«

»

Ιαν 05

Σενάριο με αξιοποίηση των «Ψηφίδων»: «Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν»: περι-διαβάζοντας στη Θεσσαλονίκη

Αναρτήθηκε στον «Πρωτέα» το διδακτικό σενάριο με τίτλο «Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν: περι-διαβάζοντας στη Θεσσαλονίκη«. Πρόκειται για σενάριο που αφορά τη Νεοελληνική λογοτεχνία και έχει ήδη εφαρμοστεί στο 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» (σχολικό έτος 2014-5).

      Οι μαθητές του τμήματος στο οποίο εφαρμόστηκε το σενάριο προσπάθησαν  να βοηθήσουν δύο επινοημένους συμμαθητές τους από τη Θεσσαλονίκη να ολοκληρώσουν μια εργασία που υποτίθεται ότι τους είχε ανατεθεί: με οδηγό υλικό από τις «Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα» επιχείρησαν  ψηφιακές αναζητήσεις, διάβασαν κείμενα και περι-διάβασαν  σε δρόμους της Θεσσαλονίκης, μιλώντας για τις «φυλές των σπιτιών» των προσφύγων και των Εβραίων της πόλης.

Από τη Θεσσαλονίκη, τόπο υποδοχής ενός μεγάλου ποσοστού των μικρασιατών προσφύγων, ξεκίνησαν τα τρένα του παραλογισμού, μεταφέροντας την πλειοψηφία του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μέσα «στου κύκλου τα γυρίσματα», ο απλός λαός στερήθηκε ερήμην του, λόγω των αποφάσεων κάποιων, το σημείο αναφοράς του, το πατρογονικό του σπίτι. Προσδοκία μας με το συγκεκριμένο σενάριο ήταν η εργασία των δύο (επινοημένων) παιδιών από τη Θεσσαλονίκη να επιτρέψει σε συμμαθητές τους από όλη την Ελλάδα να γνωρίσουν τις προαναφερθείσες δύο πλευρές της ιστορίας της πόλης αυτής, αλλά και να στοχαστούν για τις επιλογές των ισχυρών του κόσμου τούτου.

(Προς το παρόν έχει αναρτηθεί στον «Πρωτέα» η αρχική μορφή του σεναρίου. Η εφαρμογή της στην τάξη θα αναρτηθεί προσεχώς.)

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων