Νοέ 20 2010

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Συντάκτης: κάτω από Νέα και με ετικέτα:

Το Σεπτέμβριο, το UTSA ( Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο) εγκαινίασε την πρώτη ολοκληρωτικά ψηφιακή βιβλιοθήκη σε πανεπιστημιούπολη στις ΗΠΑ. Στο λιτό γυάλινο κτίριο δεν υπάρχουν βιβλία, μόνο θέσεις για 80 άτομα και προσφέρει 425.000 ψηφιακά βιβλία και 18.000 ψηφιακά συνδρομητικά περιοδικά. Μάλιστα, οι φοιτητές δεν χρειάζεται να περιμένουν για να δανειστούν τα βιβλία, αλλά μπορούν όλοι μαζί ταυτόχρονα να κοιτάζουν την ύλη που επιθυμούν.

Το UTSA ακολουθεί την τάση που αναπτύσσεται εδώ και κάποια χρόνια στις ΗΠΑ. Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας άνοιξε την ψηφιακή του βιβλιοθήκη το 2000, ωστόσο κράτησε έναν αριθμό τυπωμένων βιβλίων. Νωρίτερα φέτος το πανεπιστήμιο Στάνφορντ εγκαινίασε τη δική του ψηφιακή βιβλιοθήκη στο τμήμα μηχανικών, κρατώντας μόλις 10.000 τυπωμένα βιβλία.

Παρά τις όποιες αρνητικές επιδράσεις, αυξάνονται οι αποκλειστικά ψηφιακές υπηρεσίες και υποδομές στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έτσι, παιδιά από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη θα μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά στον υπολογιστή τους διαλέξεις από κορυφαία πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη και το Χάρβαρντ.

Η ανώτατη εκπαίδευση σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται σε μία διαδικασία ριζική τεχνολογικής μεταμόρφωσης, που θα αλλάξει τη συμβατική σκέψη για το τι σημαίνει η απόκτηση ενός πτυχίου.

Πηγή : Καθημερινή

22 Σχόλια
RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση