοξικούς ρύπους. Σχεδόν το 70% της ζήτησης παλλαδίου προέρχεται από τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε ο συμβουλευτικός όμιλος CPM.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η τιμή του παλλαδίου θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς η υψηλή ζήτηση για το μέταλλο, ειδικά από την Κίνα που αγωνίζεται σήμερα για ένα λιγότερο επιβαρυμένο περιβάλλον, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα αποθέματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία του σπάνιου μετάλλου προέρχεται από ορυχεία σε δύο χώρες. Πάνω από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής παλλαδίου έρχεται ως παραπροϊόν από εξόρυξη νικελίου στη Ρωσία και από εξόρυξη πλατίνας στη Νότια Αφρική.

Από την πλευρά του, ο Steven Dunn, επικεφαλής του exchange-traded funds στη Standard Investments του Aberdeen, δήλωσε στο Bloomberg πως είναι αδύνατο να αυξηθεί η παραγωγή του παλλαδίου για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση της βιομηχανίας, όταν η παραγωγή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον όγκο εξαγωγής των άλλων μετάλλων.

πηγη:https://sptnkne.ws/kjTW

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Κάτω από: ΧΗΜΕΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ | ΜΠΑΡΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Κυριακή, 28 Οκτώβριος 2018 10:31 μμ |

From DNA to protein – 3D

Κάτω από: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ | ΜΠΑΡΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Τετάρτη, 17 Οκτώβριος 2018 9:19 μμ |