Πρώτη γνωριμία με τη μελισσούλα Bee bot !

Σήμερα παρουσιάσαμε στα παιδιά τη μελισσούλα μας !!!

Πρόκειται για μία μελισσούλα ρομπότ

(στην απόκτησή της συνέβαλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων)

μέσω της οποίας σκοπός μας είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη ρομποτική

και τους στόχους που αυτή εξυπηρετεί στο εκπαιδευτικό πλαίσιο.

 

Η ρομποτική αποτελεί μία σχετικά καινούργια επιστήμη, η οποία συνδυάζει στοιχεία ανάπτυξης λογισμικού , τεχνητής νοημοσύνης, προηγμένης μηχανολογίας, μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς και πολλών άλλων. Οι πρώτες ολοκληρωμένες εφαρμογές της εντοπίζονται στη βιομηχανία, την ιατρική , την αεροπλοΐα. Σε προηγμένες χώρες εδώ και μια δεκαετία η ρομποτική αποτελεί εργαλείο για τη διδασκαλία της επιστήμης των Υπολογιστών, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας και της διαθεματικότητας.

Θα επιδιώξουμε να ασχοληθούμε με τη συγγραφή κώδικα (coding) και η μελισσούλα robot θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο μας, καθώς είναι κατάλληλη για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Σύμφωνα με μελέτες ο βασικός γραμματισμός όλων σε μια ψηφιακή εποχή πρέπει να περιλαμβάνει την κατανόηση του προγραμματισμού και την ανάπτυξη καίριων ικανοτήτων που σχετίζονται με την υπολογιστική σκέψη, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η συνεργασία και οι δεξιότητες ανάλυσης.

Η εκμάθηση της συγγραφής κώδικα μπορεί να δώσει ώθηση στους μαθητές έτσι ώστε να βρεθούν στο προσκήνιο μιας κοινωνίας ψηφιακών ικανοτήτων, να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που τους περιβάλλει και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους.

Το coding δίνει στα παιδιά μια πρώτη εικόνα για την εσωτερική λειτουργία της Τεχνολογίας και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση προβλημάτων (E. Vickery, 2014). Στις μέρες μας έχουμε καταλάβει κάπως τον ρόλο του να είναι κανείς χρήστης πληροφοριών και όχι πάντα δημιουργός ιδεών. Κι ενώ ο κόσμος έχει απίστευτες νέες δυνατότητες, λίγοι καταλαβαίνουμε το πλαίσιο που ενεργοποιείται πίσω από τις οθόνες που πιέζουμε με τα χέρια μας (Κ.Hodgson, 2014).

Με το coding θα επιδιώξουμε να αντιληφθούν τα παιδιά ότι ο άνθρωπος μπορεί να εκπαιδευτεί και ορίζει αυτό που κάνει ένα ρομπότ, ένας υπολογιστής, ένα tamplet, ένα κινητό τηλέφωνο.

Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε στην τάξη δραστηριότητες coding ανάλογες με το θέμα που κάθε φορά προσεγγίζουμε.

Την περσινή χρονιά έγινε μια μικρή προσέγγιση προς το τέλος. Φέτος, ευελπιστούμε ότι ξεκινώντας νωρίς, θα οδηγηθούμε σε καλύτερα αποτελέσματα.

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *