Φεβ 01 2011

Art project από την Google

To Art Project είναι ένα νέο εργαλείο που ανακοινώνει σήμερα η Google και φέρνει στ ακροδάκτυλά μας -στην κυριολεξία-  περισσότερα από 1.000 έργα τέχνης και με εξαιρετική ανάλυση …..

Στα πλαίσια της προσπάθειας να γίνουν ευρέως προσβάσιμα τα έργα των μουσείων  και με τη συνδρομή της υπάρχουσας  τεχνολογίας ( Picasa και  App Engine), και τη δημιουργία νέας – ώστε η  Street View να εισχωρήσει στο εσωτερικό των μουσείων- ανέβηκε στα «σύννεφα»  το 20% του όλου έργου ,το οποίο βρίσκεται στο σύνδεσμο : www.googleartproject.com.

Πρόκειται για μια συλλογή εικόνων  υψηλής ανάλυσης διάσημων έργων τέχνης και για πάνω από 1.000 εικόνες , περισσότερων από 400 καλλιτεχνών σε ένα κλικ. Με την τεχνολογία  Street View μπορεί κανείς να περιηγηθεί στα πιο ξακουστά μουσεία του κόσμου :  το Metropolitan Museum of Art και το  MoMA (Μοντέρνας Τέχνης)  στη  Νέα Υόρκη, το State Hermitage Museum  στην Αγία Πετρούπολη, την  Tate Britain και τη  National Gallery στο Λονδίνο, το  Museo Reina Sofia στη  Madrid, την  Uffizi Gallery στη Φλωρεντία and το Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ.

Πέρα από τις 1.000 και παραπάνω φωτογραφίες το καθένα από τα 17 μουσεία διάλεξε και ένα έργο τέχνης για να φωτογραφηθεί  με την  απίστευτη ανάλυση των 7 δισεκατομμυρίων πίξελ – 1.000 φορές πιο λεπτομερής ανάλυση από αυτή της κοινής φωτογραφικής μηχανής, αλλά και με την τεχνολογία  “microscope view” . Έτσι με τη βοήθεια του Ρicasa έχουμε στη διάθεσή μας εικόνες απίστευτα υψηλής ανάλυσης!  Κάνοντας ζουμ μπορούμε να διαβάσουμε ακόμη και τα γράμματα στον πίνακα του  Hans Holbein the Younger’s “The Merchant Georg Gisze.”

Με το εργαλείο  “trolley”  η ομάδα  Street view φωτογράφησε εικόνες του εσωτερικού των μουσείων σε 360 μοίρες. Συνδέθηκαν μεταξύ τους και τοποθετήθηκαν έτσι ώστε οι πλοηγούμενοι να μετακινούνται ομαλά  μέσα στις 385 αίθουσες των μουσείων. Σ αυτό το «Μάτριξ» μουσειακό κόσμο μπορούμε ακόμα και να μεταφερόμαστε από αίθουσα σε αίθουσα και να «βουτάμε»  στους πίνακες καθώς ένα αναδυόμενο παράθυρο μας δίνει πληροφορίες για τον καλλιτέχνη και τη δουλειά του, άλλα έργα του αλλά μας παραπέμπει και σε σχετικά βίντεο στο you tube.

(MoMA,Nέα Υόρκη)

Υπάρχει το εργαλείο  “Create an Artwork Collection”  με τη βοήθεια του οποίου αποθηκεύονται  ακόμα και τμήματα  από κάποιο έργο που επιλέγει ο χρήστης και δημιουργεί την προσωπική του συλλογή, στην οποία μπορούν να προστεθούν και σχόλια και να διαμοιραστεί οπουδήποτε (φίλοι,οικογένεια, διαδίκτυο) με τη χρήση του «κόφτη» μεγάλων συνδέσμων goo.gl URL shortener.

Όπως αυτή η προσωπική συλλογή: http://goo.gl/oreTf

22 Σχόλια
RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση