Πώς θα κατακτήσουν τα παιδιά μας την αυτονομία τους

Όλο και περισσότερα παιδιά έρχονται στο νηπιαγωγείο με δυσκολίες αυτοεξυπηρέτησης και με έλλειμμα δεξιοτήτων που θα έπρεπε να είχαν αποκτήσει στην ηλικία των 4-5 χρόνων.

Για την αυτονομία των παιδιών ένα είναι το μυστικό:

“Μην κάνετε για τα παιδιά σας ό,τι μπορούν να κάνουν μόνα τους”

Σε μεγάλο βαθμό, η βοήθεια στα παιδιά μας είναι μέρος της γονεϊκότητας.
* Εννοείται ότι θα βοηθήσουμε τα μικρά παιδιά να κουμπώσουν τα παλτό τους και να τα καθοδηγήσουμε προς τα μαλακά, ζεστά κρεβάτια τους.
* Εννοείται ότι θα περιορίσουμε τις εξόδους σε εφήβους που ακόμα μαθαίνουν να κάνουν σοφές επιλογές.
Αλλά το μοτίβο που ακολουθούμε τακτικά, κάνοντας για τα παιδιά μας, ό,τι μπορούν να κάνουν τα ίδια για τον εαυτό τους, τους δημιουργούμε μια μορφή εξάρτησης από εμάς.

Η κύρια δουλειά μας ως φροντιστές είναι να μεταφέρουμε τα παιδιά μας από την πλήρη εξάρτηση στην πλήρη ανεξαρτησία. Αν δεν το κάνουμε, αναστέλλουμε την πρόοδό τους (και κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη).
Είναι τόσο δελεαστικό να κάνουμε πράγματα για τα παιδιά μας, είτε από γενναιοδωρία είτε ακόμη και για να ολοκληρώνουμε γρηγορότερα την εργασία. Αλλά η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω είναι να αντισταθείτε σε αυτήν την παρόρμηση και να ενθαρρύνετε την αυτάρκεια.

“Ποτέ μην κάνεις για ένα παιδί αυτό που μπορεί να κάνει για τον εαυτό του. Ένα “εξαρτημένο” παιδί είναι ένα απαιτητικό παιδί. Τα παιδιά γίνονται ανεύθυνα μόνο όταν δεν τους δίνουμε ευκαιρίες να αναλάβουν την ευθύνη.”

Μετάφραση / Προσαρμογή: upbility.gr
Πηγές:
* Amy McCready, Founder of Positive Parenting Solutions
* Rudolf Dreikurs and Margaret Goldman

 

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε χρήσιμες οδηγίες για να καταφέρουν τα παιδιά να αυτονομηθούν

9ο Νηπιαγωγείο Κορδελιού  Οδηγώντας τα παιδιά στην αυτονομία