Όταν ο Καβάφης συνάντησε… τον Ευριπίδη

Αναρτήθηκε στον «Πρωτέα» το διδακτικό σενάριο με τίτλο «Μια απροσδόκητη συνάντηση:Καβάφης-Ευριπίδης«. Πρόκειται για μια διαθεματική πρόταση διδασκαλίας, που συνδυάζει τα διδακτικά αντικείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας και Αρχαίας ελληνικής γραμματείας από μετάφραση και αφορά τη Γ΄ τάξη του γυμνασίου.

      Το σενάριο εκκινεί από τον περίφημο «αγώνα λόγων» Αισχύλου-Ευριπίδη και καταλήγει σε έναν νέο «αγώνα λόγων» Καβάφη-Ευριπίδη. Στόχος να προσεγγίσουν οι μαθητές εκ νέου θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν κατά τη μελέτη της Ελένης του Ευριπίδη, αυτή τη φορά, όμως, μέσω της ποίησης του Καβάφη.

     Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο αυτό  παρουσιάστηκε στο 40ό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων» (βλ. στα Πρακτικά του Συνεδρίου, σσ. 324-336, Αθήνα: Εκδόσεις Κοράλλι (2014) και εφαρμόστηκε κατά το σχολικό έτος 2014-5 στο 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος».  Η εργασία κατάληξε στη συγγραφή σεναρίου για κόμικς από τους μαθητές του τμήματος στο οποίο εφαρμόστηκε το σενάριο.  Ολόκληρη η εφαρμογή αναρτήθηκε στον «Πρωτέα«.

 

 

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.