Εισβολή στην Κύπρο 1974 / Αφανείς Ήρωες :Χρήστος Καρεφυλλίδης του Ιωάννη

Κυπριακό Ζήτημα

Ο Χρήστος Καρεφυλλίδης, ήταν παιδί του Ιωάννη Καρεφυλλίδη και της Έλλης Αχιλλέως Δωροθέου. Γεννήθηκε  στις 3 Οκτωβρίου 1954, στο Βελγικό Κονγκό, όπου, είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του. Ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας και έιχε μια μεγαλύτερη αδερφή την Αλίκη.  Φοίτησε στο δημοτικό και στο Γυμνάσιο της Κερύνειας  και κατετάγη στην Εθνική Φρουρά το 1972,υπηρετώντας στο Ναυτικό. Θα απολυόταν στις 20 Ιούλιου του 1974 αλλά τον πρόλαβε η βάρβαρη τουρκική εισβολή.

Η τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου βρήκε τον Χρήστο εν υπηρεσία με τον φίλο και συμμαθητή του Φοίβο Φιερό. Υπηρετούσαν στην Ναυτική Βάση Κερύνειας με έδρα το Φρούριο της πόλης και είχαν καθήκοντα στην Τορπιλάκατο Τ.3. Όταν οι εισβολείς άρχισαν να βομβαρδίζουν τις ακτές και το λιμάνι της Κερύνειας, η Τορπιλάκατος Τ.3 που έπλεε έξω από το λιμάνι και ήταν έτοιμη να προσβάλει με τις τορπίλες της τουρκικό σκάφος, κτυπήθηκε από αντιτορπιλικά, ανατινάχτηκε και βυθίστηκε αύτανδρος. Επέζησε μόνον ο αρχικελευστής της, ο οποίος κολυμπώντας έφθασε στη στεριά.

Από το πλήρωμα της Τ.3 επέζησε μόνο ο αρχικελευστής Διονύσης Μαγέτος ενώ την ίδια ώρα θυσιάστηκαν τα υπόλοιπα οκτώ µέλη του πληρώματος, μάζί τους και ο Χρήστος.

Επιμέλεια για την αναδημοσίευση: Ειρήνη Νίκα/ Ρομέο Χότζα / Νικολέτα Σαρκίρη (Α2)

Πηγή; Αναμένεται

Αφήστε μια απάντηση