Όταν ο Καβάφης συνάντησε… τον Ευριπίδη

Αναρτήθηκε στον “Πρωτέα” το διδακτικό σενάριο με τίτλο “Μια απροσδόκητη συνάντηση:Καβάφης-Ευριπίδης“. Πρόκειται για μια διαθεματική πρόταση διδασκαλίας, που συνδυάζει τα διδακτικά αντικείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας και Αρχαίας ελληνικής γραμματείας από μετάφραση και αφορά τη Γ΄ τάξη του γυμνασίου.

      Το σενάριο εκκινεί από τον περίφημο «αγώνα λόγων» Αισχύλου-Ευριπίδη και καταλήγει σε έναν νέο «αγώνα λόγων» Καβάφη-Ευριπίδη. Στόχος να προσεγγίσουν οι μαθητές εκ νέου θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν κατά τη μελέτη της Ελένης του Ευριπίδη, αυτή τη φορά, όμως, μέσω της ποίησης του Καβάφη.

     Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο αυτό  παρουσιάστηκε στο 40ό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων” (βλ. στα Πρακτικά του Συνεδρίου, σσ. 324-336, Αθήνα: Εκδόσεις Κοράλλι (2014) και εφαρμόστηκε κατά το σχολικό έτος 2014-5 στο 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης “Γιάννης Ρίτσος”.  Η εργασία κατάληξε στη συγγραφή σεναρίου για κόμικς από τους μαθητές του τμήματος στο οποίο εφαρμόστηκε το σενάριο.  Ολόκληρη η εφαρμογή αναρτήθηκε στον “Πρωτέα“.