Σεπ 27 2010

Κλειστοί χώροι

Συντάκτης: κάτω από θέατρο,Νέα

Θέατρο σε γκαρσονιέρες, πατάρια και φουαγέ, συναυλίες σε «ροκ τρύπες» και ατμοσφαιρικά μπιστρό περιορισμένων θέσεων είναι η απάντηση που δίνουν όλο και περισσότεροι ηθοποιοί και τραγουδιστές στην κρίση.

Ηταν Φεβρουάριος του 2008, ημέρα Σάββατο, κατά την οποία «οι κυρίες με τις γούνες» κάνουν παραδοσιακά την επέλασή τους στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας. Μια συμπαθής κυρία με γούνα βιζόν και ασορτί καπέλο ετοιμαζόταν να ανεβεί στην επάνω σκηνή του Θεάτρου Χώρα, προκειμένου να παρακολουθήσει την παράσταση «Χοντροί άντρες με φούστες». Μόνο που κανείς δεν την είχε προειδοποιήσει ότι τα σκαλιά που έπρεπε να ανεβεί και η ξύλινη γέφυρα που έπρεπε να διασχίσει ώσπου να καθήσει στη θέση της ήταν παιχνιδάκι για το νεανικό- κατά κύριο λόγο- κοινό της παράστασης, όχι όμως και για την ίδια. Ο μονόλογός της όσο πάσχιζε να ανεβεί, ήταν απολαυστικός: «Καλέ,πού μας πάνε;Τι είναι αυτός ο περιστερώνας;Πρέπει να ΄χεις κάνει λοκατζής για να δεις μια παράσταση;».

Δύο χρόνια αργότερα, με την οικονομική κρίση να θερίζει και να φοβερίζει, οι… περιστερώνες, όπως τόσο εύστοχα τους βάπτισε η συγκεκριμένη θεατής, έχουν πολλαπλασιαστεί. Αλλοι σε πατάρια, άλλοι σε υπόγεια και ισόγεια, όλοι πάντως αντιτίθενται στις συχνά παράλογες οικονομικές απαιτήσεις των μεγάλων χώρων- τα ενοίκια των «παραδοσιακών» θεάτρων παραμένουν απλησίαστα. Η τάση της καμαρούλας που άρχισε από το θέατρο, επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς και στα μουσικά live, με όλο και περισσότερους ερμηνευτές να βρίσκουν απάνεμο λιμάνι σε ατμοσφαιρικά μπαράκια, ποντάροντας στη λογική του unplugged και όχι της πολυμελούς μπριζωμένης μπάντας. Σε τέτοιους χώρους, η είσοδος είναι ελεύθερη και το κοινό μπορεί να στριμώχνεται λίγο παραπάνω, αλλά τουλάχιστον δεν κλαίει τα λεφτά του. Και τις περισσότερες φορές, περνά πολύ καλύτερα απ΄ ό,τι σε ένα πολυδιαφημισμένο χαοτικό θέαμα με προπώληση που έχει ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο. Ενδιαφέροντα θεάματα σε συσκευασία τσέπης…

Διαβάστε περισσότερα για ΠΕΝΤΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΘΕΑΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Της ΑΣΤΕΡΟΠΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ | Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010  ΤΟ ΒΗΜΑ

22 απαντήσεις μέχρι τώρα




RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *