Μουσική

Μουσική προσέγγιση του Διαστήματος

Όταν η Αστρονομία συνομιλεί με τη Μουσική και την Ποίηση σε μια διαδρομή προς τον ήλιο, τη σελήνη, τους πλανήτες και τους αστέρες του ουρανού…

 

ημέρες διαστήματος μουσικήΣτρέφοντας τα μάτια μας στον ουρανό βλέπουμε πλήθος άστρων που λικνίζονται στο βαθύ μαύρο του Διαστήματος. Ο έναστρος ουρανός αποτέλεσε και αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια πηγή έμπνευσης για ποιητές και μουσικούς. Συναρπάζει μικρούς και μεγάλους.

Αποφασίσαμε λοιπόν, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ημέρες Διαστήματος», να παρουσιάσουμε ένα Μουσικό Πρόγραμμα αφιερωμένο στο Διάστημα με τίτλο: «Αχ! Ουρανέ…».

 

Οι μαθητές, δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά, αναζήτησαν τους ποιητές που ύμνησαν τον Ουρανό, τα Αστέρια, το Διάστημα, τον Ήλιο, τους Πλανήτες κ.τ.λ. και που τα τραγούδια τους μελοποιήθηκαν. Αυτή η ενασχόληση πραγματικά όλους μας γοήτευσε και μας μάγεψε. Ήταν κάτι το πρωτόγνωρο, καινοτόμο και μοναδικό. Βρεθήκαμε μπροστά σ’ έναν τεράστιο όγκο τραγουδιών ελληνικών και ξένων, ιδιαίτερα αξιόλογων. Από το «Across the Universe» των Beatles, το «2000 Light Years From Home» των Rolling Stones, το «Dark Side of the Moon» των Pink Floyd έως το «Walking On The Moon» των Police και το «Spaceman» των Babylon Zoo. Και από το «Άστρα μη με μαλώνετε» του Λευτέρη Καμπουράκη, το «Αυτόν τον Ουρανό» του Μίμη Πλέσσα, τα «Δίδυμα Φεγγάρια» του Μάριου Τόκα, ως το τραγούδι «Ο ήλιος εβασίλεψε» του Χρήστου Λεοντή και το «Ο Δρόμος του Φεγγαριού» του Μίκη Θεοδωράκη.

Ταξιδέψαμε στο Διάστημα μέσω των αντίστοιχων λογισμικών και αντλήσαμε πληροφορίες από τους ηλεκτρονικούς κόμβους τέχνης και πολιτισμού καθώς και από έντυπες πηγές. Χρησιμοποιήσαμε τη διερευνητική μέθοδο και μέσω της διαφοροποιημένης διδασκαλίας και μάθησης αναλύσαμε και οργανώσαμε τα δεδομένα.

Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε ενδεικτικά κάποια τραγούδια από τη Σύγχρονη Ελληνική Μουσική Δημιουργία, η οποία είναι εξαιρετικά πλούσια. Θεωρώντας ότι η γνώση εμπεδώνεται καλύτερα μέσα από βιωματικές δραστηριότητες συστήσαμε δύο μουσικά σύνολα (φωνητικό και ενόργανο). Διερευνήσαμε την ιστορία και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε κάθε τραγούδι, το απολαύσαμε μέσα από διάφορες εκτελέσεις και ερμηνείες και αποφασίσαμε τον τρόπο με τον οποίο εμείς θα το παρουσιάσουμε.

Επιλέξαμε τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι και του Μ. Θεοδωράκη, τα οποία θα ερμηνεύσουμε με τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Τα τραγούδια αυτά είναι:
1. Χάρτινο το φεγγαράκι (Στίχοι: Νίκος Γκάτσος – Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις)
2. Τ’ αστέρι του βοριά (Στίχοι: Νίκος Γκάτσος – Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις)
3. Μην τον ρωτάς τον Ουρανό (Στίχοι: Γιάννης Ιωαννίδης και Παναγιώτης Κοκοντίνης – Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις)
4. Η Μάγια (Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης – Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης)
5. Το φεγγάρι είναι κόκκινο (Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις – Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις)
6. Η μπαλάντα του Ούρι (Στίχοι: Νίκος Γκάτσος – Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις)

 

Φωνητικό Μουσικό Σύνολο
Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι μαθήτριες:

Νάντια Αλεξίου, Μυρσίνη Αναστασούλη, Άρτεμις Γεωργοπούλου, Ιωάννα-Πηνελόπη Γιαννοπούλου, Βασιλική Γιούνη, Αγαθή Δημακοπούλου, Ευαγγελία Εμβαλωτή, Εριφύλη Ζούλα, Διώνη Ζωϊδη, Παντελίνα-Δανάη Κορκόντζελου, Δέσποινα-Ηλέκτρα Κρανά, Βασιλική Παπαντωνίου, Χρύσα Σιάση, Ιωάννα Σουτοπούλου, Αικατερίνη Χουλιάρα.

Ενόργανο Μουσικό Σύνολο
Η ορχήστρα αποτελείται από:

Βιολοντσέλο: Θεόδωρος Σκούρτης.
Κιθάρες: Λάμπρος Βλάχας, Δημήτριος Δεληγιαννάκης, Αικατερίνη Λιόλη, Δέσποινα Μαρμαγκά, Αχιλλέας Παππάς.
Αρμόνια: Μαρίνα Βελογιάννη, Ιωάννης Τζαχρήστας.
Κρουστά: Γεώργιος Μπάφας, Κωνσταντίνος Ράπτης.

Στο πιάνο συνοδεύει η καθηγήτρια Μουσικής του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, κ. Καλλιόπη Μπεκιάρη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μουσική επιμέλεια , τη σύσταση, τη διδασκαλία και τη διεύθυνση των Μουσικών Συνόλων.

ημέρες διαστήματος, μουσική

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση