ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

ΕΘΙΜΑ  ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

Άρθρο  του  Κουρκουλάκου  Ηλία, Φιλολόγου

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ   ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το   καρναβάλι έχει τις ρίζες του σε παγανιστικά φεστιβάλ, τα οποία στη συνέχεια προσαρμόστηκαν για να μπορούν να ταιριάζουν με την καθολική θρησκεία. Το πιο παραδοσιακό κομμάτι του καρναβαλιού είναι οι μάσκες και όπως είναι γνωστό η Βενετία είναι το μέρος όπου μπορεί κανείς να βρεί τις καλύτερες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ « Του Κουτρούλη  ο γάμος»

Την περίοδο των απόκρεων σε αρκετές περιοχές του νομού εκτυλίσσονται αμέτρητες εκδηλώσεις. Το γλέντι , οι χοροί, οι φωτιές που συμβολίζουν την αναγέννηση της φύσης καθώς πλησιάζει η άνοιξη συναντώνται σε όλη τη Μεσσηνία με χαρακτηριστικότερα το καρναβάλι της Μεσσήνης, το αγροτικό καρναβάλι της Νέδουσας, την αναβίωση  εθίμων όπως το κρέμασμα της «γριάς Συκούς» στην πόλη της Μεσσήνης την καθαρά Δευτέρα, του « Κουτρούλη ο γάμος» στη Μεθώνη.

ΜΕΣΣΗΝΗ

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας γίνεται στην « Κρεμάλα» η αναπαράσταση της εκτέλεσης μιας γερόντισσας της Μεσσήνης, της γριάς Συκούς, που κατά την παράδοση, αλλά και ιστορικά κρεμάστηκε στη συγκεκριμένη τοποθεσία της πόλης με εντολή του Ιμπραϊμ πασά, επειδή είχε το θάρρος, εξηγώντας του ένα όνειρο που είχε δεί, να του πεί ότι η εκστρατεία του θα είχε οικτρό τέλος από την αντίδραση και το σθένος των επαναστατημένων Ελλήνων.

Το  απόγευμα της ίδιας ημέρας έχουμε την κορύφωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν: παρελάσεις μαζορετών, άρματα, μεταμφιεσμένους, χορευτικά συγκροτήματα, λαϊκά όργανα, φιλαρμονικές και τέλος, εκφώνηση σατιρικού λόγου. Για τους « Νησιώτες», ο θεσμός του καρναβαλιού  αποτελεί παράδοση  για την πόλη τους και όλοι από κοινού κάθε χρόνο προσπαθούν να κάνουν τον επισκέπτη να περάσει ευχάριστα και να γελάσει πραγματικά.

ΜΕΘΩΝΗ

Η  αποκριά  στη Μεθώνη  είναι συνυφασμένη  με το « ΓΑΜΟ  ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ» . Ο τελευταίος  Έλληνας ιππότης, ο Ιωάννης Κουτρούλης ,καλεί κάθε χρόνο ντόπιους και μη στο γάμο του. « Έναν γάμο που κρατάει έξι αιώνες και που κάθε χρόνο γίνεται κυριολεκτικά του «Κουτρούλη ο γάμος».

ΝΕΔΟΥΣΑ

Την Καθαρά Δευτέρα στη Νέδουσα – γεωργοκτηνοτροφικό χωριό του Ταϋγετου,που απέχει 25 χλμ. από την Καλαμάτα –διαδραματίζεται ένα από τα σημαντικότερα αποκριάτικα δρώμενα της περιοχής. Είναι το ντόπιο ξόρκι για την καλή χρονιά, την πλούσια καρποφορία της γης και την αφθονία των κοπαδιών που γιορτάζει με την αναβίωση παμπάλαιων εθίμων σε μια από τις λίγες αγροτικές γιορτές που διατηρούν, μέχρι σήμερα, τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους.

Το πρωί της καθαρής Δευτέρας οι καρναβαλιστές, μεταμφιεσμένοι τραγόμορφα και ζωσμένοι με βαριά ποιμενικά κουδούνια, επισκέπτονται όλα τα σπίτια και μαζεύουν οτιδήποτε τους προσφέρουν οι χωριάτες: φρούτα, νηστήσιμα. το μεσημέρι αρχίζει η αναπαράσταση της ζωής του ανθρώπου: σπορά και όργωμα της γης, θέρισμα, γάμος, θάνατος, ανάσταση. Στη γιορτή , εκτελεστές και θεατές κυκλοφορούν με μουντζουρωμένα πρόσωπα για να ξορκίσουν το κακό και όλα τα στοιχεία μαρτυρούν τη σχέση με τη φύση και την αγροτική ενασχόληση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *