Σχολικές αναρτήσεις

Επίσκεψη στο σπίτι του νερού

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος για το νερό “Διψάει η αυλή μας για νερό κι εμείς το χύνουμε έξω” με το οποίο ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε στην ευέλικτη ζώνη και το οποίο θα διαρκέσει όλη τη φετινή χρονιά επισκεφτήκαμε σήμερα το Σπίτι του νερού, το οποίο βρίσκεται στο κτίριο της δεξαμενής του κάστρου της Πάτρας. Μας ενημέρωσαν για διάφορα θέματα που αφορούν το νερό, είδαμε βίντεο, παίξαμε και περάσαμε μία πολύ γεμάτη ημέρα. Φεύγοντας πήραμε πλούσιο υλικό το οποίο θα επεξεργαστούμε στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της ευέλικτης ζώνης. Τις τελευταίες μέρες ψάχνω απεγνωσμένα κάποιο σχολείο στην Ευρώπη να συνεργαστούμε μέσω του προγράμματος eTwinning πάνω στο συγκεκριμένο project γιατί θεωρώ ότι αυτό θα αποτελέσει μία ακόμα πιο πολύτιμη εμπειρία για τους μαθητές αλλά διαπιστώνω ότι ενώ η περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι πολύ μπροστά, οι δάσκαλοι στην Ευρώπη δεν έχουν αντίστοιχες περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

σπίτι του νερούσπίτισπ νερουσπίτι νερού

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το «Σπίτι του Νερού» (Water House) – “Κέντρο Πληροφόρησης για την εξοικονόμηση του νερού” το οποίο λειτουργεί στο κτίριο της Δεξαμενής του Κάστρου (οδός Παπαδιαμαντοπούλου 19) δημιουργήθηκε από την ΑΔΕΠ Α.Ε. στο πλαίσιο του έργου “Water Saving for the Development – Εξοικονόμηση νερού για την ανάπτυξη” του Διασυνοριακού Προγράμματος Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013.

Στο πλαίσιο του έργου της δημιουργίας του “Σπιτιού του Νερού”, έγινε πλήρης ανακατασκευή του κτιρίου (στέγη, εξωτερικές προσόψεις, νέα εσωτερική διαρρύθμιση και ανακαίνιση, νέες εγκαταστάσεις Η/Μ και υδραυλικές, εσωτερικός και εξωτερικός ηλεκτροφωτισμός, νέο δάπεδο), εγκαταστάθηκε καινούργιος ηλεκτρονικός εξοπλισμός (οθόνες προβολής, διαδραστικές οθόνες, προβολείς, κάμερες, ηχητικός εξοπλισμός, υπολογιστές), δημιουργήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) – Μουσείο Γουλανδρή, στο οποίο ανατέθηκε, σύγχρονο εκθεσιακό υλικό και μέσα ερμηνείας περιβάλλοντος (Πολυθέαμα, Βίντεο, εκθεματικές επιφάνειες) τέλος δημιουργήθηκε πλήρες εκπαιδευτικό υλικό για τους επισκέπτες και μαθητές (φύλλα εργασίας, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, παροιμίες, επιδαπέδιο και επιτραπέζιο παιχνίδι φιδάκι, όλα αυτά με θέμα αποκλειστικά το νερό και την εξοικονόμησή του).

Το «Σπίτι του Νερού» (Water House) – Κέντρο Πληροφόρησης για την εξοικονόμηση του νερού λειτουργεί καθημερινά και έχει ως στόχο τη προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης του νερού, μέσω δράσεων πληροφόρησης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, εκδηλώσεων και νέων συμβουλευτικών υπηρεσιών, που απευθύνονται στους πολίτες – καταναλωτές και στους επαγγελματίες που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων.

Κύριες δραστηριότητες του Water House είναι:

1. Προσέλκυση, υποδοχή, ξενάγηση επισκεπτών και ενημέρωση

2. Προώθηση και υποστήριξη της αειφόρου διαχείρισης του νερού στα σχολεία

3. Διακίνηση ενημερωτικού υλικού

4. Διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων, εκδηλώσεων

5. Προβολή των δράσεων του Δήμου Πατρέων και των Όμορων Δήμων, σχετικά με τη διαχείριση του νερού.

6. Σχεδιασμός και οργάνωση προγραμμάτων εθελοντών

Παράλληλα με τα παραπάνω, κεντρική δραστηριότητα του Water House είναι η διακίνηση της γνώσης μέσω εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, σεμιναρίων και δημόσιων εκδηλώσεων. Με τον τρόπο αυτό ευελπιστεί να “χτίσει” την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τη προώθηση καινοτόμων γνώσεων και εμπειριών , και τέλος να θεμελιώσει ένα δίκτυο συνεργασιών για τη παρακολούθηση των διεθνών διεργασιών στο νερό και την ανάπτυξη.

Η ενημέρωση στο Water House

Τους επισκέπτες του Water House υποδέχονται τα στελέχη του τμήματος Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΑΔΕΠ Α.Ε., που έχουν την ευθύνη λειτουργίας του.

Τα θέματα που αναδεικνύονται μέσα από το εκθεσιακό και εκπαιδευτικό υλικό είναι :

α. Νερό Δομικό – Νερό ζωτικό, πρωταγωνιστής της ζωής

β. Νερό αντανακλάσεις στο χρόνο – Από τη παλαιολιθική εποχή μέχρι τη νεότερη και σύγχρονη εποχή

γ. Η ιστορία του νερού στη Πάτρα

δ. Νερό καθαρό – Νερό για κάθε χρήση, ποιότητα και χρήσεις του νερού

ε. Ύδωρ νεαρό ή απλώς νερό – νερό και πολιτισμός

στ. Νερό διαχείριση – Νερό ατομική ευθύνη

ζ. Νερό αγωγή και εκπαίδευση