Νοέ 01 2010

To σπίτι των προραφαηλιτών

Συντάκτης: κάτω από Ένας πίνακας, μια ιστορία,τέχνη,ΤΠΕ και με ετικέτα:

Εξαιρετικό σάιτ για τους oνομαζόμενους «αδελφότητα των προΡαφαηλιτών» (  1850 περίπου, καλλιτέχνες που αναζήτησαν τα θέματά τους  στην πριν πριν το Raphael περίοδο του ύστερου μεσαίωνα *), τις τεχνικές τους, τις επιρροές , υπάρχει ιστοριογραμμή που καλύπτει μια εκατονταετία και συλλογή εικόνων από το  Birmingham Museum and Art Gallery. Εχει ξεχωριστό τμήμα με πληροφορίες για τους καλλιτέχνες κατηγοριοποιημένο για ευκολότερη αναζήτηση. Από το τμήμα των Συλλογών-Πορτραίτα (collections-portraits) η  Proserpine του Dante Gabriel Rossetti , η θλιμμένη βασίλισσα του Αδη που καταδικάστηκε στην αιώνια παραμονή της στο βασίλειο του Πλούτωνα, γιατί είχε δοκιμάσει ένα σπόρο από ρόδι και η «συμφωνία» του Πλούτωνα με το Δία  ήταν να την αφήσει ελεύθερη , αν δεν είχε γευτεί κάποιο από τα φρούτα του Άδη. Tα σύμβολα του Ροσέτι εμφανή : το ρόδι-που την αλυσσώδεσε με το νέο της βασίλειο,μια ακτίνα φωτός από τον «πάνω» κόσμο, το λιβάνι προσφορά στη θεά, ο κισσός σύμβολο αδειάλειπτης μνήμης.

* Ευχαριστώ πολύ τη gioula ,για την πολύτιμη διόρθωσή της ως προς την πηγή  ονοματοδοσίας  των «προ-ραφαηλιτών». Έχεις απόλυτο δίκιο, όπως το είχα γράψει τους έφερνα όλους στην ίδια περίπου εποχή.

22 Σχόλια
22 Σχόλια προς “To σπίτι των προραφαηλιτών”

  1.   gioulaστο 22 Νοέ 2010 στις 5:00 μμ

    Το «οι καλλιτέχνες πριν το Raphael» δεν είναι σωστό, αφού το κίνημα ξεκίνησε πολύ μετά το Ραφαήλ, που είναι Αναγεννησιακός. Η εξήγηση για το όνομα είναι εδώ:

    Hunt, Millais and Rossetti shared the view that Raphael’s late style was ‘mannered’ (exaggerated and over-dramatic). In (early) 1848, Millais advanced these opinions to fellow students of the Royal Academy, who replied «Then you are Pre-Raphaelite» (and they accepted the name).

    Αν θες το διορθώνεις! Πολύ ωραίο το site…

    🙂

RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση