Ας γνωρίσουμε πτυχές του βυζαντινού πολιτισμού μέσα από τις δικές σας εργασίες δημιουργικής γραφής. Επινοήστε πλαστά πρόσωπα και τοποθετήστε τα σε αφηγήματά σας με φόντο κάποια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Σε παράρτημα, μπορείτε να προσθέσετε το ιστορικό και θεωρητικό υλικό στο οποίο βασίστηκε η ιστορία σας.
Πριν ξεκινήσετε, παρακολουθήστε την παρουσίαση των συμμαθητριών σας Λιόλιου Κατερίνας και Ντελαλή Δήμητρας για την επίσκεψή μας στο Μυστρά.
ΕΡΓΑΣΙΑ 1Η: ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ
Οι μαθήτριες Λιόλιου Κατερίνα και Ντελαλή Δήμητρα μάς μεταφέρουν στην εποχή της Εικονομαχίας. Τόπος της ιστορίας η Μονή Στουδίου της Κωνσταντινούπολης και ήρωες δύο μοναχοί. Ή μάλλον, τρεις…
ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ__ΛΙΟΛΙΟΥ-ΝΤΕΛΑΛΗ

ΕΡΓΑΣΙΑ 2Η:
ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ
Η Ελεάννα Σκιαδά θέλησε να αξιοποιήσει όσα στοιχεία βρήκε σχετικά με την τέχνη του ψηφιδωτού στο Βυζάντιο και στην αρχαιότητα σε ένα διήγημα με πρωταγωνιστή έναν δάσκαλο κατασκευής ψηφιδωτών. Ας μεταφερθούμε στο εργαστήριό του…
ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ_ΣΚΙΑΔΑ ΕΛΕΑΝΝΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ 3Η
Η ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΡΩΜΑΝΟ ΤΟ ΜΕΛΩΔΟ
Ο Σπύρος Παππάς σπουδάζει βυζαντινή μουσική. Επέλεξε, λοιπόν, να μας διηγηθεί μια ιστορία σχετική με το θαυμαστό αυτό κληροδότημα του βυζαντινού πολιτισμού σε εμάς. Γιατί τα θαύματα μπορεί να συμβούν δίπλα μας…
ΕΡΓΑΣΙΑ 4Η
ΘΑΥΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΑΣ
Η Παναγιώτα Κριτσέπη μάς μεταφέρει με την ιστορία της στο θαυμαστό κόσμο της βυζαντινής μικροτεχνίας.
Θέλετε μήπως να μεταβείτε νοερά στο Μεσαίωνα και να επισκεφθείτε κάστρα και καστρεοπολιτείες πριν γράψετε τις ιστορίες σας;
Ανοίξτε τις εργασίες των συμμαθητών σας στα πλαίσια των περιβαλλοντικών προγραμμάτων: “Στα χνάρια των κατοίκων του Δεσποτάτου του Μυστρά” και “Ζώντας σε μια βυζαντινή καστροπολιτεία”
Σχολικό έτος 2012-13
Ανοίξτε την εργασία της Γεωργίας Μηλιάκου με τίτλο: “‘Με το Λέοντα Φιλόσοφο”. ME_TO_LEONTA_FILOS_MHLIAKOU