Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά

Όμιλος Διατροφής και Υγείας: Μεσογειακή Διατροφή, Μεσογειακοί Λαοί.

Συγγραφέας: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΖΑΝΝΕΙΟ στις 03/10/2014

Σκοπός του ομίλου είναι: Οι μαθητές να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την αξία της υγιεινής διατροφής, να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να τις διαδώσουν στο περιβάλλον τους.

Επιπλέον, να ανακαλύψουν τη Μεσογειακή Διατροφή και τους λαούς της Μεσογείου.

Στόχοι είναι:

  • να κατανοήσουν τη δράση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό και να μάθουν ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά
  • να κατανοήσουν τη σημασία της Πυραμίδας Διατροφής και να εξοικειωθούν με τρόφιμα που πρέπει να τρώμε καθημερινά, αλλά και σε εβδομαδιαία βάση
  • να γνωρίσουν τη Μεσογειακή Διατροφή και τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφή των διαφόρων μεσογειακών λαών.
  • να διδαχθούν για το πώς εφαρμόζει ο κάθε λαός την Μεσογειακή Διατροφή στη χώρα του.
  • να ανακαλύψουν τον πολιτισμό των άλλων χωρών της Μεσογείου και να αναγνωρίσουν ότι έχουμε πιο πολλά κοινά παρά διαφορές μεταξύ μας.
  • να ανακαλύψουν εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα που ίσως τους είναι άγνωστα
  • να φτιάξουν οι ίδιοι κάποιες υγιεινές συνταγές από χώρες της Μεσόγειου και να διαπιστώσουν πόσο νόστιμες μπορεί να είναι.
  • να αναζητήσουν  τρόπους για να εφαρμόζουν στην καθημερινή τους ζωή τη Μεσογειακή Διατροφή.

 

Μέσα από τις δραστηριότητες των ομάδων των μαθητών θα επιδιωχθεί:

  • να διερευνηθούν οι  διατροφικές συνήθειες που επικρατούν σήμερα, κυρίως ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους, αλλά και οι παράγοντες που τις διαμορφώνουν.
  • να αναδειχθούν  οι ευεργετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής στην υγεία, αλλά και οι επιπτώσεις από την εγκατάλειψη του παραδοσιακού τρόπου διατροφής.
  • να συνδεθεί  η μεσογειακή διατροφή με τις ιδιαιτερότητες στην χλωρίδα και την πανίδα της Μεσογείου.
  • να αναδειχθεί η σχέση της διατροφής με την πολιτισμική ταυτότητα των μεσογειακών λαών.