Για ένα ποίημα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη στο περιοδικό «Αντίθετα ρεύματα»

Τον Απρίλιο του 2021 κυκλοφόρησε ένα νέο λογοτεχνικό περιοδικό, τα «Αντίθετα ρεύματα».  Τη συντακτική επιτροπή αποτελούν οι Λεωνίδας Ιωαννίδης, Άγγελος Μαντάς, Σούλα Παπαγεωργοπούλου, Μανώλης Μ. Στεργιούλης και Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος. Το περιοδικό διανέμεται δωρεάν (εκδόσεις Κοράλλι).

Ανάμεσα στις πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες του πρώτου τεύχους, ξεχωρίζουν η δημοσίευση τεσσάρων ποιημάτων του Κυριάκου Χαραλαμπίδη καθώς και το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Κύπριου ποιητή στον Μανώλη Μ. Στεργιούλη.

Θα σταθούμε στο πρώτο από  τα τέσσερα ποιήματα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, που έχει τίτλο «Ξιφίας διασχίζει το καλοκαίρι μας«.

Το αντιγράφουμε από το περιοδικό:

 

ΞΙΦΙΑΣ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΣ

 

Περνώντας απ’ της Σκιάθου τα νερά

έφτασε στη Χαλκίδα του Σκαλκώτα,

εκεί που ρέει ο γυάλινος σκαριμπικός γιαλός.

 

Οι παραλυτικοί που παραθέριζαν

προσμένοντας τον δαίμονά τους

πετροβολούν μες στον ναό της φύσης

το ψάρι το ετοιμόγεννο, θεία γαστέρα

ιχθύος – στα περίτρομα να δείξουν

και στίλβοντα ποδήλατα του ήλιου

το τι σημαίνει παρά θίν’ αλός.

 

* [Σημ. του ποιητή] Το ποίημα αφορμάται από πραγματικό γεγονός, στο οποίο αναφέρεται (Ιούλιος 2019) η Skiathos Life: «Χαλκίδα: Ξιφίας βγήκε στα νερά να γεννήσει και πετροβολήθηκε μέχρι θανάτου από τους λουομένους.»

 

Μικρό σχόλιο: Πράγματι ο «Ξιφίας» του Χαραλαμπίδη ήρθε να «δια-σχίσει» το μακάριο ελληνικό καλοκαίρι ξιφουλκώντας ενάντια στην «παραλυτική» απανθρωπία μας. Πού να ήξερε η δόλια μάνα, αφήνοντας τα νερά του νησιού του  Παπαδιαμάντη για άλλα νερά -επίσης ευλογημένα από την τέχνη των τέκνων τους- ότι οι παρά θίν’  αλός (χωμάτινα ευδαίμονες ή μάλλον δυσ-δαίμονες) αλάστορες παραθεριστές επρόκειτο να τη λιθοβολήσουν. Τελικά, φαίνεται πως το μυστήριο της δημιουργίας μάς τρομάζει, γιατί είναι υπέροχα ωραίο για τα μέτρα μας…