«

»

Ιαν 02

Διεθνές συνέδριο για τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη

     Από 31-1-2019 έως 2-2-2019 το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Κυριάκου Χαραλαμπίδη Επίσκεψις». Στην εισαγωγική σελίδα του συνεδρίου  διαβάζουμε:

    «Στις 31 Ιανουαρίου 2020, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή Έλληνες ποιητές, προταθείς για βραβείο Νόμπελ από έξι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, κάτοχος του Κρατικού Βραβείου Ποίησης της Κύπρου (τρεις φορές), της Ελλάδας (μία) και της Ακαδημίας Αθηνών (δύο φορές, τη δεύτερη για το σύνολο του ποιητικού του έργου), αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, συμπληρώνει ογδόντα χρόνια ζωής (1940-) και σχεδόν εξήντα χρόνια δημιουργικού βίου (1961–). Παρότι η πνευματική του παραγωγικότητα συνεχίζεται ακάθεκτη (η τελευταία του συλλογή δημοσιεύτηκε το 2017, ενώ μία ακόμη είναι σχεδόν έτοιμη για το τυπογραφείο), τα δύο αυτά μεγάλα ορόσημα, σε συνάρτηση και με την κυκλοφορία της συγκεντρωτικής έκδοσης των ποιημάτων του εντός του 2019, επιβάλλουν και επιτρέπουν μια συνολική θεώρηση-ρετροσπεκτίβα στο έργο του με τη μορφή διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου.»

   Για να δείτε  τους ομιλητές του συνεδρίου, πατήστε εδώ, για να διαβάσετε περιλήψεις των εισηγήσεων, πατήστε εδώ και για να πληροφορηθείτε για τον χώρο διεξαγωγής εδώ.

  Σημειώνεται ότι στις 7 Μαΐου 2018 είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε στο σχολικό συγκρότημα του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» και 3ου ΓΕΛ Σπάρτης έναν από τους σημαντικότερους ποιητές του μείζονος Ελληνισμού, τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη, ο οποίος συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές για το ποιητικό του έργο και την ποίηση εν γένει. Είχε προηγηθεί, στις 5 και 6 Μαΐου, η Στ΄ Επιστημονική Διημερίδα στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, όπου συμμετείχε ο ποιητής με την εισήγηση «Γιάννης Ρίτσος, Ελκόμενος και Έλκων», η οποία στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Νέα Ευθύνη», τεύχος 40-1 (Ιανουάριος-Ιούνιος 2018).

Υλικό σχετικά με το έργο και την προσωπικότητα του Κυριάκου Χαρλαμπίδη:

  Η περιδιάβαση στο έργο του ποιητή καλό είναι να ξεκινήσει από τον επίσημο ιστοχώρο για το έργο του. Εκεί παρατίθενται οι εξής ενότητες:  βιογραφικό σημείωμα, χρονολόγιο, εργογραφία, οπτικοακουστικό υλικό, διακρίσεις, μελέτες/κριτικές και αφιερώματα περιοδικών για το έργο του ποιητή, συνεντεύξεις του ποιητή, πανεπιστημιακές εργασίες για τον ποιητή, μεταφρασμένα κείμενα για τον ποιητή και μεταφρασμένα κείμενα του ποιητή, με υπερσυνδέσμους μέσω των οποίων είναι διαθέσιμο το υλικό αυτό.

Επίσης, πολύ χρήσιμο για ουσιαστικότερη γνωριμία με τις αναζητήσεις, τις απόψεις και την προσωπικότητα του ποιητή είναι το δίτομο έργο του «Ολισθηρός Ιστός» από τις εκδόσεις Άγρα, μια επιλογή από τα δοκιμιακά του κείμενα.

Τέλος, μπορεί κάποιος να ανατρέξει σε πιο πρόσφατο υλικό, που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο:

  • Συνέντευξη του ποιητή στη Μερόπη Μωυσέως, στην εφημ «Πολίτης»  (Ιανουάριος 2019), προσβάσιμη μέσω της ηλ. διεύθυνσης: http://parathyro.politis.com.cy/2019/01/kyriakos-charalampidis-i-poiisi-einai-akros-anatreptiki-kai-yperrealistiki/?fbclid=IwAR32A6FveniFUw6qzz0mnzcz3agUbnVGIe44kNjkc9z22ExQHIOh_Lp8is4.            Στη συνέντευξη ο ποιητής μιλά για την πρώτη ποιητική του συλλογή για παιδιά («Σαλιγκάρι και Φεγγάρι», εκδ. Καλειδοσκόπιο), για την Κύπρο και τη συνύπαρξη με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, για το έργο του αλλά και την ποίηση γενικότερα. Στο τέλος της πολύ ενδιαφέρουσας αυτής συνέντευξης διαβάζουμε:     Κυρ. Χαρ.: […] Το να κάνεις ποίηση δεν είναι απλό. Δημοσ.: Δεν είναι μια στιγμή; Κυρ. Χαρ. Όχι, είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα, σαν να είσαι στην άκρη των Άλπεων και από κάτω ο πιο επικίνδυνος γκρεμός. Οι λέξεις είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα. Δεν σου δίνεται εύκολα η ποίηση. Τίποτα δεν σου δίνεται εύκολα άλλωστε σε αυτή τη ζωή. Τίποτα. Για να κατακτήσεις κάτι, πρέπει να το επιθυμήσεις πολύ, να το λαχταρήσεις. Βλέπεις, κι ένα κάστρο δεν πέφτει αν δεν πολιορκηθεί. Και η ποίηση πολιορκία χρειάζεται.
  • Συνέντευξη του ποιητή στον Θεοδόση Πυλαρινό, με τίτλο «Κραδασμοί της ζωής και της ποίησης», σε δύο μέρη, στο περιοδικό Λόγου και Τέχνης «Αποικία» (19-9-2017 και 7-11-2017), προσβάσιμη μέσω των παρακάτω ηλεκτρονικών διευθύνσεων:

http://apoikia.gr/kyriakos-charalambides-synenteuksi-ston-theodosi-pylarino-periodiko-apoikia/

http://apoikia.gr/charalambides-synenteuksi-ston-pylarino-2-periodiko-apoikia/

  • Συνέντευξη του ποιητή στον Πόλυ Κυριάκου, εφ. «Σημερινή της Κυριακής» (11-2-2018) με τίτλο: «Δεν είναι αρκετή η τραγωδία να αλλάξει τον άνθρωπο», προσβάσιμο μέσω της διεύθυνσης:

http://www.sigmalive.com/simerini/politismos/487158/den-einai-arketi-i-tragodia-gia-na-allaksei-ton-anthropo

  • Άρθρο του ποιητή με τίτλο «Γλωσσάριο ΟΑΣΕ για προσβολή λέξεων με σημασία» (16-7-2018). Προσβάσιμο μέσω της διεύθυνσης:

http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/555113/gossario-oase-ga-prosboli-lexeon-me-simasia

[Για το ίδιο θέμα βλ. το άρθρο του Νίκου Νικολάου-Χατζημιχαήλ, με αναφορά στις απόψεις και σε σχετικό ποίημα του Κ. Χαραλαμπίδη (2-8-2018), προσβάσιμο μέσω της διεύθυνσης:

http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/562540/apo-tin-epanaprosengisi-sto-gossario ]

  • Εκδήλωση με θέμα «Ποίηση και Μεταφυσική» στην οποία συμμετείχαν οι ποιητές Κ. Χαραλαμπίδης και Α. Φωστιέρης στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ, προσβάσιμη μέσω της διεύθυνσης:

https://www.youtube.com/watch?v=9i4v1NKO8NA

  • Συνέντευξη του ποιητή στον Στέλιο Λουκά, με εκτενείς αναφορές στην τελευταία του ποιητική συλλογή «Ηλίου και Σελήνης Άλως» (Ίκαρος, 2017) έχει δημοσιευτεί στο έβδομο τεύχος του περιοδικού «Θευθ, Οι δύο όψεις της γραφής» (Ιούνιος 2018,σσ. 112-117). Για να διαβάσετε παρουσίαση αυτής της ποιητικής συλλογής από την Αγάθη Γεωργιάδου, πατήστε εδώ.

Σημ. Ευχαριστώ τον δημοσιογράφο και ποιητή κ. Ρήσο Χαραλαμπίδη για τα στοιχεία που πρόθυμα έθεσε υπόψη μου.

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων