ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΣΤ. ΚΑΚΑΒΟΥΛΗ ΣΤΟ ΠΠΛ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ

Καπνίζουν παρελθόν…..

Στις 13 Δεκέμβρη του 2012, οι όμιλοι της Δημοσιογραφίας και της Δημιουργικής Γραφής παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ  «Καπνίζουν παρελθόν…» σε σκηνοθεσία Στ. Κακαβούλη. Το θέμα αφορούσε τις καμινάδες εργοστασίων της Αθήνας την εικοσαετία 50- 70, την ανάπτυξη δηλαδή της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας μεταπολεμικά. Μέσα από την εικόνα και τον λόγο, οι μαθητές προβληματίστηκαν για ιστορικούς σταθμούς στη μεταπολεμική πορεία της Αθήνας, συνδεδεμένους με την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι βιομηχανίες τροφοδοτούνταν από πηγές και ποτάμια εντελώς άγνωστα για μάς. Επίσης, κάποιοι μαθητές δεν είχαν δει ποτέ καμινάδα εργοστασίου ενώ, αν είχαν δει, τη θεωρούσαν πυργίσκο ή παρατηρητήριο παρά αναγνώριζαν το ρόλο της. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η οικονομική ζωή έχει ξεφύγει κατά πολύ από τη χρηστική αξία των καμινάδων.

Στην διάρκεια της προβολής ήταν μαζί μας ο σκηνοθέτης της ταινίας Στέφανος Κακαβούλης. Στη συζήτηση που έγινε, μάθαμε ότι οι καμινάδες έχουν μείνει στο περιθώριο της αισθητικής της πόλης, καθώς η συντήρησή τους είναι πολυδάπανη ή σε άλλες περιπτώσεις κατεδαφίζονται, χωρίς πολεοδομικό έλεγχο, για να ανεγερθούν άλλα κτίρια. Οι παλιές καμινάδες αποτελούν κτήμα παράδοσης και πολιτισμού, αρκεί να τηρείται και η σχετική νομοθεσία που τις προστατεύει. Η ιστορία τους είναι αντικείμενο μελέτης από ανθρώπους με προσωπικό ενδιαφέρον, οι οποίοι αντλούν πληροφορίες περισσότερο από συζητήσεις με ηλικιωμένους των περιοχών αυτών.

Για τα παιδιά η ταινία αυτή ήταν μια επαφή με κρυμμένα σημεία της πόλης μας που, παρόλα αυτά, δίνουν ένα ιστορικό στίγμα και έχουν μια αισθητική και νοσταλγία θα λέγαμε για όσους μεγάλωσαν κοντά σ’ αυτές. Μέσα από την ταινία φαίνεται μια «άλλη» Αθήνα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά των κοινωνικών τάξεων, διαφορετική καθημερινότητα και άλλα χρώματα στη ζωή.

Δέσποινα Πέτσιου (Α΄4)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *