Το blog της Ιωάννας Μπαφαλούκου

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Άνδρος : Η Αρχόντισσα του Αιγαίου!

Νοέ 201319
Κάστρο

Κάστρο, Χώρα, Άνδρος

 

 

andros1

Περιήγηση της Άνδρου

 Η Άνδρος (ή Υδρούσα, Λασία, Νωναγρία, Έπαγρις (αρχαίες προσωνυμίες)) είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και δεύτερο σε έκταση μετά τη Νάξο. Ο πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 9.500 κάτοικοι.

Η Ανδρος έχει έκταση 380 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σχήμα επίμηκες με διεύθυνση απο Β-ΒΔ προς Ν-ΝΑ. Ολο το νησί έχει ορεινή τοπογραφία με μια κεντρική οροσειρά που κορυφώνεται στο Πέταλο και την Κουβάρα (ψηλότερη κορυφή είναι ο Προφήτης Ηλίας στα 997 μ.). 

Το κύριο λιμάνι του νησιού είναι το Γαύριο, με τακτική σύνδεση με τη Ραφήνα, ενώ τα λιμάνια στο Μπατσί, στη Χώρα και στο Κόρθι διαθέτουν υποδομή ιδιωτικών και αλιευτικών σκαφών. 

Στη δυτική πλευρά της Ανδρου βρίσκονται οι μεγάλες υπήνεμες αμμώδεις παραλίες του νησιού, εύκολα προσπελάσιμες και αξιοποιημένες τουριστικά. Οσοι αναζητούν ησυχία και άγρια ομορφιά, θα τη βρούν στις παραλίες της βορειοανατολικής και νοτιοανατολικής πλευράς.

Το νησί έχει αρκετά ποτάμια, ρέματα, χειμάρρους και πολλές πηγές. Οι ρεματιές έχουν πλούσια βλάστηση με πλατάνια και καρυδιές και στις πλαγιές, ιδιαίτερα στα νότια, αφθονούν οι βελανιδιές. Μεγάλο μέρος των πλαγιών έχει διαμορφωθεί απο πολύ παλιά σε πεζούλες, με τη βοήθεια ξερολιθιών, που λέγονται “αιμασιές“. Γύρω απο τους οικισμούς απλώνονται ελαιώνες, κτήματα με λεμονιές και περιβόλια. 

 

2 σχόλια στο άρθρο

“Άνδρος : Η Αρχόντισσα του Αιγαίου!”

  1. 25 Μαρτίου, 2014 στις 15:48       ΚΑΣΣΩΤΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ ΠΟΠΗ Έγραψε:

    Μα και τι ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ!!!!!


  2. 24 Ιανουαρίου, 2018 στις 23:35       ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΕΤΣΕΑ Έγραψε:

    Πανέμορφη!


Translate

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

Σκακιστική άσκηση



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων