Συμμετοχή στο WRO 2010

www.wrohellas.gr

http://mindstorms.lego.com/en-us/default.aspx

Μετά από την ανακοίνωση στους μαθητές για τον διαγωνισμό WRO συγκεντρώθηκαν άμεσα 3 μαθητές της Α τάξης του Γυμνασίου. Άμεσα κανονίστηκε η πρώτη συνάντηση της ομάδας για το Σάββατο και Κυριακή 30-31/1/2010 στις 12:00. Στη πρώτη συνάντηση (Σάββατο και Κυριακή) έγινε η απαραίτητη οργάνωση της ομάδας και η ενημέρωσή τους για τον διαγωνισμό. Τους έδωσα όλο το απαραίτητο ψηφιακό υλικό που έπρεπε να έχουν σχετικά με τον διαγωνισμό για να τον διαβάσουν. Επίσης τους ανέθεσα στον ελεύθερο χρόνο τους, μέχρι να ξανασυναντηθούμε, να ψάξουν να βρουν ιστοσελίδες με ΝΧΤ. “Κόψαμε” το πρότζεκτ σε 4 μικρότερα κομμάτια.

Στις 6 και 7/2/2010 η ομάδα ασχολήθηκε με την κατασκευή της πίστας (οι οδηγίες κατασκευής από www.wrohellas.gr). Για την κατασκευή της πίστας απαιτήθηκαν 6 μακετόχαρτα, μονωτική ταινία, πράσινο χαρτόνι, 2 χαρτόκουτα, 2 κουτάκια αλουμινίου από αναψυκτικό. Επίσης προστέθηκε ένα ακόμα μέλος στην ομάδα σαν εφεδρικός (συνολικά 4 μαθητές). Η αναζήτηση ιστοσελίδων έφερε αποτέλεσμα (video από youtube.com). Επίσης στα netbook των μαθητών και στο laptop του εργαστηρίου εγκατέστησα το Lego Digital Designer (LDD) – http://ldd.lego.com

Στις 10/2/2010 ήρθε το Lego NXT (το βασικό πακέτο και το  resource set).

Στις 13 και 14/2/2010 η ομάδα ασχολήθηκε με την δοκιμαστική κατασκευή και προγραμματισμό ενός απλού robot με βάση των οδηγιών από την εγχειρίδιο της Lego, για εξάσκηση. Επίσης έγινε η ολοκλήρωση της πίστας (μένουν μερικές λεπτομέρειες ακόμα). Επίσης η ομάδα κατασκεύασε και ένα βραχίονα ο οποίος για 0,3 sec “τιναζόταν” και στα επόμενα 0,3 sec επέστρεφε στην αρχική του θέση ,με τη χρήση ενός κινητήρα. Τους έδωσα πρόσθετο ψηφιακό υλικό με οδηγίες για την κατασκευή διαφόρων τύπων robot. Έγινε εγκατάσταση του ΝΧΤ-G στο laptop του εργαστηρίου.

1st Lego robot (front view)1st Lego robot (side view)βραχίονας (πλάγια όψη)βραχίονας (2η πλάγια όψη)

Η επόμενη συνάντηση καθορίστηκε για Σαββ 20/2 και Κυρ 21/2/2010. Η ομάδα ασχολήθηκε με την κατασκευή ενός απλού robot με 2 αισθητήρες, υπερήχων και φωτός για να κάνει δοκιμές και εξάσκηση με τη χρήση των αισθητήρων. Το robot έχει συναρμολογηθεί και απομένει ο προγραμματισμός του, ο οποίος μέχρι ενός σημείου είναι οκ με βάση το challenge του διαγωνισμού.

Νεο μοντέλο με 2 αισθητήρες p0117_210210.jpgp0118_210210.jpg

Σαββ 27/2 και Κυρ 28/2 η ομάδα ασχολήθηκε με τον αισθητήρα υπερήχων.

Σαββ 6/3 και Κυρ 7/3 η ομάδα ασχολήθηκε με τον αισθητήρα υπερήχων και την κατασκευή για την ρίψη και αρπαγή του αλουμινένιου κουτιού.

Σαββ 13/3 και Κυρ 14/3. Το robot αρχίζει και παίρνει την τελική του μορφή. Δημιουργήθηκε και το τελευταίο κομμάτι του λογισμικού. Και τώρα από την επόμενη φορά αρχίζουν τα δύσκολα γιατί όλα θα πρέπει να συνδεθούν προς την τελική μορφή τους και το κυριότερο να λειτουργήσουν. Ίδωμεν…..

Σαββ 20/3 και Κυρ 21/3. Το Σάββατο λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ των μαθητών δεν συναντηθήκαμε. Την Κυριακή ετοιμάσαμε το άρθρο που μας ζητήθηκε για την εφημερίδα και προετοιμάσαμε το λογισμικό για τους 2 light sensors.

Σαββ 27/3 και Κυρ 28/3. Το Σάββατο ασχοληθήκαμε με τον προγραμματισμό του ρομπότ σχετικά με τους εικονικούς  διακόπτες που θα πρέπει να πατήσει. Την Κυριακή δεν καταφέραμε να συναντηθούμε λόγω ασυνεννοησίας και αλλαγής της ώρας μεταξύ των μαθητών.

Τρίτη 30/3: Ασχοληθήκαμε με τον προγραμματισμό κάνοντας δοκιμές-πειράματα.

Πέμπτη 1/4: Ασχοληθήκαμε με τον προγραμματισμό κάνοντας δοκιμές.

Πέμπτη  8/4: Ενώ είχαμε κανονίσει συνάντηση τελικά δεν συναντηθήκαμε.

Σάββατο 17/4 και Κυριακή 18/4:  Κατασκεύασα το τελικό κατά τη διάρκεια τον προηγούμενων ημερών και κάνουμε δοκιμές για να πάρει την τελική μορφή του ως προς το hardware.Η Καθημερινή του Σαββάτου έχει την πρώτη συνέντευξη από τις ομάδες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Σάββατο 24/4 και Κυριακή 25/4: Οδηγίες για να φτιαχτεί το LDD από ένα μαθητή. Οδηγίες για να φτιαχτεί σε graffiti το Γυμνάσιο και το όνομα της ομάδας για να τυπωθούν σε μπλούζες. Πήρα και σιδερότυπο. Την Κυριακή άρχισε το λογισμικό.

Σάββατο 1/5 και Κυριακή 2/5: Σάββατο ξεκούραση.

Σάββατο 8/5 και Κυριακή 9/5: Το Σάββατο ήρθε ένας μαθητής και ασχοληθήκαμε με το λογισμικό. Την Κυριακή ήρθαν 2 μαθητές.

Σάββατο 15/5 και Κυριακή 16/5 :  Δεν έγινε συνάντηση λόγω γραπτών απολυτήριων και προαγωγικών εξετάσεων στο Γυμνάσιο με άλλα λόγια τα μέλη της ομάδας είχαν διάβασμα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Παρασκευή 21/5 και Σάββατο 22/5: Το δημιούργημά μας στο LDD (Lego Digital Designer). Η “Καθημερινή” είχε την συνέντευξη που έδωσαν τα παιδιά στο ένθετο “Οι Ερευνητές πάνε παντού” (σελ. 17).

Το άρθρο από την εφημερίδα

Σάββατο 29/5 και Κυριακή 30/5:Ολοκληρώθηκε το δημιουργημά μας στο LDD και αποσυναρμολόγηση και συναρμολόγηση με το LDD. Τελικά έμειναν 3 μαθητές.

Σάββατο 5/6 και Κυριακή 6/6: Το Σάββατο δεν συναντηθήκαμε. Κυριακή 6/6 οι 3 μαθητές ξεκίνησαν την συναρμολόγηση/αποσυναρμολόγηση μέχρι να τη μάθουν απέξω. Το λογισμικό είναι σχεδόν έτοιμο.

Δευτέρα 7/6:

Τρίτη 8/6: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα 2 κουτάκια αλουμινίου από αναψυκτικό και τη σειρά των διακοπτών

Τετάρτη 9/6: Πήραν τα σιδερότυπα και τις οδηγίες για το σιδέρωμα. Αλλαγές στο αρχικό λογισμικό.

Πέμπτη 10/6:  Συνέχεια των αλλαγών στο Λογισμικό

Παρασκευή 11/6: Δοκιμές και τελευταίες ρυθμίσεις

Σάββατο 12/6: Κατά τις 10 παρά ήμασταν στο χώρο του διαγωνισμού. Στη δεύτερη διαγωνιστική πήραμε 50 βαθμούς.Τελικά είμαστε στην 9η θέση ανάμεσα σε 16 ομάδες.

Το δημιούργημά μας που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό:

Robot_Ex_WRO_2010

Τα αρχεία lxf για το Lego Digital Designer για την κατασκευή του robot: lxf files

To rbt: rbt for NXT-G

;


Αφήστε μια απάντηση

Copyright © ilias blog          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση