Feed
Άρθρα
Σχόλια

ΘΕΜΑ:   «Eνημέρωση μαθητών για την Εθελοντική Αιμοδοσία»

 ΣΧΕΤ.:  H με αριθμ. πρωτ.  126561/Γ7/07-08-2014 έγκριση της Δ/νσης ΣΕΠΕΔ – τμ. Β΄ του Υ.ΠΑΙ.Θ.

             Το με αριθμ. πρωτ.  175028/Γ2/18-11-2013 έγγραφο της Δ/νσης Σπουδών Δ.Ε. –τμ. Γ΄ του Υ.ΠΑΙ.Θ.

    Η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας δια της Υπεύθυνης  Αγωγής Υγείας, σε συνεργασία με το Κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, προωθεί επί σειρά ετών την ενημέρωση των μαθητών Λυκείων σχετικά με την Εθελοντική Αιμοδοσία. Ήδη έχει εδραιωθεί στους μαθητές της Αχαΐας ο θεσμός της Εθελοντικής Αιμοδοσίας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

  Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και την τρέχουσα σχολική χρονιά με την υλοποίηση σχετικών ενημερώσεων στη Γ΄ τάξη των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ της Αχαΐας. Μετά την ολοκλήρωση των ενημερώσεων, με την σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή /τριας και του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας, ακολουθεί Εθελοντική Αιμοδοσία, στην οποία συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, μαθητές καθώς και ενήλικες του συγγενικού ή φιλικού περιβάλλοντος των μαθητών. Η διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα πραγματοποιηθεί από έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.

   Οι παρεμβάσεις είναι δωρεάν και προαιρετικές για τους μαθητές και θα πραγματοποιηθούν χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων και μετά από συνεννόηση με τους/τις Διευθυντές /τριες των σχολικών μονάδων, ενώ για τη συμμετοχή των μαθητών απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων αυτών. Επισημαίνεται επίσης, ότι απαγορεύεται η διάθεση  οποιουδήποτε υλικού, η οποία αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση παροχής υπηρεσιών ατόμων ή φορέων, καθώς και η προβολή μη εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικού υλικού.

Σημειώνεται ότι η αιμοδοσία επιτρέπεται μόνο για ενήλικους μαθητές. Τα ηλικιακά κριτήρια των δοτών αίματος καθορίζονται από το π.δ. 138/2005 (Α΄ 195),  ήτοι το 18ο έτος. Μπορεί να γίνουν δεκτοί αιμοδότες ηλικίας 17 ετών με υπεύθυνη δήλωση του γονέα /κηδεμόνα τους.

 Επιπλέον, στο ΦΕΚ με αριθμό 2843 (τεύχος Β΄), όπου δημοσιεύτηκε η με αρ. πρ. 164510/Γ2/01-11-2013 Υπουργική Απόφαση με θέμα «Χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων, Ημερήσιων και Εσπερινών», ορίζεται: «Οι απουσίες μαθητών λόγω συμμετοχής τους σε εθελοντική αιμοδοσία να μη λαμβάνονται υπόψη για το χαρακτηρισμό της φοίτησης, ως εξής: Της ημέρας της αιμοδοσίας, όταν ο μαθητής προσφέρει αίμα για ασθενή του συγγενικού του περιβάλλοντος. Μίας (1) ημέρας επιπλέον όταν ο μαθητής με δική του πρωτοβουλία προσέρχεται να προσφέρει αίμα σε κέντρο αιμοδοσίας ή όταν ο μαθητής ανταποκρίνεται σε πρόσκληση υπηρεσίας αιμοδοσίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης ή όταν συμμετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία».

 Τηλ . επικοινωνίας Κέντρου Αιμοδοσίας ΠΓΝΠ: 2613603668

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων