Η Βαριά μαθητική τσάντα!

Συνήθως διαβάζουμε άρθρα που αναφέρονται στις βαριές τσάντες των μαθητών του Δημοτικού, το ίδιο βαριές όμως είναι και οι τσάντες των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Στους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που λέγεται ΜΟΔΑ!!

 

images (1)

 

 

Έτσι βλέπουμε βαριές τσάντες να κρέμονται από τους ώμους των μαθητών και να φτάνουν ως την μέση τους.

 

 

 

Τι προβλήματα όμως μπορεί να προκαλέσει η λάθος μεταφορά της τσάντας;

 

Καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης

Η τσάντα που φοριέται στον έναν ώμο μπορεί να προκαλέσει στον μαθητή πόνο καθώς κλίνει προς τη μία πλευρά , προκαλώντας καμπύλη στη σπονδυλική στήλη. Θα πρέπει να φοριέται και στους δυο ώμους ώστε το βάρος να κατανέμεται ομοιόμορφα.

Συμπίεση της σπονδυλικής στήλης

Το βάρος της σχολικής τσάντας ‘τραβάει’ τον μαθητή προς τα εμπρός , αναγκάζοντάς τον  να ρίχνει το βάρος προς τα εμπρός και με τον τρόπο αυτό επιβαρύνει τα ισχία. Αυτή η στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει τη συμπίεση της σπονδυλικής στήλης.

Τραυματισμός του αυχένα

Οι ιμάντες της τσάντας  μπορεί να ασκήσουν πίεση στα αιμοφόρα αγγεία και στα νεύρα στον ώμο και στο λαιμό του μαθητή . Η πίεση μπορεί να προκαλέσει πόνο και τσούξιμο και γι’ αυτό προτιμάτε τσάντες  με καλά ενισχυμένα λουριά που μπορεί να αποτρέψουν την υπερβολική πίεση  που ασκείται στο σώμα.

Μυϊκή καταπόνηση

Σημαντικό ρόλο παίζει όχι μόνο ο τρόπος που θα φορεθεί η σχολική τσάντα αλλά και το μέγεθός της. Εκτός από προβλήματα στην πλάτη και στους μύες του στομάχου μπορεί να προκαλέσει μυϊκή καταπόνηση στον μαθητή. Για την προστασία από τη μυϊκή καταπόνηση , μπορείτε να προσαρμόσετε τους  ιμάντες ώμου αλλά και τη ζώνη της μέσης ( αν έχει η τσάντα) για να διασφαλίσετε ότι η τσάντα ακουμπά στην πλάτη του παιδιού.

Χρόνιος πόνος στην πλάτη και στον αυχένα

Τσάντες με μεγάλο βάρος  προκαλούν επίσης πόνους στον αυχένα και στην πλάτη. Κακή στάση του σώματος μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Υπολογίζεται ότι 37% των παιδιών σχολικής ηλικίας παραπονιούνται για πόνους στην πλάτη τους.(Τιγγινάγκας Γ. Χαράλαμπος, MT, CST, ΜΝΤ Φυσικοθεραπευτής)

Τυχαίοι τραυματισμοί

Οι μαθητές που μεταφέρουν βαριά σακίδια μπορεί να προκαλέσουν  βλάβες σε άλλους συμμαθητές τους, αν το σακίδιο τους χτυπήσει ή πέσει πάνω σε ένα άλλο  παιδί . Ένα βαρύ σακίδιο μπορεί ακόμη να επηρεάσει τον τρόπο που το παιδί σας περπατά .

http://www.boro.gr/28592/6-sovara-orthopedika-provlhmata-poy-dhmioyrgei-h-varia-sxolikh-tsanta

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποίησα είναι απο το blog του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου – Κορδελιού  στο οποίο υπάρχουν αποτελέσματα μελετών και οδηγίες απο την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω αρχεία:

Η βαριά σχολική σάκα σε σχέση με τη σπονδυλική στήλη

Σχολικές τσάντες και μυοσκελετικές παθήσεις.

Αφήστε μια απάντηση