Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά

Μετανάστευση – Προσφυγιά μέσα από την Τέχνη (Λογοτεχνία, Κινηματογράφος, Εικαστικά) και τον Τύπο

Συγγραφέας: ΜΑΛΜΕΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ στις 24/05/2016

Πρόκειται για διαθεματική ερευνητική εργασία (project) που υλοποιήθηκε από τους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου το σχολικό έτος 2015-16 στο πλαίσιο των μαθημάτων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας κι Αγγλικής Γλώσσας με υπεύθυνους καθηγητές τους Β. Μαλμέν (ΠΕ02),  T. Μιχαηλίδη (ΠΕ02) & Aγγελική Παπαγεωργίου (ΠΕ06).

Είχε ως γενικό σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το επίκαιρο θέμα της μετανάστευσης-προσφυγιάς. Πραγματοποιήθηκε με τον ακόλουθο τρόπο: Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες κι ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους επέλεξαν ένα ή και περισσότερα θέματα προς διερεύνηση από τα παρακάτω: α) παραγωγή διάφορων κειμένων, όπως ημερολόγια, ιστορίες, ποιήματα, δοκίμια αναφορικά με αυτό το θέμα, β) δημιουργία ζωγραφιών, γ) έντυπο και διαδικτυακό κολλάζ από τον Τύπο και το ίντερνετ, δ) κατασκευή ερωτηματολογίου και  συνέντευξη από μετανάστες και τη δασκάλα τους, ε) παρουσίαση των αντιπροσωπευτικών ηρώων και των προβλημάτων τους από τα λογοτεχνικά έργα που διδάχτηκαν. Παρατίθενται ενδεικτικά κάποιες εργασίες των μαθητών μας:

zaneio-03zaneio-02zaneio-10zaneio-09zaneio-08zaneio-07ellis-01 (7)ellis-02μαellis-03 (3)ς:ποίημα 2παλευοντας κουτσογιάννηΜετανάστευση ποίημαπερσεπολιςzaneio-06zaneio-05zaneio-04zaneio-01

Κολλάζ_Malanosκολλάζ Παπαδάκη