Κυκλοφορώ ασφαλώς !

Το 2ο επίσημα δηλωμένο καινοτόμο πρόγράμμά μας για φέτος (το 1ο είναι «Τα βήματα για τη ζωή») είναι η κυκλοφοριακή αγωγή των παιδιών και έχει τίτλο «Κυκλοφορώ Ασφαλώς».

Ξεκινήσαμε με τη διευρεύνηση των πρότερων γνώσεων των παιδιών, προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό του προγράμματος μαζί με τα παιδιά.

Διερεύνηση Πρότερων γνώσεων των παιδιών

 

Σε επόμενο μάθημα ταξινομήσαμε τα μέσα μεταφοράς με κριτήριο το Που κινούνται .

Τα παιδιά επέλεξαν να ξεκινήσουμε με το ποδήλατο που είναι το μέσο με το οποίο τα παιδιά έχουν τα ίδια επαφή. Προέκυψε ότι όλα τα παιδιά έχουν ποδήλατο κι έτσι το έργο μας έγινε πιο έυκολο.

Δημιουργήθηκε ένα ανοιχτό φύλλο εργασίας όπου τα παιδιά ζωγράφισαν το ποδήλατό τους και μας είπαν που θα πήγαιναν με αυτό. Έπειτα το παρουσίασαν στην ολομέλεια.

Ακούσαμε και μάθαμε το τραγούδι του Κ.Μακεδόνα «Το ποδήλατό μου» και αφού το αναλύσαμε μαζί με τα παιδιά, κλήθηκαν στη συνέχεια να το ζωγραφίσουν.

 

Παίξαμε και με τις φωνούλες και συνθέσαμε τη λέξη «ποδήλατο».

Έπειτα το παιχνίδι έμεινε στη γωνιά της γραφής για να παίζουν τα παιδιά στο ελεύθερο παιχνίδι.

Τέθηκε, ωστόσο, ο προβληματισμός πώς κυκλοφορώ με το ποδήλατό μου στο δρόμο;

Πως κυκλοφορώ χωρίς ποδήλατο και πώς με τα άλλα μέσα μετακίνησης;

Τα παιδιά διατύπωσαν τις ιδέες τους με την τεχνική του καταιγισμού ιδεών και προετοιμάζοντας κατάλληλα το εποπτικό υλικό μας έγινε προσέγγιση του Κώδικα Κυκλοφοριακής Αγωγής και κυρίως της κατανόησης από την πλευρά των παιδιών της σημαντικότητας ύπαρξής του.

 

Παίξαμε κα παιχνίδια στον Υπολογιστή, όπου ο κ. Ταξάκης βοήθησε τα παιδιά να μάθουν και να εμπεδώσουν μέσα από το παιχνίδι τους Κανόνες Κυκλοφοριακής Αγωγής κι εμάς τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουμε το επίπεδο κατάκτησης των γνώσεων.

 

Στο τέλος του προγράμματος είχε προγραμματιστεί συμμετοχή των παιδιών σε βιωματικό πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής όπου τα παιδιά άλλοτε με το ρόλο του πεζού κι άλλοτε με το ρόλο του μέσου μεταφοράς κινήθηκαν στους «δρόμους» ακολουθώντας τις σχετικές σημάνσεις.

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Αφήστε μια απάντηση