Η Ιστορία μέσα από τη Ζωγραφική

0

Συγγραφέας: Art in V | Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ | , στις 21-12-2017

David_-_Napoleon_crossing_the_Alps_-_Malmaison1

Ένα από τα πολιτιστικά Προγράμματα που υλοποιούνται τη σχολική χρονιά 2017-2018 στο σχολείο μας έχει τον τίτλο: «1750 – 2000: Η Νεότερη και Σύγχρονη ιστορία μέσα από πίνακες ζωγραφικής». Το πρόγραμμα εξετάζει γεγονότα της παγκόσμιας και ελληνικής Ιστορίας, τα οποία διαμόρφωσαν τη εικόνα του σημερινού κόσμου, όπως τα αποτύπωσαν διάσημοι αλλά και λιγότερο γνωστοί ζωγράφοι.

Εξετάζουμε ιστορικά και αισθητικά τους πίνακες, οι οποίοι  είναι ταξινομημένοι θεματικά, ενταγμένοι στην ιστορική εποχή και το γεγονός που απεικονίζουν. Αρχίζοντας από το γεγονός το οποίο αποτυπώνεται, προχωρούμε στην οπτική γωνία με την οποία το προσεγγίζει ο καλλιτέχνης, επισημαίνοντας την ιστορική του ακρίβεια, τυχόν παραποιήσεις ή αποσιωπήσεις, καθώς και την προπαγανδιστική πρόθεση του καλλιτέχνη. Ένα σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη μας διαφωτίζει στο να διαπιστώσουμε αν είναι σύγχρονος του γεγονότος και της εποχής που απεικονίζει ή αν υπήρξαν συγκεκριμένες ιστορικές συγκυρίες στην εποχή του που πιθανόν του έδωσαν την έμπνευση για το συγκεκριμένο πίνακα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πίνακες που αναφέρονται στο ίδιο γεγονός, γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσουμε τη θέση του κάθε ζωγράφου και τις διαφοροποιήσεις τους πάνω στο ποια ιστορικά πρόσωπα εξυμνούνται ή δικαιώνονται και ποια «καταδικάζονται» από την παλέτα τους. Προχωρώντας στη αισθητική ανάλυση, εντάσσουμε το ζωγράφο σε καλλιτεχνικό ρεύμα και παρατηρούμε τις επιλογές των χρωμάτων, τη θέση και την κίνηση των προσώπων του πίνακά του, σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσουμε τη συναισθηματική επίδραση που ο καλλιτέχνης επιδίωκε να έχουν οι θεατές του έργου του. Το φόντο, οι αλληγορίες και μικρές λεπτομέρειες που φωτίζουν το γεγονός μπαίνουν «στο στόχαστρο» των μελών της ομάδας μας, κινητοποιώντας την παρατηρητικότητα, το στοχασμό και την αισθητική απόλαυση.

Οι θεματικές ενότητες που εξετάζουμε είναι:

  1. Ο Διαφωτισμός
  2. Οι Μεγάλες Επαναστάσεις: Αμερικανική, Γαλλική, Ελληνική, Επαναστάσεις του 1830 και 1848, Ρώσικη Επανάσταση 
  3. Αποικιοκρατία – Βιομηχανική Επανάσταση
  4. Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
  5. Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος – Οι ολοκληρωτισμοί
  6. Μεταπολεμικός κόσμος
  7. Η Νεότερη Ελλάδα: 1830- 2000

Συμμετέχουν μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, οι οποίοι έχουν εξοικείωση με τη συγκεκριμένη ιστορική εποχή και μπορούν να κάνουν συνδέσεις με τα αντικείμενα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, των Εικαστικών και της Πληροφορικής.

Συντονιστές Προγράμματος: Ιωάννα Αρτινού (ΠΕ2), Γιώργος Καλαντζής (ΠΕ2)

 

Μια μικρή ιδέα για το Πρόγραμμά μας θα πάρετε από τη συλλογή πινάκων που παραθέτουμε:

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση