Ξανά εδώ…

Μιας και βρισκόμαστε πάλι σε συνθήκη «φυσικής» απόστασης, το ιστολόγιο «επανενεργοποιείται» με στόχο την ενθάρρυνση της σύνδεσης και της επικοινωνίας παρά τους πραγματικούς περιορισμούς.

Η σημερινή ανάρτηση αφορά όσους γονείς καλούνται να υποστηρίξουν τα παιδιά τους στην εξ αποστάσεως διδασκαλία –κυρίως γονείς εφήβων. Για όσους από εσάς, λοιπόν, αυτή η συνθήκη αποτελεί μία «πρόκληση», παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε προτάσεις που ίσως σας φανούν χρήσιμες:

  1. Θα μπορούσατε, λοιπόν, να διαμορφώσετε μαζί με το παιδί σας ή να παροτρύνετε τον έφηβο να διαμορφώσει ένα καθημερινό πρόγραμμα διατηρώντας το όσο το δυνατόν πιο σταθερό το διάστημα της καραντίνας. Ο βαθμός προσήλωσης του παιδιού στην ολοκλήρωση του εκάστοτε έργου ενισχύεται όταν γνωρίζει τί έπεται στη διάρκεια της ημέρας του.
  2. Θα ήταν ωφέλιμο να βρείτε μαζί με το παιδί ή τον έφηβο ένα χώρο μέσα στο σπίτι –με τους λιγότερο δυνατόν περισπασμούς- όπου θα γίνεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία των μαθημάτων του. Όσοι από εσάς έχετε, μάλιστα, τη δυνατότητα να εργάζεστε από το σπίτι, έχετε την ευκαιρία να «εκπαιδεύσετε» και τα παιδιά σας καθώς θα παρατηρούν το δικό σας παράδειγμα.
  3. Μπορείτε, επίσης, να προτρέψετε το παιδί σας να θέσει κάποιους στόχους για τη διάρκεια της ημέρας του (π.χ. ολοκλήρωση μίας εργασίας, επικοινωνία με φίλο που μπορεί να επιθυμεί, άθληση).
  4. Μην ξεχνάτε ότι αναπόσπαστο κομμάτι του σχολείου είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ συνομηλίκων, ειδικότερα για τους έφηβους μαθητές. Σε αυτή τη νέα συνθήκη, λοιπόν, είναι εξίσου σημαντικό να ενθαρρύνετε τη διασύνδεση του παιδιού ή του εφήβου με τους συμμαθητές του σε σχέση, για παράδειγμα, με κάποια εργασία προκειμένου να διατηρηθεί η αίσθηση της σύνδεσης με το σχολείο.
  5. Προσπαθείστε να «εκπαιδεύσετε» τα παιδιά σας στο νέο τρόπο επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς. Μην ξεχνάτε ότι παρά τη διαφορετική συνθήκη, παραμένετε γονείς και όχι δάσκαλοι. Ο ρόλο σας εμπλουτίζεται αλλά δεν αλλοιώνεται. Θα μπορούσατε, οπότε, να καθοδηγήσετε τα παιδιά σας να βρουν το δικό τους τρόπο να μαθαίνουν σε αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη αλλά όχι να κάνετε εσείς τη «δουλειά» για αυτά.
  6. Μπορείτε να εστιάσετε στο βαθμό κινητοποίησης και στην προσπάθεια που καταβάλουν τα παιδιά σας το διάστημα αυτό για τη συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και να τα επιβραβεύσετε. Περνώντας περισσότερο χρόνο στο σπίτι ίσως να έχετε και περισσότερες ευκαιρίες να τα «ανταμείψετε» για την καλή τους δουλειά!
  7. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου ή από άλλες ειδικότητες που θα μπορούσαν να σας υποστηρίξουν ή να σας συμβουλεύσουν για την ιδιαίτερη αυτή περίοδο.

Και το πιο σημαντικό… επιτρέψτε πρώτα στον εαυτό σας και ακολούθως και στα παιδιά σας να μιλήσει για τα πιθανά δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να σας προκαλεί αυτή η νέα συνθήκη της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Αναγνωρίζοντάς τα ως φυσιολογικά, καμαρώστε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας για όσα καταφέρνετε!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση