Φεβ 07 2011

Smarthistory, «διαδικτυακό βιβλίο» για την ιστορία της τέχνης

Το Smarthistory είναι μια βραβευμένη δωρεάν online υπηρεσία για την μελέτη της ιστορίας της τέχνης. Δημιουργημένο από τους καθηγητές Beth Harris και Steven Zucker, καλύπτει πάνω από 350 έργα τέχνης και απευθύνεται κυρίως σε σπουδαστές, χωρίς ασφαλώς να αποκλείει και τους απλούς επισκέπτες. Στον τίτλο του αυτοπροσδιορίζεται ως ένα «πολυμεσικό, διαδικτυακό βιβλίο για την ιστορία της τέχνης» και φιλοδοξεί να αποτελέσει αξιόλογη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά (και ακριβά) βιβλία του είδους.

Βασικό χαρακτηριστικό του Smarthistory είναι ότι δίνει μεγάλη έμφαση στη χρήση βίντεο (τη στιγμή που γράφεται το άρθρο υπάρχουν διαθέσιμα πάνω από 300), αλλά και στο ότι ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από ένα έργο ή έναν καλλιτέχνη. Για το λόγο αυτό δημιουργούνται ομάδες μελέτης (Study groups), που περιγράφονται ως «δίκτυα κοινωνικής εκμάθησης», όπου οι σπουδαστές μπορούν να κάνουν ερωτήσεις, να βοηθούν άλλους σπουδαστές και να συνδέονται μαζί τους.

Ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί στο διαθέσιμο υλικό ανά χρονική περίοδο, στυλ / τεχνοτροπία, ανά καλλιτέχνη αλλά και ανά επιλεγμένη θεματική, μέσα από τη μελέτη συγκεκριμένων παραδειγμάτων (case studies).

Αξίζει να σημειωθεί πως το οπτικοακουστικό υλικό που παράγει το Smarthistory είναι πρωτογενές (δικής του παραγωγής). Πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησε καμπάνια όπου ζητά την οικονομική συνεισφορά των επισκεπτών του ώστε να δημιουργηθούν τουλάχιστον 100 ακόμη βίντεο, αριθμός που οι δημιουργοί του θεωρούν πως μπορεί να το μετατρέψει σε πραγματικά βιώσιμη εναλλακτική για τα παραδοσιακά εγχειρίδια.

Κρίνοντας από την μέχρι τώρα ανταπόκριση, το όριο των 10.000 δολαρίων που έχει τεθεί αναμένεται σύντομα να συμπληρωθεί (ήδη στην πρώτη εβδομάδα της καμπάνιας είχε καλυφθεί το μισό ποσό).


Πηγή: freeweird

22 Σχόλια
22 Σχόλια προς “Smarthistory, «διαδικτυακό βιβλίο» για την ιστορία της τέχνης”

  1.   QwfwqNστο 08 Φεβ 2011 στις 12:20 πμ

    Εξαιρετική πρωτοβουλία! Ευγνωμονώ σας που μας την γνωρίσατε!

RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση