Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων

Παρουσιάσεις εργασιών των μαθητών του 1 ου Γυμνασίου Κρύας Βρύσης

Γιορτή της άνοιξης στη φυλή των Καλλάς

Ιαν 201810
ατενίζοντας τον κόσμο

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων 2017 – 2018 και συγκεκριμένα του πολιτιστικού προγράμματος  “Γιορτές του Κόσμου”, το οποίο  θέλησε να υλοποιήσει,  με την αρωγή της εκπαιδευτικού κας Αντωναρίδου Ιωάννας, η Β’ Τάξη του 1ου Γυμνασίου Κρύας Βρύσης σας παρουσιάζει την εργασία της.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ!!!

ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Γιορτή της άνοιξης στη φυλή των Καλλάς

Οι 3.000 Καλάς ζουν σε 30 περίπου οικισμούς, πάνω στις απόκρημνες πλαγιές του Ινδικού Καυκάσου (Hindukush), σε υψόμετρο 2.500 μέτρων.
Η παράδοση τους θέλει απογόνους των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου που παρέμειναν στις περιοχές αυτές, όταν ο στρατός του μεγάλου στρατηλάτη διέσχιζε τον ινδικό Καύκασο οδεύοντας προς Νότο.
Η φυλή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας, γιατί δεν έχει εξισλαμισθεί και διατηρεί μια μοναδική στον κόσμο παράδοση με στοιχεία από την αρχαία ελληνική στη θρησκεία, έθιμα, μουσική, γλώσσα κ.λπ.
Η θρησκεία τους είναι πολυθεϊστική. Πατέρας των θεών και των ανθρώπων είναι ο DI ZAU (Δίας-Ζευς). Το όνομά του σημαίνει «αυτός που δίνει ζωή» μιας και οι λέξεις «DI» και «ZAU» σημαίνουν «Δίδω» και «Ζωή» αντίστοιχα. Τον πατέρα των θεών τον αποκαλούν και “Raintagarau” (Παντοκράτωρ) που σημαίνει αυτόν που «τα πάντα ελέγχει και κυβερνά».

Κάθε Μάιο, στα βουνά του βόρειου Πακιστάν, η μικρή φυλή των Καλάς γιορτάζει το τέλος του χειμώνα με τις εορτές της άνοιξης.

Είναι οι γιορτές των ευχαριστηρίων για το τέλος του σκληρού χειμώνα και την έλευση των περισσότερο παραγωγικών μηνών της άνοιξης.

Μέχρι πρότινος δεν είχαν ημερολόγια ή ρολόγια και κανόνιζαν τις ημερομηνίες του φεστιβάλ με τη θέση του ήλιου στον ουρανό.

  • H ημέρα του γάλακτος

Η πρώτη ημέρα των εορτών της άνοιξης είναι η «Ημέρα του Γάλακτος». Οι Καλάς πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι χορεύοντας και τραγουδώντας για να αναγγείλουν τον ερχομό τους. Το κάθε νοικοκυριό προσφέρει γάλα που συγκεντρώθηκε τις 10 τελευταίες ημέρες πριν τις γιορτές.

Οι Καλάς τραγουδούν για τις κατσίκες τους, ευχόμενοι να φάνε το γρασίδι τους και να κατεβάσουν άφθονο γάλα, για να το πιουν και να πάρουν δύναμη.

  • Θέαμα για τους τουρίστες 

Οι γυναίκες των Καλάς φορούν για τις γιορτές καινούργια ρούχα, διακοσμημένα με άγνεστα νήματα σε φανταχτερά χρώματα και συχνά μαντίλες στο κεφάλι. 

Οι επιτηδευμένες ενδυμασίες ολοένα και περισσότερο τραβούν την προσοχή των ερασιτεχνών φωτογράφων και τουριστών, παρά το γεγονός ότι αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των γυναικών των Καλάς. 

  • Κεφαλομάντηλο με κοχύλια

Το περίτεχνο κεφαλομάντηλο φοριέται τις ημέρες των εορτών. Τοποθετείται πάνω από τον κανονικό κεφαλόδεσμο. 

Κάποιοι κατακρίνουν τους Καλάς που χρησιμοποιούν ακριλικά νήματα και πλαστικές χάντρες. Όμως τα πλουμιστά σχέδια είναι ενδεικτικά της ιστορίας του εμπορίου, όταν αυτό εισήχθη και στην κοιλάδα των Καλάς. Τα περίφημα στην κοιλάδα κοχύλια κάουρι ήταν ένα είδος που εισήγαγαν οι έμποροι από το Καράτσι, το οποίο βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια της κοιλάδας. 

  • Σύνθετοι ρυθμοί 

Στις εορτές της άνοιξης οι τυμπανιστές διαγωνίζονται ποιος θα κάνει τους πιο γρήγορους και περίπλοκους ρυθμούς. 

Οι θεατές χειροκροτούν τους διαγωνιζόμενους, ενώ νεαροί και νεαρές περιπαίζει ο ένας τον άλλον με αθωότητα και χορεύουν. 

 

  • H κραυγή του Σαμάν 

Όταν οι χοροί την τελευταία ημέρα των εορτών της άνοιξης φθάσουν στο αποκορύφωμά τους, γυναίκες και άνδρες χωρίζονται και χορεύουν σε διαφορετικά μέρη, κουνώντας κλαδιά καρυδιάς. Όταν φωνάξει ένας σαμάν (σοφός, ιερέας) πετούν τα κλαδιά που κρατούν στον αέρα. 

Πηγή: BBC Greek.com

http://www.bbc.co.uk/greek/specials/1740_kalash_festival/index.shtml

Επιμέλεια: Καλπάκη Μαρία, Ουζουνίδου Νεφέλη

Πατήστε στο σύνδεσμο που ακολουθεί για να παρακολουθήσετε μία πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή της ΕΡΤ σχετική με τους Καλάς και τις γιορτές τους.

 

Ταξιδεύοντας με τη Μάγια Τσόκλη

Περίληψη της εκπομπής και τα ονόματα των συντελεστών περιλαμβάνονται στο αρχείο που ακολουθεί.    περίληψη εκπομπής

Μελλοντικά θα έχετε τη δυνατότητα να κατεβάσετε την εργασία και σε μορφή pdf .

από κάτω από: Πολιτιστικά προγράμματα| με ετικέτα ,  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιορτή της άνοιξης στη φυλή των Καλλάς    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

European Radio Logo

Translate

Σαν σήμερα

23/4: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από την ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Το ημερολόγιό μου

Ιανουάριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

1ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης

1ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης

Η συμβουλή της εβδομάδας

Μην περιμένεις να έχεις θετική ζωή και δράση αν έχεις αρνητικό μυαλό. Άλλαξέ το.



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων