ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ EUROPEAN SCHOOL RADIO

EUROPEAN  SCHOOL  RADIO

ΜΑΘΗΤΙΚΟ  ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ  ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Δελτίο ενημέρωσης

Το European School Radio είναι το πρώτο Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, esradio.mysch.gr, αποτελεί μια πρωτότυπη δράση η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία και θέλει το μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης. Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο είναι  ένα δίκτυο σχολείων από όλη την Ελλάδα το οποίο προβάλλει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας και τις επικοινωνεί με το σήμερα, στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων. Τη σχολική χρονιά 2012-13,  140 σχολεία από όλη την Ελλάδα υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής και συμμετέχουν στις ενημερώσεις, ενώ περίπου 50 από αυτά ενεργοποιούνται συστηματικά και παράγουν εκπομπές  κινητοποιώντας πάνω από 1000 μαθητές και μαθήτριες.

Το European School Radio φιλοξενείται ως υπηρεσία ραδιοφώνου στην πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) (www.sch.gr )  και ακούγεται μέσω ειδικής πλατφόρμας η οποία δημιουργήθηκε, στις υπηρεσίες βίντεο, Εκπαιδευτικά Κανάλια (http://vod.sch.gr/video/iptv/1274). Ακόμη  έχει ανοιχτή συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση (http://www.edutv.gr/) και την πλατφόρμα i-create, με στόχο κοινές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις και τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας ραδιοφώνου μέσω του ΠΣΔ.

Στο μαθητικό ραδιόφωνο ακούγονται μουσικές επιλογές των μαθητών όλων των συμμετεχόντων σχολείων 24 ώρες και 7 ημέρες και  περιλαμβάνει παραγωγές των μαθητών σε θεματολογία επιλογής τους (πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αθλητικά, τεχνολογία κλπ). Την ευθύνη για την ποιότητα και το περιεχόμενο των εκπομπών έχει η συντονιστική ομάδα του ραδιοφώνου που αποτελείται από μαθητές, καθηγητές και διευθυντές των συμμετεχόντων σχολείων και υπακούει σε καταστατικές διατάξεις οι οποίες συνάδουν με τη φιλοσοφία του Μαθητικού Ραδιοφώνου.

Το European School Radio συνεργάζεται με κοινωνικούς φορείς και φορείς της εκπαίδευσης, ήταν δε το ραδιόφωνο του    4ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής που οργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Το European School Radio οργανώνει την Κυριακή 24/2/13 και Δευτέρα 25/2/13, την πρώτη (με φυσική  παρουσία) συνάντηση σχολείων που ενεργοποιούνται σε αυτό το εκπαιδευτικό δίκτυο, με την ευκαιρία των Ραδιοφωνικών Βραβείων Ελλάδας – Κύπρου (όλη η δράση έχει τεθεί, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Γενικής Γραμματείας ΄Ερευνας & Τεχνολογίας  του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ιεράς Μητρόπολης) που οργανώνονται στην Θεσσαλονίκη, από το Κέντρο Διάδοσης Επιστήμης και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Το European School Radio, συμμετέχει ενεργά στα Ραδιοφωνικά Βραβεία καθώς είναι χορηγός επικοινωνίας και θα μεταδίδει ζωντανά και αποκλειστικά από το ΝΟΗΣΙΣ με παρουσιάσεις συνεντεύξεις και όλα τα νέα. Επίσης φιλοδοξεί να αναδείξει τους μαθητές και μαθήτριες/ παραγωγούς του, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο ειδικό διαγωνιστικό τμήμα για τα μαθητικά ραδιόφωνα.

Ακόμη, στο πρόγραμμα των ραδιοφωνικών βραβείων υπάρχει σεμινάριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ΝΟΗΣΙΣ στην Κυριακή 24/2 το μεσημέρι. Αφορά το ραδιόφωνο και παρουσιάζεται εκεί  και το ESRadio, είναι ελεύθερο για όλα τα σχολεία είτε συμμετέχουν στα βραβεία είτε όχι. Μετά το σεμινάριο ακολουθεί η συναυλία επίσης ελεύθερη για όλους τους μαθητές. Δείτε την αφίσα για τη συναυλία.

Σας ενημερώνουμε ότι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί 15 σχολείων, θα συγκεντρωθούμε στον Λ. Πύργο για μια κοινή δράση τη Δευτέρα 25/2/2012 από 10.30 – 12.00 και σας προσκαλούμε να μοιραστείτε τη διάθεσή μας για επικοινωνία με μουσική, εικαστικά και πολύ ραδιόφωνο.

Αφήστε μια απάντηση