ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ “ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ” ΣΤΟ ΠΠΛ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ

Στο  Πρότυπο Πειραματικό  ΓΕΛ  Αναβρύτων     η  « ΑΜΑΡΥΣΙΑ»

Τους «εκκολαπτόμενους» δημοσιογράφους του Λυκείου Αναβρύτων είχε την ευκαιρία να συναντήσει ο εκδότης της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Χρήστος Ζαγκλής την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου.

Η επίσκεψη στο χώρο του σχολείου πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του υπεύθυνου καθηγητή για τον Δημοσιογραφικό Όμιλο Μαθητών, Ηλία Κουρκουλάκου, ο οποίος συντόνισε τη συνάντηση των δύο πλευρών. Να σημειωθεί ότι τον Όμιλο έχουν αγκαλιάσει πλέον 80 σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Χρ. Ζαγκλή να αναφέρει λίγα λόγια για την ιστορία της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, τους δήμους των βορείων προαστίων που καλύπτει δημοσιογραφικά και τα θέματα τα οποία πραγματεύεται. «Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ είναι μια εφημερίδα που εκδίδεται 48 χρόνια και έχει κοινό διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων. Η ειδοποιός διαφορά της, σε σύγκριση με άλλες εφημερίδες, είναι ότι έχει εξαιρετική διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες. Ασχολείται με τη γειτονιά, την πόλη, το πρόβλημα, πιέζει προς τη λύση του και εγκαλεί όσους -κατά την άποψή της- δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους», σημείωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δύναμη της εφημερίδας έναντι των άλλων Μέσων Ενημέρωσης και στο ρόλο που παίζει, σε μια εποχή που η είδηση διαδίδεται με ραγδαίους ρυθμούς. «Με την εξάπλωση των Μέσων και κυρίως του Διαδικτύου και της Τηλεόρασης, η είδηση γίνεται άμεσα γνωστή, σε αντίθεση με το χαρτί, που για να “περάσει” σε αυτό, θέλει χρόνο. Ο ρόλος του έντυπου Τύπου σχετίζεται με τη διεισδυτική ματιά στα γεγονότα, με την ανάλυσή τους και με μια γραφή που οδηγεί σε προβληματισμό και συμπέρασμα. Σε αντίθεση με την τηλεόραση και το διαδίκτυο, όπου υπάρχει βομβαρδισμός πληροφοριών και γεγονότων, που δεν επιτρέπει το φιλτράρισμα από το μυαλό. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η εφημερίδα δε θα πεθάνει ποτέ. «Μπορεί να αλλάξει και να βελτιωθεί, αλλά δεν θα πεθάνει», υποστήριξε και ο ίδιος ο εκδότης. Αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο του δημοσιογράφου, απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με διάφορα ζητήματα δεοντολογίας του επαγγέλματος, ενώ ανέλυσε την ενημέρωση που δέχεται σήμερα ο Έλληνας πολίτης, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το επίπεδό της. Προέτρεψε τους μαθητές να διαβάζουν και να ενημερώνονται συνεχώς, προκειμένου να αναπτύξουν κριτική σκέψη και έτσι να διαμορφώνουν τη δική τους άποψη πάνω στα γεγονότα.

Η συνάντηση έκλεισε με το ραντεβού να ανανεώνεται πλέον στα γραφεία της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, με επίσκεψη των μαθητών στην «καρδιά» της ενημέρωσης των Βορείων Προαστίων.

Ηλίας Κουρκουλάκος

Φιλόλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *