αστέρια

Ιστολόγιο για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες!

Αρχεία για Μάρτιος, 2010


ΛΙΩΣΙΜΟ ΠΑΓΩΝ

Οι μελλοντικές γενιές καλά θα κάνουν να σκεφτούν το παράδειγμα του Νώε και να κατασκευάσουν όσο είναι ακόμα καιρός μια κιβωτό. Σύμφωνα με μια μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας, κάποια πολύ μεγάλα παγόβουνα από την Ανταρκτική ταξιδεύουν προς τα ανοιχτά πολύ γρηγορότερα απ’ ότι είχε υπολογιστεί.

Αν οι πάγοι αυτοί ακολουθηθούν και από άλλους, η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά κάποια σημαντικά εκατοστά μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια. Μια τέτοια άνοδος θα “έτρωγε” και θα πλημμύριζε πολλά εδάφη, θα προκαλούσε σημαντικές ζημιές στα αποθέματα γλυκού νερού, θα έβλαπτε παραθαλάσσια οικοσυστήματα και θα προκαλούσε μαζικές μετατοπίσεις παράκτιων πληθυσμών.

Ερευνητές του Ανταρκτικού Ιδρύματος της Αργεντινής, μελέτησαν εναέριες φωτογραφίες της ανταρκτικής χερσονήσου που τραβήχτηκαν από το 2001 ως το 2002. Αναφέρουν λοιπόν στο έγκυρο περιοδικό Science ότι η κατάρρευση μεγάλων κομματιών πάγου που περιβάλλουν την Ανταρκτική χερσόνησο επιτάχυνε το Μάρτιο πέντε από τα έξι παγόβουνα της περιοχής στο δρόμο τους προς τα ανοιχτά. Ο όγκος του νερού που βρίσκεται παγιδευμένος στα παγόβουνα είναι αρκετός να ανεβάσει εντυπωσιακά τη στάθμη της θάλασσας. Τα δεδομένα της γεωλογικής εξέτασης του φαινομένου δείχνουν δυστυχώς πως η έκταση αυτών των αποσπάσεων πάγων είναι πρωτοφανής στην ιστορία του πλανήτη

Ολόκληρα νησιά μπορεί να βυθιστούν στον αιώνα μας

 


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων