Η τεχνολογία στην Ιατρική

Καθ όλη τη διάρκεια των αιώνων, η ανάπτυξη της τεχνολογίας βοήθησε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της ιατρικής. Έτσι, με βάση αυτήν έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες που φάνηκαν χρήσιμες και διευκόλυναν την επιστήμη της ιατρικής.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν δημιουργηθεί οπτικές τεχνολογίες απεικόνισης σχετικά με την διάγνωση του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες εστιάζουν στην ανακάλυψη των μοριακών στόχων. Ακόμη, έχουν δημιουργηθεί ρυθμισμένα ρομπότ τα όποια εκτελούν εγχειρίσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, εξυπηρετώντας έτσι τον τομέα αυτό.

Επιπρόσθετα, έχουν καλλιεργηθεί εξελιγμένα φάρμακα που δεν βλάπτουν την υγεία του ασθενή, καθώς δεν προκαλούν συμπτώματα στη μετέπειτα ζωή του. Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η πρόοδος της νανοτεχνολογίας, η οποία βοήθησε τον τομέα της νευροεπιστήμης, αφού δημιούργησε ανεπτυγμένα νανορομπότ που δεν επηρεάζουν τη συμπεριφορά στις γνωστικές λειτουργίες. Επίσης η τηλεϊατρική, αν και ένα πολύπλοκο σύστημα, έχει διευκολύνει τους ιατρούς στην προσφορά των υπηρεσιών τους, οπουδήποτε και αν βρίσκεται ο ασθενής, χρησιμοποιώντας βίντεο ήχο και εικόνες. Οι υπηρεσίες περίθαλψης γίνονται αποτελεσματικότερες και παραγωγικότερες, αφού οι απαραίτητες πληροφορίες φτάνουν στον ιατρό χωρίς την μετακίνηση τους ασθενούς.

Τηλεϊατρική, ιατρικά συμβούλια μέσω τηλεδιάσκεψης, ψηφιακοί φάκελοι ασθενών, θάλαμοι νοσοκομείων εξοπλισμένοι με συστήματα multimedia, οικιακές συσκευές ενδοεπικοινωνίας ασθενών και φροντιστών, ρομπότ συντροφιάς. Η τεχνολογία, λοιπόν, είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής, καθώς συμβάλλει συνεχώς στην εξέλιξη της ανακαλύπτοντας νέα μηχανήματα και τεχνικές.

Παναγιωτίδης Ισίδωρος
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση