Ιαν 18 2012

Απεργία στον κυβερνοχώρο

Συντάκτης: κάτω από Νέα και με ετικέτα: ,

18 Ιανουαρίου σήμερα και οι διαμαρτυρίες κατά των νομοσχεδίων SOPA και PIPA που απειλούν τις ελευθερίες του internet έχουν, όπως αναμενόταν, φτάσει στην κορύφωσή τους. Αυτή που ξεχωρίζει είναι, ασφαλώς, η αντίδραση της Wikipedia που επέλεξε να προχωρήσει σε 24ωρο blackout, ενώ και οι άλλοι μεγάλοι του χώρου δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Google, WordPress, Mozilla, Flickr και πολλοί άλλοι, αποφάσισαν να συμμετάσχουν κι αυτοί, με τον δικό τους τρόπο, στην μεγαλύτερη απεργία που γνώρισε ποτέ ο κόσμος του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, η αρχική σελίδα της Google θα «σκοτεινιάσει» το λογότυπο της εταιρείας, περιλαμβάνοντας link που οδηγεί σε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα. Από τις 3 το μεσημέρι έως τις 3 τα χαράματα της Πέμπτης, η Mozilla θα ανακατευθύνει την αρχική σελίδα των mozilla.com και mozilla.org σε ειδική σελίδα που θα εξηγεί τί είναι το SOPA και το PIPA και ποιους κινδύνους εγκυμονεί η ψήφισή τους, ενώ και η σελίδα αναζήτησης του Firefox θα τροποποιηθεί ανάλογα. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το Reddit θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Wikipedia και θα αναστείλει τη λειτουργία του για 12 ώρες.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει επίσης στον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να δραστηριοποιηθεί το WordPress, αφού, εκτός του ότι έχει αλλάξει την αρχική σελίδα του WordPress.com, δίνει επίσης σε όλους τους χρήστες της πλατφόρμας τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις με λίγα μόνο κλικ.

Συγκεκριμένα, πηγαίνοντας στην περιοχή Settings / Protest SOPA/PIPA στο περιβάλλον διαχείρισης του blog τους, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο τρόπους διαμαρτυρίας:

  • Πλήρες blackout, όπου οι σελίδες του blog αντικαθίστανται από μήνυμα κατά των νομοσχεδίων που οι χρήστες μπορούν, εάν θέλουν, να τροποποιήσουν.
  • Προβολή μιας πιο διακριτικής λωρίδας κειμένου με την ένδειξη “Stop Censorship” που εμφανίζεται μόνιμα στην επάνω δεξιά πλευρά του blog.

Το Flickr, από την πλευρά του, δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να σκοτεινιάσουν τις φωτογραφίες της προσωπικής τους συλλογής ή και τις φωτογραφίες άλλων, για ένα διάστημα 24 ωρών. Κάθε μέλος μπορεί να σκοτεινιάσει έως 10 εικόνες αλλά και να εξαιρέσει τον εαυτό του, σε περίπτωση που δεν θέλει οι άλλοι να σκοτεινιάζουν τις φωτογραφίες του. Η κίνηση, ασφαλώς, είναι συμβολική και πάντα υπάρχει η δυνατότητα προβολής της κανονικής φωτογραφίας.

22 Σχόλια
RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση